In een vloek en een zucht was de crowdfunding rond voor het debuutalbum van de Haagse psychedelische rockband Heath. Deze wordt in mei opgenomen, evenals twee singles in april naast de onlangs uitgebrachte track ‘Birdie’. Ondertussen speelt Heath op veel plekken waaronder ook in Den Haag. En onlangs speelde Heath een stomende set van twee uur voor een volgepakt Musicon. De kaarten zijn gunstig gedeeld voor deze nieuwe Haagse sensatie. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking met zanger Mees Vullings. “Ik ben een fucking hippie at heart.”

Naam
Mees Vullings.

Geboortedatum en -plaats
1 juni 1994 in Venray. Daar heb ik tot mijn 19e gewoond en was altijd de odd one out. Ik zie er nu wel wat weird uit voor het gros van de mensen, maar dat was toen nog helemaal niet zo. Ik had een neuspiercing, maar dat was al heftig genoeg voor Venray. De mensen zijn daar minder gewend dan in de stad en dat laten ze heel sterk weten. Op mijn 19e ben ik naar Tilburg gegaan om vervolgens naar Leiden te verhuizen om te studeren. Ik heb een tijdje in Leiden gewoond, maar dat was anti-kraak. Daar moest ik toen uit en toen heb ik een tijdje anti-kraak gewoond bij Den Haag HS in het oude Rode Kruis-gebouw. Ik woon nu in het Zeeheldenkwartier. Inmiddels woon ik 5 jaar in Den Haag. Ik had niks met Den Haag, maar toen ik er kwam wonen, beviel het meteen. Ik werd met open armen ontvangen.

Kamilla

Heb je huisdieren?
Ja, ik heb 5 jaar geleden poes Kamilla geadopteerd. Da’s echt mijn baby. Ze slaapt heel veel. En als ze wakker is, komt ze op mijn schoot zitten om daar weer verder te slapen.

Wat doe je aan sport?
Tot een jaar geleden was ik een super fanatieke sportschoolganger: een gymbro. Maar tegenwoordig zitten er te weinig uren in een dag om alles te doen wat ik zou willen doen. Sporten vind ik superfijn, maar het heeft een lage prioriteit op het moment. Ik heb een vriendin, een baan en een band. En daar gaat logischerwijs allemaal veel tijd in zitten. Ik ben mentaal 70 tot 80 procent van de tijd op een dag kwijt aan Heath. Er komt veel bij kijken en ik zou het ook niet anders willen. Ik ga wel weer sporten, maar ik moet eerst de balans vinden tussen alle verplichtingen die ik nu ben aangegaan.

Wat is je beste gewoonte?
Ik denk dat ik heel daadkrachtig ben. Als ik zeg dat ik iets ga doen, geloof ik dat ook echt en doe ik dat ook echt. Zo ging het ook bij de totstandkoming van Heath. Ik had al 8 jaar het idee voor Heath. Dars – onze drummer – had dat precies zo, maar we kenden elkaar nog niet. Ik was ook nog niet zo ver in mijn muzikale ontwikkeling om precies te weten hoe Heath uiteindelijk zou moeten klinken. Toen verhuisde de vriendin van onze gitarist Isak naar Nederland en hij verhuisde vanuit Zweden mee. Zij ging bij Haley’s Comet Breakfastclub werken in mijn straat. En de vriendin van Dars werkte daar ook. Die dames koppelden Dars en Isak op basis van beider muzikale interesses. Ik kende Dars al een aantal jaren en hij wist dat ik zong en mondharmonica speelde. Steven kwam er daarna bij evenals Jordy. Die laatste kwam erbij via een soort muzikale Tinder-app. We zochten een tweede gitarist en Steven maakte een profiel aan op die app. Wij ook. De eerste match was met Jordy. Binnen 1 dag. Ik denk dat manifesteren, bewust of onbewust, iets heel belangrijks is voor mij en Heath. De mate van toewijding binnen de band is heel sterk. De neuzen wijzen allemaal dezelfde kant op. Iedereen is er mentaal de hele tijd mee bezig. Ik denk dat die toewijding keer vijf ertoe leidt dat we zulke mooie progressie maken.

