In De Samenscholing (rip) was de kans groot dat je Quincy Gravestone tegen het lijf liep. In de vrijplaats was de bassist verantwoordelijk voor de muziekstudio en een groot deel van de sfeer. Nu De Samenscholing niet meer bestaat, is de studio tijdelijk verplaatst naar Quincy's huis in het Regentessekwartier. Binnenkort staat de muzikant op Sniester met de band Toprot, met wie de bassist net door Duitsland is getoerd. Maar wat er echt toe doet is natuurlijk de vraag wat Gravestone het liefst laat bezorgen. Tijd voor een Oh Ja Joh?!

Naam
Quinten Graafstein

Geboortedatum en -plaats
1992 in Zoetermeer. Helaas, niet geboren in Den Haag. Na Zoetermeer heb ik een tijdje in het buitenland gewoond en in 2011 ben ik in Moerwijk terechtgekomen. Dat ging via een vriendin van mij. Zij kon een huis krijgen maar er stonden meer dingen vrij in dat pand. Dit was nog voor de woningcrisis, dus ik kon makkelijk aan een huis komen. Bizar dat het vroeger zo ging.

Heb je huisdieren?
Nee, ik heb vorig jaar mijn muizen actief bestreden. Verder heb ik er geen tijd voor. Ik heb een hekel aan katten en ik heb weleens een hond geprobeerd te houden, maar de trap naar mijn huis is te hoog.

Doe je aan sport?
De trap is best steil.

Wat is je beste gewoonte?
Om twaalf uur wakker worden en 's avonds altijd gebeld kunnen worden voor een feestje. Dat is een beetje het leven na De Samenscholing.

Wat is je slechtste gewoonte?
Om twaalf uur wakker worden en 's avonds altijd gebeld kunnen worden voor een feestje.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik ben ooit naar De Wereld Draait Door geweest, als gast. Ik stond een keer de coulissen want ik was naar het toilet geweest en mocht dan niet terug de zaal in tijdens de opnamen. Ik stond daar naast iemand met een saxofoon. Dus ik vroeg hem of hij even een stukje 'Careless Whisper' kon spelen voor mij. Uiteindelijk bleek dat Boris van der Lek, de saxofonist van Herman Brood te zijn. Die kende ik toen nog niet. Het mooiste was nog wel dat zijn antwoord was: "Sorry, dat speel je met een alt-sax."

Wat laat je het liefst bezorgen?
Niet zo veel. Ik vind het een te steile trap. Nee grap, als ik iets laat bezorgen zit ik de hele dag te kijken naar wanneer het bezorgd wordt. Te veel gedoe, dat doe ik mijzelf niet meer aan.

Voor platen ga ik naar 33/45 of Vinyl Grove en ik woon naast de Weimarstraat, dus ik kan tot laat eten halen.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Omdat ik zo laat opsta, heeft mijn buurman zijn kranten al gelezen en mag ik die overnemen. Verder check ik nog meer nieuws en vorm ik daar dan een mening over. Daarna kijk ik wat voor weer het wordt en plan ik mijn dag een beetje in.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Dat was altijd De Samenscholing, maar die is nu weg. De leuke plekken worden allemaal weggehaald, dat begon lang geleden al met F.A.S.T.. Het Westduinpark is wel een persoonlijk favoriet. Dat is een goede plek om te gaan blowen of truffelen, bijvoorbeeld, niemand komt daar en offroad heb je van die duinbedden. Maar eigenlijk is het daar nu wel weer kut geworden. Er zitten daar allemaal van die Amerikaanse Stierslangen en die zijn kankereng. Die zijn daar ooit losgelaten en door de zachte winters hebben ze kunnen overleven. Die beesten kunnen twee meter worden en zijn heel agressief, ze zijn niet giftig maar ze bijten wel. In de Vogelwijk wordt geadviseerd om je katten binnen te houden want die kankerslangen pakken ze. Maar ik ben dan weer anti-katten, dus ik roep de mensen in de Vogelwijk op hun katten lekker vrij te laten.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Heb je even? Om te beginnen zou ik alle plekken die van onderop gecreëerd worden, in anti-kraak situaties of juist in gekraakte situaties, behouden. Maar uiteindelijk is het iedere keer de gemeente die erbij komt en roet in het eten gooit. Dat is precies wat er ook bij De Samenscholing en daarvoor bij De Vloek is gebeurd. Net wanneer het leuk wordt, vindt de gemeente dat ze er te weinig invloed op hebben en pakken ze het af. 

In Amsterdam worden die plekken wel gestimuleerd. Daar zijn tweeënzeventig vrijplaatsen en plekken waar tegencultuur gemaakt wordt. Die plekken zijn verspreid over de hele stad. Amsterdam doet dat veel beter. Want wat hebben we hier nog? De spannende plekken hier zijn nog op één hand te tellen. De ene na de andere plek wordt hier afgebroken.

