Op 1 oktober is het tweede album ‘Foolish Fires’ van Baardvader uitgekomen. Online, want door de drukte bij de perserijen laat het vinyl nog even op zich wachten. Het Haagse stoner fuzzrock trio trekt op dit moment op volle snelheid door heel Nederland met de Popronde. Ondanks de drukte speelt de band gelukkig ook een show in Den Haag in het Paard op 13 oktober. Maar hoe zijn ze eigenlijk begonnen? Hoe is de tweede plaat tot stand gekomen? We ontmoeten elkaar in een Haags antikraakpand waar zich ook de oefenruimte van de band bevindt. Een gesprek over de plaat, de Flaat en weed inspired bullshit.

De Flaat

Het begon allemaal in de Flaat (de Flatertheek in Naaldwijk) waar gitarist Jelle Scholtes en bassist JP ter Haar elkaar leerden kennen. JP kwam al lange tijd in de Flaat en speelde in meerdere bands. Jelle speelde toen net in zijn eerste bandje en zo kwamen ze elkaar regelmatig tegen. De vriendschap startte pas echt toen Jelle met zijn toenmalige band een EP ging opnemen in de studio die JP samen met een vriend had opgebouwd. “Toen heb ik hem muzikaal leren kennen, verder dan alleen bier drinken. Daar hadden we ook een oefenruimte waar we samen muziek zijn gaan maken en zo is het langzamerhand gekomen,” zegt JP. JP en Jelle begonnen met een Spotifylijstje waar ze nummers die ze vet vonden in deelden, zoals van Black Sabbaththe White Stripes en vooral Fu Manchu. De rauwe groove van deze band heeft ervoor gezorgd dat Baardvader de richting van stoner fuzz is opgegaan. "Vanuit de Spotifylijst gingen we kijken wat we gingen coveren,” vertelt Jelle. “We hadden we een soort van split the difference muzieksmaak wat we allemaal wel vet vonden. Toen is Baardvader eruit gekomen.” Qua muziek op het podium is Baardvader wel het grootste en meest actieve tot nu toe voor beide.

De eerste drummer, Koen van den Burg, heeft de eerste twee albums ingespeeld, maar stopte begin dit jaar. De band ging op zoek naar een vervanger en kwam uit bij een bekende uit de Rotterdamse scene: Niek van den Driesschen (toen Duct Tape studio, nu Far Out Sound Studio). “Ik belandde een keer in Duct Tape, nadat een vriend dat had aangeraden. Alles is daar analoog en old skool, dat is fucking vet. Ik kwam daar binnen en het was echt een huge ass studio! Op de bar stond een een of andere tape preamp. Toen zei Niek dat deze preamp fucking vet is voor gitaar. Hij plugde een gitaar in, deed alles op standje 10 en ggggghhhhhh, alles overstuurde keihard. Dat was mijn eerste ontmoeting met Niek,” vertelt Jelle. “Toen ben ik vrienden met hem geworden en hebben we altijd contact gehouden.”
JP vult aan: “Niek vond naast de nummers en onze sound het heel tof hoe ik het eerste Baardvader album heb gemixt, dus toen we een drummer nodig hadden vond hij het gewoon zo vet dat ie het wilde doen.”

Niek kon door alle projecten niet permanent drummen, maar is nog af en toe nog steeds betrokken als invaldrummer of geluidsman. Jelle: “Wij hebben meerdere dingen van Niek geleend voor het opnemen, daar hoeft hij niets voor. Hij is zelfs meegegaan naar de Flaat om mee te kijken bij een paar technische problemen die we hadden. Gewoon omdat hij dat leuk vindt. Daar zijn wij dankbaar voor.” Sinds juni 2022 zit Jeroen Jaquet, een bekende van Niek, achter het drumstel. “Toen wij voor het eerst gingen oefenen met Jeroen, had hij drie nummers ingestudeerd en was hij een half uur te vroeg.” vertelt Jelle. “De feel die we zoeken zat er na een paar oefensessies al in. JP en ik spelen al langer samen en wij hebben ook geleerd om vanuit verschillende hoeken naar Baardvader te kijken, met de gedeelde filter. Na wat zoeken hebben we denk ik die gedeelde filter gevonden.” JP vult aan: “Het is heel moeilijk om als drummer de stijl en sound te kopiëren van de vorige en dat je eigen te maken. Dat doe je wel goed!”

Waar komt de naam vandaan?

Baardvader is de mannelijke tegenhanger van baarmoeder. JP: “We speelden al wat covers en moesten ergens optreden. Het was 3 uur ‘s nachts en op dat moment gingen we onze bandnaam bedenken. Dat werd Baardvader. We dachten dat het vast wel een naam zou zijn die opvalt, waarbij mensen benieuwd zijn en willen weten wat het is. Hoe we erop gekomen zijn? Stoned zijn en domme dingen zeggen. Het is weed inspired bullshit.” “Dat is alles wat jij doet!” vult Jelle met een grote glimlach aan.

De plaat

Voor Foolish Fires is Baardvader op dezelfde manier aan de slag gegaan als op de eerste plaat: eerst nummers schrijven en dan zelf opnemen en mixen. Bij het eerste album is het trio in een soort koelcel bij een tuinderij van een vriend gaan opnemen. Tijdens de coronaperiode was de bar in de Flaat leeg en daar hebben Jelle en JP de opnamespullen gezet. Alle nummers zijn over een tijdspanne van 2 maanden opgenomen. De band heeft progressie gemaakt, niet alleen qua opnamevaardigheden, maar ook qua sound en richting. De tweede plaat klinkt daardoor intenser en meer richting de stoner en doom kant dan de eerste. Jeroen vindt het een volwassenere versie van de eerste plaat. “Ik denk dat we een duidelijker beeld hebben gekregen van wat er in ons zit en daar hebben we verder op gefocust,” zegt JP. Jelle vult aan: “Alles weegt net iets meer, trekt iets meer.”

Doordat Baardvader een trio is, creëren ze samen de dynamiek, zowel in het hard en zacht als in de sound. Voor het tweede album gebruikte de band meerdere soorten versterkers, gitaren en pedalen, terwijl dat op de eerste plaat nog heel basic was. De bandleden weten beter wat ze willen en kunnen daardoor doelgerichter aan de slag. De band heeft de nummers live ingespeeld, zonder clicktrack. “Al die stukken en breaks die inkomen zijn allemaal vertraagd. Dat kan je alleen doen als je elkaar aankijkt. De overdubs waren daardoor lastig qua timing, maar uiteindelijk is het gelukt,” vertelt Jelle.

Contrast is een van de dingen waar de band bewust naar zoekt, zodat er ademruimte zit tussen de harde stukken. “Je wil niet van begin tot eind full blast, anders verliest de muziek zijn kracht," zegt JP. "Soms zweeft het om je heen en daarna komt het direct als een soort klap in je gezicht aan.” Jeroen haalt als voorbeeld het nummer ‘Illuminate’ aan: “De riff begint heel kalm. Dan komt de iets hardere versie die voor je gevoel al prechorusachtig is. Dan gaat ie weer terug naar het rustige deel, weer het iets hardere deel en dan pas komt het hardste deel waardoor het nog harder binnen komt. Het is de dynamiek en de grenzen opzoeken van wat je met een thema kan doen.” “Of überhaupt met z’n drieën!” vult JP aan.

Foolish Fires is geschreven tijdens de coronatijd die de band heeft ervaren als een nare tijd met weinig vooruitzicht. Deze periode is ook een inspiratiebron voor de teksten. “Het is een bewustmaking van de dingen die er in de wereld zijn,” zegt Jelle. “Het is ook autobiografisch, maar meer op een manier dat het metaforisch blijft en dat mensen hun eigen betekenis eraan kunnen geven. Ik haal ook inspiratie uit spiritualiteit, mythologie en Bijbelse teksten. Daar zitten bronnen van waarheid in.” De teksten gaan ook over algemene filosofieën waar mensen iets uit kunnen halen. Abstract, maar niet zo vaag dat het alles kan betekenen. Single ‘Pray’ gaat bijvoorbeeld over dood gaan. “In de coupletten gaat het over het moment dat je dood gaat en in de refreinen word je opgehaald door engelen om naar de hemel gebracht te worden. In de bridge zeg ik ‘het is nog niet mijn tijd om te gaan, ik wil nog niet gaan’.”

Happy little accidents

Naast een hoop gitaar, bas en drums hebben de muzikanten ook geëxperimenteerd met andere instrumenten en manieren om sounds te creëren. Zo zitten er in een aantal nummers synthesizer in de mix en is de band bezig geweest met spacy soundscapes maken. Aan het einde van ‘Echoes’ hoor je bijvoorbeeld bijna dolfijnachtige hoge piepen. Jelle: “We hebben een signaal in een tape machine/tape delay laten feedbacken en teruggestuurd naar de mengtafel. Als je dan aan de knoppen draait krijgt het zijn eigen leven." 

De band vindt de vrijheid van het experimenteren interessant, omdat het niet goed te sturen is en dus de uitkomst niet vooraf bepaald kan worden. Ook staan er meerdere happy little accidents op de plaat, die bijvoorbeeld zijn ontstaan doordat de Flaat naast een kerk ligt. “Ik ging gitaar opnemen,” vertelt Jelle. “Ik had mijn fuzz en boost aangezet en opeens hoor ik een kerkorgel uit mijn fucking gitaarversterker komen. Daarna hoor ik: ‘welkom allen, we zijn hier tezamen gekomen…’ Blijkbaar was dat een preek van de dominee waarvan het signaal van zijn microfoon werd opgepikt door mijn versterker.” Delen van de preek heeft de band opgenomen en in de intro van ‘Understand’ verwerkt. Ook zitten er kerkklokken in ‘Echoes’.

Voor nu is het trio druk bezig met het spelen van shows, onder andere tijdens de Popronde waarvoor de band is geselecteerd. In januari komt Foolish Fires uit op vinyl. De muzikanten staan te trappelen om te gaan jammen en nieuwe nummers te gaan schrijven, nu met Jeroen. Zeker omdat de plaat al geruime tijd klaar is voordat het is uitgebracht en dus al wat ouder aanvoelt. De band hoopt volgend jaar al een nieuw album te hebben geschreven en opgenomen. Jelle: “We gaan na de Popronde snel nieuwe muziek maken en kijken enorm uit naar de toekomst!”

Stonerrock in het Paard op 13 oktober

Op donderdag 13 oktober 2022 organiseert Baardvader een stonerrockavond in het Paard om het genre te vieren wat niet veel wordt geprogrammeerd. Naast dat de band zelf speelt hebben ze twee andere stonerbands uitgenodigd: DiTCH en Desert Colossus. Jelle: “In het Paardcafé heb ik DiTCH een keer gezien. Toen stond er 20 man. Ik stond achterin helemaal uit mijn dak te gaan, want ik vond het fucking vet. Na de show ben ik met ze gaan praten. Ze waren begonnen als een Kyuss tribute band en ze hadden die band nog gezien in het Paard in 1996 ofzo. Hun meest beluisterde nummer op Spotify ‘One Way Trip To The Sun’ heeft gewoon 2,5 miljoen streams. Hoe kan het dan dat zij in een zaal met 20 man spelen?! Desert Colossus bracht hun derde album uit toen wij ons eerste album releaseten. Ze staan al langer op ons netvlies, dus het is mooi dat we een avond samen kunnen doen.” Als de stonerrockshow een succes wordt, dan zal het mogelijk een terugkerende avond in het Paard worden.

Meer info over de avond vind je hier. Koop hier je tickets.