Wat is je slechtste gewoonte?
(Lacht) Ik heb er wel een paar denk ik. Maar ik vind het heel lastig, bijvoorbeeld, om contact te onderhouden met vrienden die ik niet heel veel zie. Ik heb ADHD dus dat maakt het extra lastig. Als iets niet direct in mijn omgeving gebeurt, vind ik het lastig om daarmee bezig te zijn. En dat kan soms wel eens tot frustratie bij mijn vrienden leiden.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik kan eigenlijk niks bedenken. Ik sta altijd wel achter alles wat ik zeg of doe. En schaamte word je ook wel erg aangeleerd. Het gevoel is wel echt, maar het gedachtegoed daarachter is meestal aangeleerd. En dat heb ik de laatste jaren juist geprobeerd af te leren.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik ben echt een sucker for boots. Ik zit altijd op Vinted om cowboylaarzen te spotten en kopen. Qua eten niet echt iets specifieks, want in mijn straat heb je zo’n beetje alles wat lekker is, zoals bakkerij Bartine Bakery & Market: de beste bakker in Den Haag. Met stip op 1.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Meestal douchen. Ik heb niet meer zo’n sterke routine als vroeger. Ik was daar best rigide in. Zo erg zelfs dat ik het idee had dat er nadelige gevolgen aan zaten als ik die routine niet perfect aftikte. Ik ging lekker op structuur. Als ADHD’er is dat ook gewoon fijn om te hebben, maar dat heb ik de laatste jaren losgelaten. Dat is echt bevrijdend geweest.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Het strand richting zuid. Dat is de voornaamste reden waarom ik niet weg zou gaan uit Den Haag. In de winter ben ik niet zo’n fanatieke strandganger, maar als het beter weer is, ben ik er zo vaak mogelijk. Ook wil ik wederom Bartine – de bakker hier in de straat – noemen. Die weten wel dat wij hier wonen. Daarnaast vind ik The Grey Space in the Middle een geweldig initiatief als creatieve broedplaats, maar ook Popradar. Daar zijn we met de band begonnen en heeft een speciale plek in mijn hart. Het is jammer dat het zo ver uit het centrum ligt, want er zit echt potentie in. Uiteraard ook PIP. Daar heb ik zelf gewerkt. Ik kom er nog steeds graag. Elektronische muziek bij het uitgaan vind ik echt fucking nice.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Dat niet alles de hele tijd tegelijkertijd wordt opengebroken. De planning klopt volgens mij ook niet. De Elandstraat was eerst opengebroken, toen weer dichtgemaakt en nu is ‘ie weer opengebroken.

Wat is je stamkroeg?
De Grote Markt. Niet een specifieke kroeg, maar de hele Grote Markt.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Chaku Chaku. Dit zijn openbare jamsessies die worden georganiseerd door muzikanten. Dit zijn echt de fijnste evenementen die ik in Den Haag heb meegemaakt. De vibe is supergoed. Iedereen kan meedoen. Ook op het strand in de zomer. Dan zitten er zo’n 50 mensen die tegelijkertijd muziek maken. Er liggen dan percussie-instrumenten die je kunt pakken om mee te doen. En als je geen muziek wil maken, kun je gewoon lekker dansen en viben. Dat is echt zo fucking chill. Ook vind ik Blooming Music Events heel tof om aanstormend talent een goed podium te geven. En ik noemde het net ook al: The Grey Space. Geweldige broedplaats. En Club Laak vind ik geweldig. Dat was het enige dat ik nog een beetje miste in Den Haag: een beetje een viezige tent met harde elektronische muziek.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Headskinner
. Die gasten zijn enorm gepassioneerd. Ik geloof in hun toewijding en passie. Het staat ook echt als een huis: qua muziek en concept. Tom (zanger van Headskinner, red.) is een van mijn beste maten en alles wat hij doet, vind ik sowieso vet. Niet omdat het mijn maatje is, maar omdat hij zo gepassioneerd is.

Wat vind je overschat in Haagse scene?
Weet ik niet. Ik houd me niet zo bezig met de negatieve dingen in de muziekscene.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Den Haag heeft een supersterke creatieve scene die iedereen heel nauw met elkaar verbindt. Er is heel veel ruimte voor samenwerkingsverbanden tussen verschillende initiatieven en disciplines. Ik denk dat daar te weinig gebruik van wordt gemaakt. Ik denk dat er meer plek zou kunnen zijn om die samenwerkingen te bevorderen, zoals bij The Grey Space. Ik heb het echt aan den lijve ondervonden hoe stimulerend die kunst- en muziekscene hier kan zijn.

Met wie zou een dag willen ruilen?
Een levende versie van Steve Irwin. Mijn kleine jongensdroom was bioloog worden om een eigen programma op National Geographic te hebben. De jungle in en gekke slangen en insecten ontdekken.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
De nachtwerkzaamheden bij de Elandstraat. We kregen een brief dat ze nu ook ’s nachts daar gaan werken. Echt fucking belachelijk. Daarbuiten eigenlijk niets. Het gaat de laatste jaren best wel goed met me. Daar ben ik hartstikke dankbaar voor.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Charlie Musselwhite en Richard Bargel met ‘Just a feeling’. Dat nummer raakt mij zo fucking sterk. Het is nooit opgenomen, maar er staat een live uitvoering van op YouTube. Ik voel echt alles wat Musselwhite zegt en speelt op dat nummer. Dat nummer raakt me echt intens. Als ik een noot hoor, begin ik al met janken. Het is een gevoel van blijdschap, nostalgie, pijn en boosheid. Het raakt me echt altijd even sterk. Ook als ik die beelden zie. Een oude man met mondharmonica die heel lief en bescheiden kijkt als het publiek klapt voor zijn kunsten. Prachtig.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Ik was onlangs bij King Gizzard & The Lizard Wizward dus daar heb ik daarna ook weer veel naar geluisterd. En ik ben The Grateful Dead helemaal aan het uitpluizen. Daar komt geen einde aan met hoeveel live-albums ervan zijn. Gitarist Isaac is helemaal leip van The Grateful Dead en heeft ons er allemaal mee geïndoctrineerd. Ik zou het ook niet anders meer willen. Heerlijke muziek. Ook het nieuwe album van DeWolff vind ik mooi.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Hele vieze R&B zoals Arin Ray of Chris Brown. Ik vind dat stiekem wel heel nice om naar te luisteren. Dat heb ik een periode ook heel veel geluisterd. En guilty? Fuck dat. Ik schaam me er ook echt niet voor. Ik sta er gewoon achter.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb vier oorbellen, twee neuspiercings, een wenkbrauwpiercing en heel veel tatoeages; meer dan honderd. Ik heb veel handpoked tattoos van vrienden. Ik heb ook fucking veel domme shit; veel meer dan de mooie tattoos. Zo heb ik zelf een keer een portret van mijn kat Kamilla op mijn been gezet. En ik heb een dolfijn in een ruimteschip met tribal en dat soort dingen. En ik heb vijf op mijn gezicht getatoeëerd, want binnen de numerologie staat dat getal voor transformatie. Ik vind de windhonden op mijn voorhoofd het mooist. Ook heb ik de woorden ‘lief’ en ‘leed’ getatoeëerd staan. Dat gaat bij mij hand in hand. Het hele leven draait om polariteiten voor mij en ik leef best wel in de extremen. Het is alles of niets. Ik ben een tijdje depressief geweest. Dat heeft me wel getekend. Ik ben blij dat ik daaruit ben gekomen. Ik voel me enorm verbonden met de wereld om mij heen. Toen distantieerde ik me er juist van. Gelukkig is dat weer gekeerd. Heath speelt daar een grote rol in. Ik vind het heerlijk om muziek te maken. Zeker als je dat met vier van de leukste en liefste mensen kan doen. Als dat weg zou vallen, zou er een heel groot gat in mijn hart vallen.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Dat was Linkin Parks Hybrid Theory. Zanger Chester had rode spikes in zijn haar. Dus ik deed ook rode gel in mijn haar als ik naar school ging. En bij mij thuis werd een band zoals Buena Vista Social Club veel gedraaid en dat luister ik ook nog vaak.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Niemand. Iedereen moet doen waar ‘ie gelukkig van wordt zolang het niet bewust hatelijk is.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Supercliché: liefde. Ik ben echt een fucking hippie at heart. Natuur, het paradijselijke dat het leven op aarde zou kunnen zijn: daar gaan ook veel teksten van Heath over. Daarnaast schrijf ik veel over de zoektocht naar wie ik ben en wat het betekent om hier te zijn. Mijn vrienden inspireren met ook enorm. Ik trek de mooiste, creatiefste en getalenteerde mensen aan. Mijn schoonbroer heeft me ook enorm geïnspireerd. Hij introduceerde me met de band The Grand East. Arthur Akkermans is de zanger en mondharmonicaspeler en hij is een van de redenen -naast Paul Butterfield- waarom ik dat instrument ook ben gaan spelen. Dat is nu negen jaar geleden.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Dat denk ik niet. Als ik ga verhuizen, vertrek ik uit Nederland. Ik wil ergens wonen waar het warmer is. Als het nog slechter gaat met het klimaat is Den Haag over tien jaar misschien net zo warm als Rio de Janeiro (lacht). Ik vind Australië ook een optie. Ook omdat de muziek die wij nu maken daar goed op haar plek zou zijn.

Doorgeefvraag van Jesse Evers: Ik geef je drie random woorden en maak je daar maar een verhaal mee. De woorden zijn: Schaar, tandenborstel en lijn.
Dit kan ik echt niet. Ik zou Jesse willen vragen om na te gaan wat zijn definitie is van een vraag (lacht).

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Zijn er dingen waarmee je jezelf bewust of onbewust saboteert?