Al sinds het prille begin van de Oh Ja Joh?!, krijgen we op de vraag 'Wat is je favoriete plek in Den Haag?' steevast het antwoord: Grote Markt. Nu zijn wij benieuwd of dat ook zo is bij de grote baas himself. Reden genoeg om Maarten Hinloopen meteen aan de volledige Oh Ja Joh?!-vragenlijst te onderwerpen. Naast zijn lievelingskroeg hebben we het over zijn eerste plaatje van de Rolling Stones, een half miljoen bijen en de Matthäus Passion.

Wat is je volledige naam?
Maarten Hendrik Hinloopen

Heb je huisdieren?
Jazeker, een heleboel zelfs. Wij hebben twee honden, twee katten, acht kippen en een half miljoen bijen. Die zijn van mijn vrouw Eveline, zij is imker.

Wat doe je aan sport?
Niet echt, maar ik fiets wel veel. Alles binnen de stad doe ik op de fiets.

Heb je tattoos of piercings?
Nee, dat is van na mijn generatie.

Wat is je beste gewoonte?
Ik maak dingen altijd af als ik ergens aan begin. Ik zet eigenlijk altijd door, ook als het even tegenzit. Soms leg ik dingen wel even opzij, maar uiteindelijk ga ik wel door tot iets daar is waar ik het hebben wil.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik vergeet vrij snel namen. Dus ik heb wel vaak dat mensen mij herkennen en dat ik die dan ook zou moeten kennen, maar dat het dan gewoon even weg is. Ik herken ze dan wel, maar ik weet dan niet waarvan of welke naam erbij hoort. Ik weet dat je daar dan ezelsbruggetjes bij moet verzinnen, maar ook dat werkt nog niet zo goed haha. Ik wacht op de bril waar bij iedereen die je ziet de naam en het telefoonnummer in beeld komen.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Nou dat ik jullie afgelopen vrijdag ben vergeten! Dat je mij belde en dat die gewoon helemaal poef verdwenen was bij mij. Daar schaam ik me wel voor. Ik vind dat heel slecht. Ik zou het ook vervelend vinden als jij dat andersom bij mij zou doen.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik laat eigenlijk niet zoveel thuisbezorgen. Ik vind dat vanuit milieuoogpunt heel slecht met al die busjes. En als het dan een keer iets is, dan zijn het bijvoorbeeld bepaalde T-shirts waarvan ik precies weet welk merk en welke maat ik moet hebben. Maar dat is maar eens in de zoveel tijd en die worden met een fietskoerier bezorgd. Voor eten enzo stap ik het liefst zelf op de fiets.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Koffie maken. Ik heb een heel mooie oude espressomachine staan. Die moet dan aangeslingerd worden en daar maak ik lekker cappuccino mee.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Het is flauw, maar dan toch de Grote Markt. En als ik mensen van buiten de stad wil verrassen, dan neem ik ze nog wel eens mee naar Panorama Mesdag. Omdat dat zo’n onverwachte plek is. Wat ik daar mooi aan vind, is hoe het allemaal opgezet is. Dat je door zo’n donker gangetje loopt en als je dan boven komt heb je echt een spektakel. Maar dan dan van 150 jaar geleden. Tegenwoordig zijn we zoveel gewend met projecties en weet ik het allemaal, maar dit werkt gewoon.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Wat volgens mij mis in Den Haag, is goed nachtuitgaansleven. Niet dat ik daar zelf nog heel veel naartoe gaan, maar ik zie dat dat mist. En dan een aantal verschillende clubs, voor verschillende mensen. Het liefst ook met livemuziek ’s nachts. Je merkt nu dat mensen de stad uitgaan voor het nachtleven en dat is slecht voor de hele stad. Want als ze bijvoorbeeld in Rotterdam gaan stappen, dan gaan ze daar ook naar een bandje luisteren, eten en een drankje doen. Dan ben je ze dus helemaal kwijt

