Op 15 april kwam de EP Citrus van DIY indieband The Klittens uit. Na de release en optredens door heel Nederland ging de band op tour door Engeland. Net vers terug legden we de welbekende vragenlijst voor aan zangeres Yaël Dekker, die ook bij Popradar werkt. We praatten met haar op een regenachtige maandag in het museum Escher in Het Paleis voor bekende Warhols over geheime huisdieren, pizza en de openheid van de Haagse scene.

Naam
Yaël Rachele Dekker

Geboortedatum en -plaats?
10 september 1994, Den Haag

Heb je huisdieren?
Ik heb een geheime hond, een labrador pup die Bux heet.  Mijn huisbaas weet dat nog niet.

Wat doe je aan sport?
Ik vind het leuk om te lopen en te skaten, maar ik sport niet actief. Deze lente wil ik meer gaan skaten. Ik kan niet echt trucjes op mijn skateboard, maar elke keer als ik het doe dan geniet ik er echt van. Ik heb het nu zo druk dat ik hier niet veel tijd voor heb.

Wat is je beste gewoonte?
Ik vind bescheidenheid erg belangrijk. Verder zou ik zeggen dat ik een harde werker ben en dat ik altijd bereid ben om naar mensen te luisteren. Ik kan heel slecht tegen arrogantie en mensen die niet meer om zich heen kijken. Ik denk dat ik bereid ben, ook als ik iets niet leuk vind, om wel actief naar mensen te blijven luisteren. Met mijn werk ga ik nu elke keer met andere mensen praten. Het is niet zo dat je met alles zelf het wiel moet uitvinden als je het ook aan een ander kan vragen.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik ben een stresskip, ik vind dat geen leuk woord. Ik kan mezelf helemaal kapot stressen. Ik heb zo veel dingen lopen en vind dat alles evenveel aandacht verdient. Dat lukt dan niet.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik schaam me voor de hoeveelheid pizza die ik eet. Ook ben ik erg slecht in het herkennen van mensen. Ik heb een fase gehad waarin ik dacht iedereen te herkennen. Ik heb regelmatig dat ik naar de verkeerde mensen toeloop, maar ook als mensen met z’n tweeën staan, spreek ik de verkeerde aan. Het allerergste was tijdens de Popweek. We liepen naar de kerktoren en er kwamen mensen voorbij die ik niet herkende. Zij zeiden hallo en pas na tien minuten wist ik wie het waren.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Pizza. Mijn favoriete zijn die van Vincenzo’s en La Lanterna.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Mijn hond knuffelen. Daarna koffie drinken, nieuws checken en chagrijnig voor me uit staren.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
De Samenscholing, The Womb bij Skatepark Sweatshop en het Westbroekpark.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Ik zou willen dat het opener was. Opener naar elkaar, maar ook zichtbaarder open voor nieuwe mensen. We hebben hier ontzettend veel studenten en jonge mensen die behoefte hebben aan community, maar het is niet een heel makkelijk doordringbare stad.

Wat is je stamkroeg?
Op dit moment is dat het Popradar café. Na werktijd zitten we daar vaak. Ik vind het een leuke mix van mensen, zo verschillend.

Wat is het beste Haagse initiatief?
SOS, Sounds On Saturday. Ik vind het een toffe plek. Ook de bands die ze kiezen en de levendigheid eromheen vind ik tof. Ik vind het open en best wel zichtbaar.
De zaal in de Samenscholing vind ik geweldig, net als Radio Tonka. Ook al is het niet Haags vind ik dat Fuzz lekker bezig is. Daarnaast ook Vijf Vier.

Wat zijn voor jou de Haagse acts van het moment?
Real Farmer, Badtime, Bleedroot, Kulou
en Toprot. Ik luister veel naar Real Farmer, ze profileren zich niet als Haagse band, maar twee van hem komen wel uit Den Haag. Van Bleedroot krijg ik veel energie. Zij hebben een hoek die ik niet zo veel zie in Den Haag.

