Vanuit een knusse thuisstudio kijkt Kai Tseng ons bedenkelijk aan. De gitarist van Haagse bands als Dandana, Unit Nine en Coco Vanilla kiest zijn antwoorden zorgvuldig. Net zoals zijn dagelijkse routine (gitaarspelen) neemt hij onze vragen bloedserieus. Opmerkelijk, als je beseft dat alle genoemde acts juist een relaxte en ontspannende sfeer oproepen. "Den Haag zou meer bekend moeten staan om zijn diversiteit."

Wat is je volledige naam?
Kai-Chin Tseng.

Wat is je geboortedatum en waar ben je geboren?
9 juni 1996 in het HMC Antoniushove, zoals dat nu heet in Voorburg.

Kai Tseng

Heb je huisdieren?
Ik heb een kat genaamd Claire en de hond heet Niño.

Doe je ook aan sport?
Nee, maar ik heb wel af en aan geskateboard.

Wat is je beste gewoonte?
Dat ik elke dag gitaarspeel, ik sla geen enkele dag over.

Wat is je slechtste gewoonte?
Dat ik altijd iets langer in bed nog koffie blijf drinken voordat ik opsta en gitaar ga spelen.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik heb een keer gehad dat ik mijn moeder zag op de basisschool. Ik gaf haar een knuffel en toen bleek het mijn moeder helemaal niet te zijn. Ik heb wel momenten gehad waarin ik me meer had moeten schamen, maar niet zo erg als dat moment.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Sushi van de Sushimeisjes.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Nou, dat is dus koffiedrinken. Naast mijn bed staat namelijk mijn koffiezetapparaat.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Ik denk de Waterpartij in het Westbroekpark, het stuk waar de bootjes zitten bij de Waterkant. Als je daar bent voelt het voor mij net alsof je op vakantie bent.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag
Nou ja, Ik vind het jammer dat in de stad eigenlijk 80% van alle straten zijn gewoon winkelstraten. En dat al die winkels meestal om een uurtje of 6 dicht gaan. Dan is eigenlijk na 6 uur heel de stad leeg, behalve Plein, Grote Markt en de Oude Molstraat.

Ja, en wat zou ik dan willen veranderen? Dat de vergunningen veranderen zodat er meer horeca, nachtleven en cultuurplekken komen dan nu. Ik zou graag zien dat er meer jazzcafeetjes in Den Haag openen. Het imago van Den Haag als rockstad kan wel wat meer jazz, soul en hiphop gebruiken. Dat Den Haag meer bekendheid krijgt om zijn diverse kant.

Wat is je stamkroeg?
Nou, ik had ooit een stamkroeg en dat was de Bieb. Dat was gewoon een supertoffe plek. Het waren vooral de mensen die daar zaten, er werden platen gedraaid en de mensen die daar werkte waren tof. Het was vooral knus en gezellig. Ik ben dus op zoek naar een vervanging. Nu is dat een beetje de Grote Markt en dat is een soort van haat-liefde verhouding. Net als familie je houdt ervan want het is er. Als het er niet zou zijn zou ik het wel missen, maar als ik er dan ben denk ik: ah alweer de Grote Markt.

Wat is het volgens jou het beste Haagse initiatief?
Ik vind The Womb denk ik wel het beste Haagse initiatief, omdat het een studio is in Den Haag die precies de sound heeft waar Den Haag naartoe moet bewegen. Die plek is het middel en The Womb brengt Den Haag naar die andere plek. Daar ben ik ook met Unit Nine geweest om de nog niet uitgebrachte single op te nemen. Tijmen van Wageningen is daar superhard aan het werk en heeft daar echt een collectie aan gear staan waarmee je hele vette vintage klinkende muziek mee kan opnemen. Bas, zijn broer die maakt weer erg, moderne strakke en cleane producties en Tijmen is toch wat experimenteler en is een soort van pionier in de Haagse scene. Die bemoeit zich meer met soul, jazz en funk. Dus veel coole dingen die daaruit komen en gaan komen.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Ja, Dat is uiteraard dat Goldband. Ik ken die gasten en ik vind het supercool hoe ze het doen en wat ze doen. Het klopt gewoon helemaal.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Ik vind dat er eigenlijk op heel veel plekken minder aandacht besteed wordt aan goede muziekprogrammering. Dat er dan maar wordt gekozen voor een programma met een soort dansavond vibes met DJ's die gewoon hitjes draaien en dan denk ik: is dit het? Die zouden iets meer kunnen kijken naar artiesten die echt wat draaien op dat soort avonden. Op het moment dat iedereen lekker wil losgaan dan moeten die mensen zich maar een beetje aanpassen aan een artiest. Meer een bepaald thema of genre in plaats van alleen één DJ met hitjes.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Fuzzy Teeth

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zie niet echt een persoon met wie ik mijn leven zou willen verruilen. Eigenlijk ben ik gewoon tevreden omdat ik doe wat ik wil doen. Als ik moet kiezen dan zou het mijn kat zijn.

Waar kun je 's nachts wakker van liggen?
Of ik mijn snare wel goed heb geEQ't (equalized).

Welk nummer mag gedraaid worden op je begrafenis?
Hold On - John Lennon

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Ik luister heel veel verschillende tunes, maar ik heb laatst het nieuwe album van strongboi veel aan staan.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Aan de paal hangen In de Gabor’s.

Hoeveel tattoos of piercings heb je?
Geen.

Wat is de allereerste plaat die je kocht of kreeg?
Mijn allereerste cd was het optreden van Queen in Wembley.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Nickelback.

Wat is het voornaamste bron van inspiratie?
Muziek luisteren eigenlijk en nieuwe dingen ervaren, waardoor mijn onbewustzijn ervoor zorgt dat ik de herhaling van het dagelijks leven kan doorbreken. Dat is bijvoorbeeld een keer niet met gitaar beginnen als je een song schrijft, Vaak is het zo dat als muziek iets met mij doet, dan kan het me heel erg inspireren.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik denk het wel.

Zijn er dingen waarmee je zelf bewust of onbewust saboteert?
Ik ben best wel chaotisch en ik kan ook wel genieten om in die chaos te zitten, maar ik saboteer mezelf daar ook mee. Ik wil vrij zijn maar uiteindelijk kan je niet genieten als je niet ook een planning maakt. Ik heb heel veel haast in mijn hoofd terwijl dat helemaal niet nodig is. Als ik iets wil doen dan wil ik dat gelijk doen terwijl ik al snel weer iets anders wil doen. Uiteindelijk is dat helemaal niet nodig.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Welk object zou jij meenemen als je op een onbewoond eiland terechtkomt?