Als kersverse student in onze stad weet je waarschijnlijk binnen de kortste keren waar je het lekkerste terrasje in de zon kunt pakken. Maar waar moet je zijn om Den Haag als popstad in zijn volle glorie te beleven? Met behulp van deze gids voor nieuwe studenten vertel jij je maten straks waar jullie nieuwe muziek gaan ontdekken, van festivalmoshpits tot de dansjes in de vroege uren.

Poppodia achter de duinen

Den Haag heeft de afgelopen jaren flink terrein gewonnen als Popstad van Nederland. Of je nu graag rockt op Wodan Boys of Golden Earring of fan bent van Son Mieux of The Indien, grote kans dat jouw favoriete artiest ooit diens eerste set speelde op een Haags podium. En daar zijn er nogal veel van.

Veel lokale poplegendes dwalen ook buiten werktijd vaak rond in het gebied rond de Grote Markt, dat samen met PAARD ook wel het Popdistrict wordt genoemd. In de zomer zijn er meerdere festivals te vinden (waarover later meer!), maar de podia van de Zwarte Ruiter en Paardcafé zijn het hele jaar rond toplocaties voor (veelal gratis) shows van aanstormende bands. Aan de andere kant van de Grote Marktstraat is tegenwoordig muziektempel Amare te vinden. Hoewel dit cultuurhuis vooral focust op dans en klassieke muziek, gaan ze geregeld de samenwerking aan met PAARD om grotere artiesten zoals Pixies naar de stad te halen.

Den Haag zou Den Haag niet zijn als er buiten het Popdistrict ook genoeg te beleven zou zijn. Zo is er in de Papestraat natuurlijk De Paap, één van de bekendste rockcafé’s van Nederland. Artiesten als Anouk, Kane en Di-Rect zijn er groot geworden, al kun je er tegenwoordig vooral terecht voor coverbands en goede sfeer. In Het Koorenhuis wordt onder andere Sounds on Saturday georganiseerd, een pay what you can muziekavond met minder gevestigde artiesten uit alle hoeken van het muziekspectrum. Ook Ierse pub O’Caseys programmeert naast legendarische pubquizzes ook geregeld livemuziek van Haagse én internationale artiesten. In de Keizerstraat in Scheveningen heeft Podium aan Zee een divers aanbod aan feestjes en (pop)muziek. Artsy types kunnen hun hart ophalen met The Grey Space, een kunstexpo-ruimte en ontmoetingsplek die ook dienst doet als club en podium.

Thor Kissing @ The Grey Space, Sniester 2023

De Grote Markt

Voor het ontdekken van nieuw talent zijn Musicon en Popradar de uitgelezen locaties. De twee podia zijn echte instituten waar je niet alleen terechtkunt als concertbezoeker, maar ook zelf kunt jammen en ervaring kunt opdoen. Beide locaties verhuren oefenruimtes aan muzikanten en zijn gewoonweg heerlijke plekken om de hele avond rond te hangen en andere muzikale mensen te ontmoeten.

Is urban meer je ding? In het Haags Hiphop Centrum (H3C) vlakbij de Haagse Hogeschool kunnen (aspirant-)DJ’s, MC’s, breakdancers en graffiti-artiesten de hele week terecht voor lessen en optredens. Jazzliefhebbers kunnen we aanraden om eens een kijkje te nemen bij hostel-annex-bar De Gekke Geit of natuurlijk Murphy’s Law, waar elke vrijdag heerlijke livemuziek te horen is.

Buiten de gebaande paden is altijd muziek te vinden in de stad, als je maar weet waar je moet zoeken. In onze rubriek ‘Haagse Haakjes’ nemen we je mee op ontdekkingsreis langs minder mainstream, pop-up muzieklocaties als café en boekenwinkel Bookstor, een loods op de Binckhorst voor Barakka Bash, en een veganistisch restaurant voor Sofar Sounds.

De vroege uurtjes

Leuk natuurlijk, al die bands, maar wat als je gewoon de nacht wilt wegdansen? We got you covered. Of nou ja, al die leuke nachtelijke hoekjes van de stad natuurlijk. PIP Den Haag op de Binckhorst is niet alleen dé club voor de beste underground elektronische muziek, maar fungeert ook als culturele broedplaats voor kunst en cultuur. Bands als Goldband en Flaire hebben er hun eerste stappen gezet en in onze rubriek Oh Ja Joh?! wordt PIP vaak gekroond tot het beste Haagse initiatief. Iedereen is er welkom tot aan het ochtendgloren.

Voor wie liever in het centrum blijft, zijn er natuurlijk ook genoeg opties om te dansen. Als de laatste akkoorden zijn aangeslagen op het podium van Paardcafé, verandert deze locatie namelijk van donderdag tot en met zaterdag in een club die tot in de vroege uurtjes open is en waar, afhankelijk van de DJ, een eclectische mix van 80’s 90’s, DnB, urban en pop wordt gedraaid. Bij Magistrat wordt de beste DnB en underground gedraaid en even verderop is Rootz te vinden, een beer garden en restaurant by day en een club by night. Ook PAARD heeft een divers aanbod aan grotere feesten als Mama Africa, Rasta Nation, 80’s 90’s, Nullies en Fiesta Macumba.

