In april vindt de elfde editie van Rewire plaats. Maar bij een festival dat constant op zoek is naar nieuwe namen, nieuwe muziek en nieuw talent, staat de line-up vol onontdekte acts. Voorgaande jaren waren er grote namen als Arca, Nina Kraviz en Animal Collective. Dat is dit jaar bewust minder, althans op het eerste oog. Want als je wat dieper graaft valt een legendarische artiest als Meredith Monk gelijk op. Of bijvoorbeeld talenten als Anna von Hausswolff, Grouper en Jenny Hval. Maar wat nou als je niets kent, hoe bereid je je dan voor op zo’n festival? Vooral als je toe bent aan iets nieuws?
Dit jaar zijn er zoveel locaties dat het lastig is om een keuze te maken waar je naartoe gaat. Het festival leidt je langs alle hotspots van Den Haag. En met goede reden, legt Bronne ons uit: “Bij elke act bekijken we waar die het beste past, zodat de muziek en de locatie elkaar versterken.” Dit stadsfestival gaat van PAARD naar de club, en van de Nieuwe Kerk naar het Korzo theater.
Een stadsfestival met een avontuurlijk karakter
Een woord dat je vaak hoort om het Rewire-festival te omschrijven is avontuur. Dit is immers de derde keer dat we het gebruiken in dit artikel. Die eigenschap zou voor elk festival wel kunnen gelden. Wat maakt Rewire dan precies avontuurlijk? “Dat staat voor het onderzoekende karakter van het festival” legt Bronne uit: “Dat geldt voor zowel de artiest als voor de bezoeker. Waar de artiest op zoek gaat naar nieuwe ontwikkelingen, gaat de bezoeker op zoek naar nieuwe muziek. Rewire richt zich op vernieuwing, dit betekent dat de artiesten die op het festival te horen zijn niet zozeer bevestigen wat het publiek al kent maar eerder het publiek een nieuwe blik bieden.
Wij zoeken als festival niet per se naar nieuwe bandjes, maar zijn meer geïnteresseerd in nieuwe geluiden. Maar dat kan evengoed een gevestigde artiest zijn die zich opnieuw uitvindt of een pionierende rol heeft gespeeld."
En dat vat precies samen voor welke muziekliefhebber Rewire bedoeld is. Vergelijk de zoektocht naar nieuwe muziek, met reizen en het ontdekken van nieuwe culturen. Bronne licht toe: “We presenteren actuele elektronische muziek naast modern gecomponeerde muziek, experimentele pop, new jazz en geluidskunst, met een voorkeur voor muziek op het snijvlak van genres en disciplines. Want juist dáár ontdekken we de vernieuwing. We programmeren dan ook veel artiesten die niet zo snel in een hokje te plaatsen zijn.”
Van kleinschalig naar festival met internationale allure
We staan dus al aan de vooravond van de elfde editie, dat is nogal wat. We vragen ons af of het festival zelf net zo veranderend en vernieuwend is als de muziek. Is Rewire nog wat de oprichters al die jaren geleden voor zich zagen? “In het begin waren we een echt multidisciplinair festival waar muziek en beeldende kunst naast elkaar werden gepresenteerd. Dat hebben wij in 2014 losgelaten. We zijn ons volledig gaan richten op muziek om van daaruit crossovers te presenteren met andere kunstdisciplines. En we zijn natuurlijk gegroeid van een kleinschalig festival met drie locaties, naar een festival van internationale allure op zo’n twintig locaties door de hele binnenstad. Maar de onderzoekende houding, die hebben we altijd gehouden. Daarnaast proberen we vernieuwing ook te stimuleren door veel werk in opdracht te laten ontwikkelen, we koppelen daarmee bijvoorbeeld muzikanten aan visuele makers of brengen artiesten met verschillende artistieke achtergronden samen.”