Rewire staat bekend als een avontuurlijk festival, en als lastig te doorgronden. Zelfs doorgewinterde muziekliefhebbers van onze redactie vinden het een beetje een spannend festival. Maar is dat wel terecht? En hoe ga je te werk als dit jaar jouw eerste keer Rewire is? We vroegen het festivalbaas Bronne Keesmaat.

In april vindt de elfde editie van Rewire plaats. Maar bij een festival dat constant op zoek is naar nieuwe namen, nieuwe muziek en nieuw talent, staat de line-up vol onontdekte acts. Voorgaande jaren waren er grote namen als Arca, Nina Kraviz en Animal Collective. Dat is dit jaar bewust minder, althans op het eerste oog. Want als je wat dieper graaft valt een legendarische artiest als Meredith Monk gelijk op. Of bijvoorbeeld talenten als Anna von Hausswolff, Grouper en Jenny Hval. Maar wat nou als je niets kent, hoe bereid je je dan voor op zo’n festival? Vooral als je toe bent aan iets nieuws?

Dit jaar zijn er zoveel locaties dat het lastig is om een keuze te maken waar je naartoe gaat. Het festival leidt je langs alle hotspots van Den Haag. En met goede reden, legt Bronne ons uit: “Bij elke act bekijken we waar die het beste past, zodat de muziek en de locatie elkaar versterken.” Dit stadsfestival gaat van PAARD naar de club, en van de Nieuwe Kerk naar het Korzo theater.

Een stadsfestival met een avontuurlijk karakter
Een woord dat je vaak hoort om het Rewire-festival te omschrijven is avontuur. Dit is immers de derde keer dat we het gebruiken in dit artikel. Die eigenschap zou voor elk festival wel kunnen gelden. Wat maakt Rewire dan precies avontuurlijk? “Dat staat voor het onderzoekende karakter van het festival” legt Bronne uit: “Dat geldt voor zowel de artiest als voor de bezoeker. Waar de artiest op zoek gaat naar nieuwe ontwikkelingen, gaat de bezoeker op zoek naar nieuwe muziek. Rewire richt zich op vernieuwing, dit betekent dat de artiesten die op het festival te horen zijn niet zozeer bevestigen wat het publiek al kent maar eerder het publiek een nieuwe blik bieden. 

Wij zoeken als festival niet per se naar nieuwe bandjes, maar zijn meer geïnteresseerd in nieuwe geluiden. Maar dat kan evengoed een gevestigde artiest zijn die zich opnieuw uitvindt of een pionierende rol heeft gespeeld."

En dat vat precies samen voor welke muziekliefhebber Rewire bedoeld is. Vergelijk de zoektocht naar nieuwe muziek, met reizen en het ontdekken van nieuwe culturen. Bronne licht toe: “We presenteren actuele elektronische muziek naast modern gecomponeerde muziek, experimentele pop, new jazz en geluidskunst, met een voorkeur voor muziek op het snijvlak van genres en disciplines. Want juist dáár ontdekken we de vernieuwing. We programmeren dan ook veel artiesten die niet zo snel in een hokje te plaatsen zijn.” 

Van kleinschalig naar festival met internationale allure
We staan dus al aan de vooravond van de elfde editie, dat is nogal wat. We vragen ons af of het festival zelf net zo veranderend en vernieuwend is als de muziek. Is Rewire nog wat de oprichters al die jaren geleden voor zich zagen? “In het begin waren we een echt multidisciplinair festival waar muziek en beeldende kunst naast elkaar werden gepresenteerd. Dat hebben wij in 2014 losgelaten. We zijn ons volledig gaan richten op muziek om van daaruit crossovers te presenteren met andere kunstdisciplines. En we zijn natuurlijk gegroeid van een kleinschalig festival met drie locaties, naar een festival van internationale allure op zo’n twintig locaties door de hele binnenstad. Maar de onderzoekende houding, die hebben we altijd gehouden. Daarnaast proberen we vernieuwing ook te stimuleren door veel werk in opdracht te laten ontwikkelen, we koppelen daarmee bijvoorbeeld muzikanten aan visuele makers of brengen artiesten met verschillende artistieke achtergronden samen.”

Anna Meredith

Op zoek naar nieuw geluid

“Als je van muziek houdt, is er altijd wel wat dat jou aanspreekt.”, stelt Bronne. Hij reageert hiermee op de vraag of Rewire moeilijk is, of alleen voor muzieksnobs. Want zo kan het festival soms overkomen, horen we om ons heen. Dat is dus niet zo. ”We programmeren van alles. Sommige dingen zijn meer avant-garde, maar er is ook gewoon popmuziek te vinden. En wat ook leuk is, is dat je veel muziek die dan in eerste instantie als experimenteel overkomt, een paar jaar later in de hitlijsten voorbij ziet komen. Het is regelmatig gebeurd dat onbekende artiesten die hier stonden opgepikt werden door grote festivals of doorgroeiden tot publiekstrekkers. Muziek groeit en beweegt altijd, dus wat wij nu programmeren als experimenteel, kan zo geadopteerd worden door de mainstream. Daarnaast tappen we echt uit alle soorten invloeden. Van gabber tot trance en van klassiek tot jazz. Maar altijd met een eigen interpretatie.” Het kan dus zomaar voorkomen dat je bij een voor jou onbekende act opeens een eureka-moment ervaart.

Er is genoeg diversiteit: “waar je bij de hyperpop van Golin eerder jongeren van begin twintig tegen zal komen, is dat bij een legendarische artiest als Meredith Monk weer een heel ander verhaal. Jong, oud, man, vrouw en van allerlei komaf en status. We hebben bezoekers van over de hele wereld!”

Rewire stelt zichzelf ook als doel om muziekliefhebbers te bereiken die niet zo snel naar een festival gaan. Dus net als de programmering, is de samenstelling van het festivalpubliek in een zekere zin constant in beweging.

Nu horen we je denken: ja leuk hoor, maar waar moet ik nou beginnen dan? En dat is ook logisch, want nu je het festival beter begrijpt, wordt de line-up er niet bekender van. Gelukkig heeft de organisatie van Rewire ook daar een antwoord op: “Er zijn een aantal routes die we voor de bezoeker hebben bedacht, om ze een beetje op weg te helpen. Deze zijn samengesteld op bepaalde acts die bij elkaar passen en die ook qua tijd niet overlappen. Maar we hopen natuurlijk wel dat je als bezoeker jezelf af en toe uitdaagt. Ga eens naar iets dat je niet kent, of blijf na een concert hangen en laat je verrassen door de volgende act.”

Meer Rewire

Al zin om te onderzoeken wat er op het programma staat? Begin op de officiële website of start met puzzelen met het blokkenschema is hier.

Ben je een liefhebber van een bepaalde act of luister je veel naar acts binnen hetzelfde genre? Ons volgende artikel geeft richting met kant-en-klare routes.