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
Ik denk dat we in Den Haag soms overschatten hoe toegankelijk we zijn voor nieuwe mensen.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
De bands die ik net noemde staan niet voldoende in de schijnwerpers. Wat mij betreft mogen deze acts meer aandacht krijgen. Daarnaast vind ik dat de waarde van community wordt onderschat.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel een dag een vogel willen zijn. Het liefst een adelaar, in ieder geval geen stadsduif. Ik kan wel kiezen voor een millionaire, maar dan leer ik waarschijnlijk geen leuke dingen over het leven.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Sowieso ben ik een perfectionist. Ik kan ’s nachts wakker liggen van dingen die ik nog moet doen. Op dit moment is het geen geweldige wereld dus ik denk dat ik daar regelmatig mee bezig ben. Ik ben best wel een slechte slaper. Op tour heb ik nauwelijks geslapen.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Ik vind het een goed teken dat ik daar niet direct een antwoord op heb. Ik ben een beetje over Jeff Buckley ‘Halleluja’ heen. Ik hou er nog steeds wel van hoor, maar liever iets minder depressiviteit. Doe dan maar ‘You’re Dead’ van Norma Tanega.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
De afgelopen dagen zat ik in de tourbus. Iedereen had honderd nummers ingezonden en de regel was: je mag niet skippen. Het is een hele interessante mix geweest. Op een gegeven moment hebben we de regel losgelaten omdat door het algoritme alleen bepaalde nummers voorbij kwamen, zoals van Sean Paul. Ik ben de laatste tijd weer veel naar Brian Ferry aan het luisteren. Ik heb ook wel een beetje een Floris Bates fase.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik hou heel erg van musicals. Veel mensen vinden dat lame, maar ik niet, dus het is ook niet echt een guilty pleasure.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb alleen een neuspiercing. De gitarist gaat een tattoo bij me zetten. Op tour leek me dat met infectiegevaar niet zo handig.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Ik had als kind een Madonna album, Music. Daar was ik vrij geobsedeerd door.

Welke artiest moet voor altijd zwijgen?
Ik heb wel dingen die ik hierop zou willen zeggen, maar dat is nogal contrasterend met hoe ik verder denk over muziek.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Ik lees heel graag. Voor het schrijven van muziek en teksten inspireert een goed boek mij vaak. Ook haal ik veel inspiratie uit mijn eigen leven. In mijn teksten probeer ik bepaalde emoties te verwoorden die niet per se over mij hoeven te gaan, maar over het leven. Ik heb op tour veel kunnen lezen in de bus en dan merk ik wel dat ik meer zin krijg om muziek te gaan maken. Ik heb een geweldige apocalyptische roman gelezen waar kannibalisme is toegestaan, ‘Tender Is The Flesh’ heet het. Er was een virus uitgebroken en daardoor waren dieren niet meer eetbaar. In de hongersnood heeft de overheid kannibalisme toegestaan. Ze hadden alleen maar dieren met mensen vervangen en het proces is hetzelfde gebleven. Dat was goed beschreven, dus ik kreeg ook een schuldgevoel als niet vegetariër zijnde.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Dat zou heel goed kunnen. Ik hoop wel dat dingen anders zijn. Gedurende de lockdown ben ik naar Rotterdam-Zuid verhuisd met een vriendin. Ik had zo’n heimwee dat ik snel weer ben teruggekomen.

Doorgeefvraag van Scott Beekhuizen, Prins S. En de Geit: Heb je wel eens tegelijkertijd gegeten en gepoept?
Ik vind dit een irritante vraag en heb de neiging om te passen. Het antwoord is nee.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Hoe zou je ideale muzikale dag in Den Haag eruit zien?

Luister hier naar de EP Citrus van The Klittens.

Het interview is gedaan in museum Escher in Het Paleis voor schilderijen van Andy Warhol.
© The M.C. Escher Company, Baarn, Holland. All rights reserved. www.mcescher.com
© The Andy Warhol Foundation For The Visual Arts Inc. C/O Pictoright Amsterdam 2021

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina