Mila Stips kennen we natuurlijk als energieke frontvrouw en geestesmoeder van MOYO, de Haagse indiepoppers die we eerder deze week nog op The LIFE I LIVE hebben gespot. Als de geboren en getogen Hagenees niet bezig is een podium af te breken, is ze in haar achtertuin te vinden: de Haagse binnenstad. Daar schenkt ze ook wel eens kopjes koffie– soms met alle gevolgen van dien. Gelukkig kon ze tussen alle shows door even tijd maken om zich op het terras van haar stamcafé aan het Oh Ja Joh?! vragenvuur te onderwerpen.

Wat is je volledige naam?
Mila Isa Stips.

Waar en wanneer ben je geboren?
19 november 2000 in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. Ik ben een geboren en getogen Hagenees.

Heb je huisdieren?
Een kat, Bumi, vernoemd naar King Bumi van Avatar.

Wat doe je aan sport?
Ik werk in de horeca, dus dat is eigenlijk al veel lopen en rennen. Soms haal je de 15 of 20 kilometer per dag wel. Verder doe ik nog niks aan sport, maar binnenkort wil ik wel gaan zwemmen met mijn vriend.

Wat is je beste gewoonte?
Ik ben altijd op elk scenario voorbereid. Ooit hadden we een optreden in Arnhem en kapte de auto ermee toen we net Den Haag uit waren. We kwamen uiteindelijk om 17.00 pas aan op de plek waar we om 17.00 moesten spelen. Sindsdien wil ik dat soort dingen gelijk op kunnen lossen, zodat ik niet hoef te stressen.

Wat is je slechtste gewoonte?
Als ik iets niet meteen hoef te doen, stel ik het zoveel mogelijk uit. De belastingaangifte bijvoorbeeld, maar soms ook op creatief vlak, als ik een dagje wil schrijven voor de band.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Op mijn werk ben ik een keer uitgevallen tegen een oud vrouwtje. Ik stond in mijn eentje mensen op een vol terras te bedienen. Mevrouw vond haar kopje te vies, dus ik schonk haar koffie over in een nieuwe. Had ze eigenlijk een nieuwe koffie gewild. Toen ben ik in paniek tegen haar uitgevallen en is ze boos weggelopen. Daar schaam ik me wel een beetje voor, want ik had misschien wel iets rustiger kunnen reageren. Nu sta ik vaker achter de bar en kan ik me verschuilen of agressief biertjes te gaan tappen om de frustratie weg te werken.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Pizza en FLINK. Ik woon middenin het centrum, op minuten lopen van de Appie, dus die flitsbezorgers hebben me wel erg lui gemaakt.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik check altijd eerst mijn telefoon, zeker als ik moet werken of iets met de band heb die dag. Daarna ga ik meestal koffie maken en een peukie of jointje doen in de zon.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Mijn favoriete plek was MOOOF op de Binckhorst, een groot gebouw met verschillende bedrijven, oefen- en woonruimtes. We oefenden daar altijd met MOYO, alleen is het nu gesloopt voor nieuwbouw. Nu is mijn favoriete plek denk ik mijn woonkamer, omdat ik daar mijn studio heb.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
De huizenprijzen. En ik zou graag meer muziek zien in de stad, ik merk dat het echt een beetje begint uit te sterven. Iedereen had het altijd over Den Haag, “de bruisende muziekstad”, maar het is niet meer wat het is geweest. De focus ligt op dans en grote producties, in plaats van kleine beginnende bandjes. Het is lastig bands te vinden om mee samen te spelen als je bandleden allemaal in dezelfde projecten zitten. Op een paar Ready2Play-bands na zijn er niet veel nieuwe bandjes meer en behalve de Grey Space zijn er ook weinig plekken waar ze nog kunnen spelen. Wij deden dat vroeger wel eens bij MOOOF of bij jamsessies in De Paap. Dat mis ik wel een beetje. De laatste tijd ben ik veel in Rotterdam en daar heb je juist een leuke underground scene met veel kleinere podia.

Wat is je stamkroeg?
Ik kom veel op de Grote Markt, zoals zoveel andere Hagenezen. Voor rustigere avonden ben ik bij de BieB of Pastis te vinden.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Ik vond Yourstage een heel mooi initiatief. Voor mij is het zelfs de reden dat ik muziek ben gaan maken. Je werd er als jongere langzaam in de scene meegenomen en leerde mooie dingen van Haagse muzikanten als Guus van der Steen en Remco Visker. Helaas bestaat het nu niet meer.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Wodan Boys. Ik vind die band echt iets rauws en gruwelijks hebben dat ik lang niet meer heb gezien. Na hun show in de Zwarte Ruiter zat ik onder de blauwe plekken, het was ouderwets moshen alsof je leven ervan afhing.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Eigenlijk de Haagse scene zelf. Als ik vertel dat ik uit Den Haag kom, reageren mensen heel enthousiast over hoeveel muziek er wel niet is, terwijl dat best meevalt.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Veel initiatieven van jonge mensen. Het is als 20-jarig persoon met een eigen initiatief moeilijk om serieus genomen te worden. Als indiebandje regel je veel dingen zelf, maar op het moment dat je daar iemand met meer macht of status voor nodig hebt, is het vaak moeilijk om hulp te krijgen. Natuurlijk zijn er ook veel goede mensen, maar ik zie muzikanten in andere steden toch meer voor elkaar krijgen.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Lianne La Havas. Zij is mijn favoriete artiest of all time en ik zou graag willen weten wat zij in een dag doet. Ik zou op zo'n dag denk ik vooral héél veel muziek gaan maken.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
The girl from Ipanema, of elk willekeurig nummer van Joni Mitchell.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Het nieuwe album van Selah Sue. Ik ga haar deze zomer zien in het Zuiderpark.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Ik kan heel goed gaan op musicals. Mijn favoriet is misschien wel de originele West Side Story. Met de nieuwere musicals heb ik juist niet zoveel.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Drie tattoos en zes oorbellen. Deze muzieknoot is door mijn beste vriendin gezet, een ander heb ik voor mijn verjaardag gekregen, en op mijn schouder heb ik nog een klavertje vier dat ik samen met mijn moeder heb laten zetten.
 

Mila Stips

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Statues van Moloko. Ik was 7 of 8 en mijn ouders hadden de CD toevallig over. De eerste plaat daarna was een bundel van Adele.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Ik ga een vriend van me hier erg boos mee maken, maar van mij mag U2 wel zwijgen. Daar heb ik echt niks mee. Maar eigenlijk maakt iedereen gewoon z’n shit. Wie ben ik nu om te zeggen dat jij dat niet mag?

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Andere mensen, maar niet echt mensen die ik ken. Als ik op straat loop en ik vang een woord of zin op van iemand, schrijf ik het op en bedenk ik er later een verhaal bij.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik denk het wel. Nog 10 jaar feesten en muziek maken vind ik nice, maar daarna wil ik zo snel mogelijk in een hutje op de hei wonen, misschien wel in een warmer land. Dus over zo’n 20 jaar zit dat misschien wel anders.

Doorgeefvraag van Maarten Hinloopen: Wat heeft op muzikaal gebied een hele grote indruk op je gemaakt? Of iets waarvan je denkt: vanaf dat moment kijk ik heel anders tegen dingen aan?
Dat was het concert van Lianne La Havas in PAARD. Ik was een jaar of 15 en stond er met mijn moeder en een vriendin van haar. Iedereen was doodstil naar haar aan het kijken en luisteren. Dat was voor mij een turning point, het moment waarop ik me besefte dat ik muziek wilde gaan maken. Helaas hebben mensen tegenwoordig een aandachtsspanne van 30 seconden, dus ik krijg het publiek niet altijd zó stil.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als je een koffie was, welke soort koffie zou je dan zijn? Als diegene dan zegt een decaf latte machiatto met sojamelk te zijn, is het in elk geval geen goed persoon. Als welke koffie ik mezelf zou omschrijven? Een espresso martini natuurlijk.

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina