Hevige, donkere stonerrock is een muziekstijl die we tegenwoordig helaas weinig geprogrammeerd zien. Ook Baardvader viel dit op en reageerde door op 13 oktober een gehele avond stoner, fuzz en garagerock te organiseren in PAARD, ter gelegenheid van de Haagse Popweek. Met special guests DiTCH en Desert Colossus haalt Baardvader acts van internationale allure binnen om dit ondergesneeuwde genre te vieren en weer eens flink op de kaart te zetten.

DiTCH

Het Haagse stonertrio DiTCH bestaat sinds 2010 en werd opgericht door Eric Hazebroek, oud-gitarist van Karma Electric Band. Sinds die tijd zijn de mannen uitgegroeid tot één van de bekendere bands in de Nederlandse stonerscene. Het in 2014 verschenen album Boca Do Inferno bevat het nummer 'One Way Trip to the Sun' dat op Spotify goed is voor meer dan twee miljoen streams, internationale allure dus. Het is duidelijk dat PAARD zich gereed mag maken voor een stevige set met laaggestemde gitaren en beukende drums.

DiTCH warmt het vroeggekomen rockpubliek op met een intro van Kyuss, die de band in de jaren negentig zelf live heeft mogen ervaren. Het trio staat als een huis en het is duidelijk dat de ervaren mannen al meer dan twintig jaar in de Nederlandse muziekscene zitten. Ondertussen stroomt de kleine zaal van PAARD gezellig vol en menig hoofd gaat op en neer. Het moshen blijft nog even uit.

 

DiTCH @ PAARD

Desert Colossus

Het Zaanse Desert Colossus brengt het tot dan toe stationaire publiek stevig op gang. Vroeg in de set komt er garagerock aan te pas wat er prima ingaat bij de Haagse stonerrockfans. Het viertal combineert het energieke van garagerock met het zware van stonerrock, terwijl er hier en daar ook nog een psychedelisch uitstapje wordt gemaakt.

Desert Colossus ontstond, heel cliché, in de versleten garage van gitarist en vocalist Frank Zoomer. Na het spelen van menig cover van onder andere Red Fang en Queens of the Stone Age, begonnen de vier mannen met eigen werk te experimenteren. Het meest recente album Eyes and Tongues wisselt opzwepende riffs en gelaagd gitaarwerk af met het meer tragere, grungy stoner-geluid.

Ook tijdens hun set in PAARD is het duidelijk dat het viertal verschillende muziekstijlen durft aan te tikken en we worden dan ook verrast met een divers geluid. Het viertal bruist van de energie en zorgt ervoor dat Baardvader hard aan de bak moet om deze lijn van de avond voort te zetten.

Desert Colossus @ PAARD

Baardvader

Dan is het tijd voor de afsluiter van de avond, Baardvader. Het fuzzrock trio heeft de laatste tijd heel wat steden in Nederland aangedaan met hun deelname aan de Popronde en spelen nu eindelijk een thuiswedstrijd in Den Haag. Frontman Jelle Scholtes laat weten dat deze avond ook als een releaseparty van hun pas uitgebrachte album Foolish Fires gezien kan worden. De band heeft in de coronaperiode namelijk niet stilgezeten presenteerde begin deze maand nieuw materiaal.

De set wordt geopend met 'Pray', de single van het album waar uw trouwe redactie begin dit jaar over schreef. Nieuwe nummers worden afgewisseld met bekender, ouder materiaal dat ervoor zorgt dat het publiek wordt uitgenodigd om woest mee te brullen met nummers als 'Falling'. De mosh wordt geopend en binnen een mum van tijd beginnen de zwarte bandshirts van menig fan te glimmen door de klassieke combinatie van bier en zweet.

De set sluit af met 'Echoes', een tien minuten durende, donkere, grauwe stonerrockplaat. Het PAARD wil meer en de drie mannen moeten noodgedwongen terug het podium op om de zaal te trakteren op het catchy 'It's All Over', waarbij meeschreeuwen aangemoedigd wordt. Het is de juiste afsluiter van een snoeiharde avond stoner/garagerock. De vloer van PAARD mag na deze avond weer flink gedweild worden, dat is zeker.

Wil je meer lezen over Baardvader? Lees hier het interview over het ontstaan van de band, hoe zij corona doorkwamen en hun inspiraties voor het nieuwe album.

Baardvader @ PAARD