Toen De Samenscholing moest sluiten, hebben we heel veel mediacampagne gevoerd. Dat heeft voor veel goodwill gezorgd binnen de gemeenteraad. We kregen een pand in Duindorp aangeboden, maar dat kon niet doorgaan omdat we er niet mochten koken en geen evenementen mochten organiseren. Daarnaast zou het tijdelijk zijn en is Duindorp geen plek waar we de veiligheid van de mensen die op een vrijplaats afkomen, kunnen garanderen. We hebben een selectie gemaakt uit een lijst van leegstaande panden die ons is aangeboden. Daar stonden de ambtenaren niet achter. De wethouder wilde ons wel iets geven, maar de ambtenaren willen dat niet. Moet je net zo'n incompetente wethouder als Saskia Bruines hebben, die alleen naar haar ambtenaren luistert, niet naar de mensen en niet eens naar haar eigen partij. Dat schiet dan helemaal niet op.

Wat is je stamkroeg?
De Klarist in de Weimarstraat, de Koos in de Boekhorststraat, de Poort in de Klimopstraat. Dat zijn wel leuke plekken om te komen. Oh en ik kom ook weleens in de Paas of in het Paardcafé, omdat ik jarenlang bij PAARD heb gewerkt.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Alle zolderkamerideetjes. Alles wat op tijdelijke plekken wordt gedaan. Dingen die van onderop worden opgebouwd, met een horizontale bedrijfsstructuur zijn altijd de vetste dingen.

De gemeente belooft altijd dat ze dergelijke dingen willen behouden, maar ze handelen er niet naar. In het nieuwe coalitieakkoord staat het zelfs: "We zien dat op tijdelijke plekken soms initiatieven groeien die een onmisbare plek zijn gaan innemen. Deze ondersteunen we bij het vinden van een nieuwe plek." en iets verderop: "We moeten echter ook aandacht hebben voor subcultuur en voor de initiatieven in de stad die niet in een hokje passen. Vaak vallen zij daardoor tussen wal en schip en dat willen we voorkomen." Dat gaat eigenlijk direct over De Samenscholing; een plek waar alles gedaan kon worden zonder dat er geld voor werd gevraagd. Een concertzaal waar je je eigen bier mee mocht nemen. 

Ik heb Bruines ook geconfronteerd met deze fragmenten uit het akkoord. Volgens haar moest alles op een bepaalde manier worden geïnterpreteerd. Tyft op joh. Ik kwam er later achter dat deze zinnen door GroenLinks in het akkoord zijn gekomen, zij wilden De Samenscholing redden. Het enige wat ze hebben kunnen bewerkstelligen, zijn deze nietszeggende zinnen die ook anders geïnterpreteerd konden worden.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Alle bands die altijd in De Samenscholing kwamen. Lifeless PastBleedrootSupersonic Blues en Hard Voor Weinig, die laatste heeft echt on-point punkliedjes.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
De gentrificatieprojecten van de gemeente. Al die projecten die weg moeten zodra de gemeente ziet dat iets lucratief is. Dan wil de gemeente het opeens zelf doen en er duizenden euro's tegenaan smijten. Soms met een Europese subsidie of een Landelijke subsidie. Daardoor zijn er een heleboel plekken die saai zijn geworden en waar je ineens voor allemaal dingen moet betalen waar je niet om hebt gevraagd.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Alle kleine zolderkamerprojecten die ik net ook al noemde. Kunstenaarscollectieven, tijdelijke dingen op de Binck, pop-up dingen. Dat soort werk.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met Saskia Bruines, om alles terug te draaien wat zij, luisterend naar haar ambtenaren, heeft verpest in Den Haag. Dan wil ik wel, dat als de dag voorbij is, alles niet nog een keer kan worden teruggedraaid. 

