Wist je dat Gijs Teuwsen een echte people pleaser is? Eigenlijk niet zo'n vreemde eigenschap voor een barman bij PAARD. In deze Oh Ja Joh?! spreken we met frontman van poprock band PEER. Als barpersoneel van PAARD is hij onderdeel van het meubilair daar. Wij spraken Gijs over waarom overschat een groot woord is, het mislopen van vijftig euro en het belang van onbekende bands checken.

Naam
Gijs Berend Teuwsen

Geboortedatum en -plaats
23 februari 1998 in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.

Heb je huisdieren?
Ja, twee katten met de naam Bako en Gito. Bako is bewust met een 'k', maar we zeggen wel Bacardi Cola en Gin-Tonic. Lachend "de spelling is met een 'k' omdat er hier om de hoek een bakker zit die zo heet."

Doe je aan sport?
De laatste tijd doe ik weer vaak aan hardlopen, gewoon een paar rondjes om het theater heen hier in het Zuiderpark. Mijn werk, als barpersoneel, is wel sport genoeg om mezelf fit te houden.

Wat is je beste gewoonte?
Dat ik mensen heel graag op hun gemak stel en blij wil maken. Datzelfde gaat op in mijn rol als muzikant waar ik op het podium het liefst ervaar dat iemand ervan kan genieten. Als ik vrienden over de vloer heb om te komen eten dan zorg ik ervoor dat het helemaal verzorgd is. Daar hou ik echt van, het hosten zeg maar.

Wat is je slechtste gewoonte?
"Roken, drinken en mensen corrigeren. Dat laatste is bijvoorbeeld als iemand zegt uitprinten dan zeg ik het is uitdrukken of printen, terwijl uitprinten inmiddels weer mag." In alle eerlijkheid geeft Gijs toe: "Ik ben best wel een beetje een betweter, ik lijk sterk op Sheldon van The Big Bang Theory."

Voor welke actie schaam je je het meest?
Niet zo lang geleden heb ik in een dronken bui uit een toilet gedronken en gefilmd, daar zou ik vijftig euro voor krijgen. Nu loop ik achter mijn geld aan.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Sushi van Hayai, die smaakt altijd enorm vers. Of dat echt zo is weet ik niet.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Als mijn katten er zijn die even knuffelen en vragen of Bella (red. vriendin van), als zij al wakker is, koffie wil.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
PAARD is wel echt mijn favoriete plek. Geografisch gezien is mijn favoriete plek van PAARD tot aan de Grote Kerk.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Bij het Paardcafé zie ik dat er veel podium wordt geboden aan jonge bands. De opzet is heel erg basis, dus als een band wil spelen en er mensen zijn die willen komen kijken. Soms staan daar maar vijf mensen te kijken. Dan kan dat en ik vind het heel goed dat dit kan. Als er meer plekken zoals Paardcafé kunnen zijn zou dat heel goed zijn.

Wat is je stamkroeg?
Paardcafé en Hoender en Hop.

Wat is het beste Haagse initiatief?
De avonden van Vijf Vier, een platform voor hiphopcultuur. Het is niet helemaal mijn muziek, maar ik kan het enorm waarderen dat daar mensen op af komen die er superhard op kunnen viben.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Toch Wodan Boys. Die zijn fucking lekker bezig.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Na wat wikken en wegen komt Gijs tot de conclusie: "Of iets wel of niet overschat is dat is moeilijk om te zeggen. Ik vind niet dat het mijn plek is om van iets te zeggen dat het overschat is."

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Op de donderdagavonden wanneer er kleine bands optreden in het Paardcafé dat daar meer publiek op af komt. Onbekende bands ontdekken, dat is onderschat.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Marcel Veenendaal, de zanger van DI-RECT. Hij is zo'n chille rustige dude die gewoon megachill aan komt lopen in crocs, een petje en een megagrote trui. Ik werk ook bij Appeltje Eitje, waar hij weleens langskomt om rustig een tosti te eten. Vooral als je dan beseft dat hij diezelfde avond een podium helemaal kapotmaakt dan heb ik daar veel respect voor.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Nou 's nachts ben ik aan het werk in PAARD, dus dat is lastig. Nee, serieus als ik geldzorgen heb, niet weet waar de katten zijn of een rat binnenshuis. Soms zit ik middenin in een lied of bedenk ik waar de band naartoe moet, dan wil ik dat gelijk uitwerken. Vervolgens lig ik dan zo stil mogelijk naast mijn vriendin—een, twee, drie, vier—een song uit te werken.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
"Wow, oké." Na een korte stilte: "Toen ik erachter kwam dat je as een plaat kon worden wilde ik altijd dat de ene kant 'She Loves You' van The Beatles was, dat is namelijk een perfect popplaatje. De andere kant moet dan mijn laatste voicememo zijn. Als er dan ruimte over is, dan 'God Only Knows' van The Beach Boys

Waar luister je de laatste dagen naar?
Eloise. Het is helemaal niet wat ik zelf maak of kan maken en dat vind ik juist interessant.

Wat is je grootste guilty pleasure?
In het algemeen is dat zoete witte wijn. Muzikaal is dat 'Jij Bent Zo' van Jeroen Van Der Boom, die draai ik altijd.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
"Wat betreft piercings alleen een neusring en een oorbel." Al tellend: "Ik heb bijna twintig tattoos. Die zijn overal en nergens gezet: Zoals Liverpool, Haarlem en Middelburg."

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De 46th Annual Grammy Awards op CD. Daar stond 'Dance With My Father' op van Luther Vandross. Toen mijn ouders gescheiden waren bleef mijn vader achter in Singapore en heb ik meermaals jankend 'dance with my father again' op zesjarige leeftijd meegezongen.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Imagine Dragons.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Liefde en leven. Dat laatste is waarschijnlijk waarom ik me zo aangetrokken voel tot de horeca. Ik wil gewoon zoveel mogelijk meemaken, ik heb weleens een naaimachine gekocht om die dan maar één keer te gebruiken. 

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
"De verwachting is dat ik over tien jaar waarschijnlijk weer in Den Haag zal wonen. Wil heel graag nu naar Antwerpen verhuizen en zou heel graag nog een keer in Parijs willen wonen. Al heb ik wel het gevoel dat ik Parijs snel gezien heb." Gijs maakt een vergelijking met drums leren spelen: "Als ik bijvoorbeeld drums ga spelen dan stop ik ermee zodra ik het een beetje kan. Als ik elke straat heb gezien dan ga ik wel weer weg. Ik heb hier nu veel vrienden en best wel veel leven om het zo maar te zeggen, dus ik zie dit wel als mijn thuis."

Doorgeefvraag van Quincy Gravestone: Is het kankeren of kenkeren?
Kankeren.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat vind je het lekkerste eten in Den Haag?