Wie van een wat meer studentikoze sfeer houdt, kan terecht op het Plein, waar meerdere danscafé’s te vinden zijn. Op nog geen vijfhonderd meter uit elkaar liggen de clubs MillersCloosDe Tijd en De Haagsche Bier Kluis. Op donderdagavond is het studentenavond, maar ook op de weekendavonden is het altijd een feestje op het Plein. Heb je liever de voeten in het zand? Strandclubs als Indigo en Azorra (het voormalige Whoosah) aan het Zwarte Pad in Scheveningen organiseren wekelijks legendarische strandfeesten. Voor de chillere surfvibe cruise je naar de andere kant van het strand. Bij The Shore in Scheveningen kun je naast surflessen namelijk ook terecht voor leuke mensen, duurzame hap én goede feestjes als Sound Clash en het Scheveningen Surf Festival.

Dazion & Alberta Balsam @ PIP Sweet Sixteen

Radio Tonka @ The Grey Space

Mama Africa

Festivalknaldrang

Ho, zei iemand festival? Pak de agenda er maar alvast bij, want ondanks het feit dat Parkpop helaas niet meer zal terugkeren naar de Hofstad, is de concertagenda van Den Haag goed gevuld. En – wel zo fijn voor de arme student – veel van deze festivals zijn gratis te bezoeken. Zo kun je de komende tijd naar de aftrap van het concertseizoen bij Paard van Stal met de ‘bands van overmorgen.’ Later in september wordt de Haagse muziekcultuur gevierd in de hele binnenstad met het kersverse festival PrinsjesNach en van 6 tot 14 oktober 2023 vieren wij ons 20-jarig bestaan tijdens de Haagse Popweek.

Festivals in Den Haag houden zich niet aan het seizoen, want één van de favoriete festivals van de redactie is toch wel Crossing Border in november. Het internationale muziek- en literatuurfestival programmeert artiesten van over de hele wereld die een jaar of twee later op mainstages te vinden zijn. Zo stond Ed Sheeran in 2011 nog op het festival met zijn eerste Nederlandse optreden en hebben Coldplay en Julien Baker er ook gestaan. In februari gaan we ook graag naar Grauzone. Bezoekers van over de hele wereld reizen af naar Den Haag voor dit festival met een rauw randje, voor liefhebbers van gitaargeweld en experimentele acts.

En dan is er natuurlijk de festivalagenda van het seizoen van volgend jaar, waarbij er voor elk wat wils te vinden is. Maak je borst maar nat voor het uit de hand gelopen buurtfeest Zeeheldenfestival, Life I Live op Koningsnacht, The Crave voor de technofans, Waterpop in Wateringen, Jazz in de Gracht voor jazzliefhebbers, Hipfest in Scheveningen en het rockfestival Kaderock bij Musicon. Liefhebbers van avontuurlijke muziek en kunst kunnen terecht op Rewire, terwijl Wild Rooster op de Grote Markt helemaal draait om roots, rockabilly, bluegrass en rock´n´roll. Natuurlijk mogen we ook redactiefavoriet Sniester niet vergeten, een festival in eind mei voor mensen die houden van alles wat scheurt, rockt en rammelt.

Lynks @ Grauzone 2023

Oriana Ikomo @ Crossing Border 2022

Thumpasaurus @ Sniester 2023

Zelf aan de slag

Heb je muzikale ambities? Er zijn veel plekken in Den Haag waar je deze, alleen of met anderen, waar kunt maken. Het leuke aan lessen volgen in Den Haag, is dat je les kunt volgen van muzikanten waar je zelf fan van bent. Zo kun je zanglessen volgen van Dinaira Scheffers (AAPNOOTMIES), drumlessen van Kit Carrera (The Deaf) of Koen Herfst (Vandenberg) en gitaarlessen van Bart Schotman (The Howl Ensemble), Karel van der Eijk (Rauwkost) of Alexander van den Kleyenberg (The Great Communicators).

Waar je voor die lessen moet zijn? In het eerder genoemde Popradar in Loosduinen zitten meerdere muziekscholen, en vlakbij de Fred kun je de Haagse Muziekcentrale vinden. Gitaarliefhebbers kunnen ook terecht in de Fahrenheitstraat bij Gitaarschool Den Haag. In het Koorenhuis kun je terecht voor oefenruimtes en optredens, maar ook voor lessen in bijvoorbeeld zang, piano en gitaar bij Popschool Den Haag die in het pand gevestigd zit.

Speel je graag samen? Kraamkamer van de Haagse popwereld Ready2play biedt lessen in alles wat te maken heeft met popmuziek, inclusief instrument- en DJ-lessen, songwriting en home recording, maar ook bandcoaching waarbij je in contact wordt gebracht met andere muzikanten en samen een band vormt.

En maak je zelf geen muziek? Of doe je dat wel, maar vind je het óók tof om je er op een andere manier mee bezig te houden? Bij 3voor12 Den Haag zijn we altijd op zoek naar gemotiveerde redactieleden om ons team te versterken. Onze vrijwilligers schrijven, fotograferen, interviewen én organiseren zich suf om de Haagse muziekscene te supporten en de vetste nieuwe artiesten te ontdekken. Een mooie bijkomstigheid is natuurlijk dat je als vrijwilliger gratis naar concerten en festivals mag, én gelijk muzikale vrienden in je nieuwe woonstad maakt. Interesse? Lees meer op deze pagina, of stuur gelijk een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl!

Alison Jutta @ Sound Between the Shelves

3voor12 Den Haag clubtour 2022

Tot slot

Bij 3voor12 Den Haag, hét platform voor muziek in Den Haag, doen wij dagelijks verslag over muzieknieuws, festivals, optredens, bandjes en feesten. Volg ons op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte!