In onze Haagse parken en duinen hoor je tijdens allerlei workouts regelmatig opzwepende beats uit versterkers knallen. Outdoor sportinstructeurs zijn soms heuse DJ’s, of fitjays, die hun muziek al dan niet bewust uitkiezen om zo hun deelnemers nog meer aan te sporen tot harder, sneller en/of dieper gaan.
Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat opzwepende muziek het beloningssysteem in de hersenen stimuleert waardoor er dopamine vrij komt. Als muziekliefhebber weet jij dat natuurlijk al lang maar wist je dat diezelfde dopamine ook zorgt voor een betere bewegingscontrole van het lichaam? Ver voordat Prof. dr. Erik Scherder (je weet wel, die overenthousiaste hersenspecialist) kon lopen, deed onderzoeker Leonard Ayres een eeuw geleden al de ontdekking dat het tempo van fietsers toenam wanneer er een bandje langs de baan stond te spelen.
Het gemiddelde aantal beats per minuut (bpm) bij fitness en bootcamps ligt vaak tussen de 110 en 160, maar ook de ritmische opbouw, melodie, harmonie en songtekst maken het makkelijker bewegingen op dezelfde maat uit te voeren. Dit kan iemand aanzetten om toch nét even wat sneller en langer door te gaan dan wanneer er geen muziek wordt gebruikt Maar naast energie kan muziek ook juist rust geven. De muziek tijdens de warming-up, de training zelf en de cooling-down is dan ook niet voor niets van een ander kaliber.
Kantekening; het effect is wel afhankelijk is van de muzieksoort en het ritme. De muziek moet wel bij iemands stemming en smaak passen. Er rust dus een belangrijke taak op de sportinstructeurs bij het samenstellen van hun playlists, namelijk om hun deelnemers te pleasen en stimuleren.