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Ik ben 's nachts altijd wakker. Maar wat me bezig houdt als ik zou moeten slapen, is de vraag waar ik naar toe moet als Den Haag alles aan het verkankeren is. Is Den Haag wel echt de plek waar je zo trots op zou mogen blijven. Eigenlijk is de stad alles aan het afbreken. Godverdomme, ik zou zo graag willen dat Den Haag ook zo'n prettige plek voor tegencultuur zou zijn, als bijvoorbeeld 020 is. Een plek waar tweeënzeventig vrijplaatsen kunnen bestaan. Ik vraag me dan soms af of ik wel hier zou moeten blijven wonen, maar ik ben hier zo graag.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Ik zou het gewoon veel vetter vinden om een band uit te nodigen die mijn vrienden helemaal niet leuk vinden. Moet je je voorstellen dat Son Mieux daar zou spelen en Pat Smith die alles aan elkaar lult. Dan zouden mijn vrienden echt denken: "what the fuck is dit?". En als ze dan toch een liedje moeten draaien dat ik echt tof vindt, gooi er dan een Ramses Shaffy in. 'Zonder Bagage' bijvoorbeeld.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Veel crust de laatste dagen, lekker hard geschreeuw. Bands als IctusNovember 13thBread and Water, Makiladoras. Maar ik het verschilt heel veel, wat ik luister. Ik had laatst een feestje bij de buurman, die luistert heel veel klassieke muziek. Toen heb ik heel lang over Wagner en dergelijke dingen gepraat, waarna ik een hele tijd daarnaar heb geluisterd. 

Wat is je grootste guilty pleasure?
Guilty pleasures heb ik niet echt. Mijn vriendengroep en ik hebben die barrière doorbroken. Ik heb wel een goed verhaal dat er een beetje bij aansluit. Ik was een aantal jaar geleden met mijn beste maat Ian (ex-G.O.D). We werkten allebei bij het toenmalig HPC, toen we aan het werk waren, kwam ineens ABBA op. Wij waren van die stoere jongens die van stoere muziek als Motörhead hielden. We keken elkaar aan om te zien wie het dit af zou zetten, maar niemand deed dat. We vonden het eigenlijk best een goed nummer. We kwamen er achter dat we allebei ons hele leven al heel erg ABBA-fan waren. Sindsdien hebben we dat hele taboe van guilty pleasures in onze vriendengroep opgeheven. 

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Vijf tattoos. Allemaal stick and poke, gemaakt door een vriendin van mij. Ik heb er een van de hoes van de tweede EP van toprot. Daarop staat een hippie die wordt opgehangen door een punker. Die is veel toffer als tattoo dan als hoes eigenlijk. Verder heb ik alleen wat oorbellen, piercings moet je niet willen.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Die draai ik nog heel vaak, Three Cheers For Sweet Revenge van My Chemical Romance. Vorig jaar speelden ze in Ahoy. Toen had ik echt bijna de duurste tickets gehaald. Niet de Golden Circle, maar net daar achter. Dat was echt super kicken. Deze plaat is zo verbonden met mijn opvoeding en jeugd. Deze plaat is ook beter dan The Black Parade wat hun bekendste album is. Er staan zo veel kippenvelmomenten op dit album, vooral 'It's Not A Fashion Statement, It's A Deathwish', dat blijft maar opbouwen.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Wie is dat nou, die dat 'Wilhelmus' heeft geschreven? Die nationalist. Van mij mogen ze wel kappen met dat volkslied bij al die sportwedstrijden.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
De nacht en de tegencultuur.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Nu met die vrijspraak van Richard de Mos wordt het wel lastig. Het was juist hij die als wethouder van economie het eerste decreet heeft uitgesproken voor de renovatie van de Beatrijsstraat, waar wij zaten met De Samenscholing. Het was D66 met Robert van Asten en het vorige college die, toen De Mos weg was, dit blindelings heeft overgenomen. Dat slaat nergens op.

Dat De Mos is vrijgesproken en misschien terugkomt als wethouder is voor Den Haag een ruk naar rechts. Ook is het een statement tegen dergelijke plekken. We hebben De Samenscholing meerdere keren in de raad verdedigd. De eerste inspreekdag na de gemeenteraadsverkiezingen kwam er 46 man tegen de plannen spreken. Maar zij kijken er alleen naar met een blik van deze mensen moeten weg, terwijl er zo veel mensen voor dergelijke plekken zijn. Als Richard de Mos er over tien jaar nog steeds is, betekent dat veel minder vrijplaatsen, veel minder tegencultuur, dat gaat keihard tegenwerken. Ik zou daar heel graag tegen blijven vechten, maar dat heeft bijna geen zin. De Mos zoekt een probleem dat er niet is en gaat dat vervolgens "oplossen". Zijn plannen komen allemaal uit zijn onderbuik en persoonlijke mening. Fuck off met zijn "ombudspolitiek", het is zó selectief. Als hij het straks weer voor het zeggen gaat hebben, gaat dat de stad niet ten goede komen. En dan zeg ik niet dat Saskia Bruines een goeie is.

Doorgeefvraag van Nynke Hut: Als je Den Haag in z'n geheel zou kunnen optillen, en zou kunnen verplaatsen naar een compleet ander land en/of klimaat, waar je dan zou willen dat Den Haag zou zijn?
Het leg nâh tog hier?! Anders benne het nooit meer de mooiste stad van de wereld.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Is het kankeren of kenkeren?