Het begon allemaal in de Flaat (de Flatertheek in Naaldwijk) waar gitarist Jelle Scholtes en bassist JP ter Haar elkaar leerden kennen. JP kwam al lange tijd in de Flaat en speelde in meerdere bands. Jelle speelde toen net in zijn eerste bandje en zo kwamen ze elkaar regelmatig tegen. De vriendschap startte pas echt toen Jelle met zijn toenmalige band een EP ging opnemen in de studio die JP samen met een vriend had opgebouwd. “Toen heb ik hem muzikaal leren kennen, verder dan alleen bier drinken. Daar hadden we ook een oefenruimte waar we samen muziek zijn gaan maken en zo is het langzamerhand gekomen,” zegt JP. JP en Jelle begonnen met een Spotifylijstje waar ze nummers die ze vet vonden in deelden, zoals van Black Sabbath, the White Stripes en vooral Fu Manchu. De rauwe groove van deze band heeft ervoor gezorgd dat Baardvader de richting van stoner fuzz is opgegaan. "Vanuit de Spotifylijst gingen we kijken wat we gingen coveren,” vertelt Jelle. “We hadden we een soort van split the difference muzieksmaak wat we allemaal wel vet vonden. Toen is Baardvader eruit gekomen.” Qua muziek op het podium is Baardvader wel het grootste en meest actieve tot nu toe voor beide.
De eerste drummer, Koen van den Burg, heeft de eerste twee albums ingespeeld, maar stopte begin dit jaar. De band ging op zoek naar een vervanger en kwam uit bij een bekende uit de Rotterdamse scene: Niek van den Driesschen (toen Duct Tape studio, nu Far Out Sound Studio). “Ik belandde een keer in Duct Tape, nadat een vriend dat had aangeraden. Alles is daar analoog en old skool, dat is fucking vet. Ik kwam daar binnen en het was echt een huge ass studio! Op de bar stond een een of andere tape preamp. Toen zei Niek dat deze preamp fucking vet is voor gitaar. Hij plugde een gitaar in, deed alles op standje 10 en ggggghhhhhh, alles overstuurde keihard. Dat was mijn eerste ontmoeting met Niek,” vertelt Jelle. “Toen ben ik vrienden met hem geworden en hebben we altijd contact gehouden.”
JP vult aan: “Niek vond naast de nummers en onze sound het heel tof hoe ik het eerste Baardvader album heb gemixt, dus toen we een drummer nodig hadden vond hij het gewoon zo vet dat ie het wilde doen.”
Niek kon door alle projecten niet permanent drummen, maar is nog af en toe nog steeds betrokken als invaldrummer of geluidsman. Jelle: “Wij hebben meerdere dingen van Niek geleend voor het opnemen, daar hoeft hij niets voor. Hij is zelfs meegegaan naar de Flaat om mee te kijken bij een paar technische problemen die we hadden. Gewoon omdat hij dat leuk vindt. Daar zijn wij dankbaar voor.” Sinds juni 2022 zit Jeroen Jaquet, een bekende van Niek, achter het drumstel. “Toen wij voor het eerst gingen oefenen met Jeroen, had hij drie nummers ingestudeerd en was hij een half uur te vroeg.” vertelt Jelle. “De feel die we zoeken zat er na een paar oefensessies al in. JP en ik spelen al langer samen en wij hebben ook geleerd om vanuit verschillende hoeken naar Baardvader te kijken, met de gedeelde filter. Na wat zoeken hebben we denk ik die gedeelde filter gevonden.” JP vult aan: “Het is heel moeilijk om als drummer de stijl en sound te kopiëren van de vorige en dat je eigen te maken. Dat doe je wel goed!”