Wat is je stamkroeg?
Ja, dat is hier in de Zwarte Ruiter. Dat is de moederkroeg, die was er het eerste. Ik zou wel eens een foto willen maken van alle kinderen va mensen die elkaar hier hebben leren kennen. Volgens mij kan je daar de hele Grote Markt mee volzetten.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Nou ik vind PIP nog altijd heel goed, maar ook wat schaamteloze zelfpromotie: ik vind Sniester echt geweldig. Ik sta sowieso heel erg achter de Grote Markt. Dat klinkt natuurlijk een beetje stom, maar ik ben maar een heel klein radertje in de Grote Markt. Ik vind de manier waarop hier gewerkt wordt, zoals Marco en Remco bijvoorbeeld bezig zijn met de programmering, zo goed. Je kunt hier altijd gewoon binnenlopen. Hoe vaak ik al niet gezien heb dat mensen die eigenlijk helemaal niet zo van muziek houden hier binnen komen lopen, een nummertje blijven kijken en dan opeens de hele avond blijven hangen. Dat die vonk overspringt. Dat vind ik mooi, het is echt voor iedereen.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Ik vind Wodan Boys erg leuk op het moment. Ik heb ze de afgelopen tijd twee keer gezien: een keer op Sniester en een keer hier twee weken gelden in de Zwarte Ruiter. Als je ziet hoever zij alweer vooruit zijn gegaan in die tijd, vind ik dat gewoon heel gaaf. Het is niet wereldvernieuwend, maar ze zijn gewoon heel energiek en enthousiast. Echt knallen.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Toen ik nog studeerde en voordat ik in de horeca terecht kwam, heb ik een tijdje gewerkt als tourmanager van Nederlandse bands. Dat zou ik nog wel een keer een dagje willen doen. Dus ik zou wel willen ruilen met een tourmanager van een band. De band maakt me niet zoveel uit, als het maar een band is die lekker veel speelt. Misschien iets als Son Mieux. Het gaat om de sfeer dat je dan ’s middags aankomt bij een kaal podium, met zijn allen knallen om alles op te zetten, slecht eten, show draaien, om 6 uur ’s ochtends thuiskomen en dan honderd piek verdiend te hebben. Dat sfeertje, dat is toch wel te gek. Overal waar je komt is het feest. Ik ben echt door heel Nederland en in het buitenland geweest.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Ik slaap gelukkig heel erg goed.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Ja daar heb ik wel een liedje voor. Dat is 'Bloodflow' van Calexico

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
Het is weer bijna Pasen, dus ik luister veel naar de Matthäus Passion. Ik heb een hele brede muzieksmaak. Je kunt mij een plezier doen met kaartjes voor Rammstein, voor de Mattäus en alles er tussenin. Ik heb toevallig een hele mooie nieuwe uitvoering ontdekt van een Frans gezelschap. Dat is allemaal wat sneller, frisser en moderner. Dan luister ik hem echt wel een paar keer helemaal door.

Wat is je grootste guilty pleasure?
IJsjes eten denk ik. Ik ben gek op ijs, daar kan ik echt voor omfietsen. Ondanks dat je weet dat je het eigenlijk niet moet doen.

Maarten Hinloopen

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Dat was een plaatje van de Rolling Stones, Jumpin’Jack Flash. Die heb ik toen zelf gekocht van mijn eerste zakgeld. 

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Ik heb niet echt één bron van inspiratie. Ik kijk gewoon om me heen. Als ik bijvoorbeeld met Marco en Remco naar Hamburg gaan om nieuwe bandjes te gaan boeken voor een festival, dat vind ik dan wel inspirerend. Kijken hoe de zaken er daar uitzien. Overal waar ik kom, kijk ik rond hoe mensen dingen doen.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ja dat denk ik wel. Misschien niet full-time, maar wel een groot deel van de tijd. Ik vind het een hele mooie stad. Ik zou dan wel deels in een land met warmer weer willen zijn. Als het drie maanden bewolkt is hier, vind ik het wel weer mooi geweest. Maar ik zou binnen Nederland niet in een andere stad willen wonen.

Doorgeefvraag Irene van Aarle: Is er muziek, of een band, die jouw leven heeft veranderd. Hoe en waarom?
Ik herinner me de verbijstering toen ik voor het eerst Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols hoorde. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. En dat na alle symfo-rock van daarvoor... Je kreeg direct de neiging om mee te doen, erbij te willen zijn.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Mijn vraag is eigenlijk heel vergelijkbaar met die van Irene. Wat heeft op muzikaal gebied een hele grote indruk op je gemaakt? Of iets waarvan je denkt: vanaf dat moment kijk ik heel anders tegen dingen aan?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina