Toen ons ter ore kwam dat Shelley Wallenburg van Popradar in de geschiedenis van de Haagse muziek was gedoken, waren wij meteen geïnteresseerd. In het eerste deel - van drie - begint ze bij indorock om uit te komen bij punk. Daarvoor sprak ze Haagse drummer Jo van punkband Disturbance. Dat interview kun je hier lezen, maar vergeet vooral niet om door te klikken en de rest ook mee te nemen. Interessant!

Punk begint in de grote steden van het Verenigd Koninkrijk, De Verenigde Staten en Australië, maar waait over naar Nederland. Punk is en was politiek en ontstond als tegenreactie op de gekunstelde popmuziek en economische achteruitgang. De muziek is gebaseerd op rock-'n-roll, maar kent inmiddels vele vormen en subgenres en leeft nog steeds. Ik heb het genoegen te praten met de Haagse Jonathan van der Haak of gewoon Jo, drummer van de nog steeds actieve punkband Disturbance.

Wist jij dat onze stad zo’n mooie en rijke muziekgeschiedenis heeft?
“Ja, ik heb dat zeker meegekregen. Mijn vader heeft zelfs nog eens een muzikale samenwerking gedaan met de gitarist van Q65 die een soloplaat maakte onder de naam Rainman. Mijn vader speelde piano. Zelf weet ik niet zo heel veel over de indorock maar wel over rock-'n-roll, dat voor hen ook een grote inspiratiebron was. Muzikanten die ik zeer waardeer zijn bijvoorbeeld Wanda Jackson en Jerry Lee Lewis. Zelf speel ik in een punkband en punk is natuurlijk gebaseerd op rock-'n-roll. De band Dicemen waar ik in zat, was eigenlijk een verpunkte versie van rockabilly zou je kunnen zeggen”.

Jij bent al langer bezig met muziek, hebt in meerdere bandjes gespeeld en drumt nu in de band Disturbance. Hoe kwam jij in aanraking met muziek maken?
“Ik begon met drummen door een maatje van mij op de basisschool toen ik een jaar of 11 was. Zijn grotere broer drumde en dat wilde ik ook. Ik kreeg les van Cesar Zuiderwijk in zijn Music Station. Dat zat in de Prinsenstraat. Ook kreeg ik les van Gerben de Bruijn, die drumde weer in de band Shocking Blue. Hij gaf erg goed les. Ik begon in metalbandjes te spelen en kwam later ook in aanraking met punk."

Wie waren jouw helden? Zaten daar ook Nederlandse of, meer specifiek nog, Haagse bands bij?
“Om mee te beginnen toch wel Iron Maiden en Warzone, een hardcore punkband uit New York. Een Nederlandse punkband die ik erg vet vond waren de Speedtwins, daar heb ik nog platen van. Wat betreft een Haagse band denk ik aan de Haagse punkband Molesters

Disturbance

Is Den Haag een punkstad?
“Jazeker, vooral vroeger toen er nog gekraakt werd, maar het leeft nog steeds wel. Je had natuurlijk de Blauwe Aanslag, het Brullend Breekijzer en de Piratenbar om wat bekende namen te noemen. Nu heb je de Samenscholing, Studio Moerwijk en bij Radio Tonka draaien ze nog regelmatig punk.”

Den Haag is een multiculturele stad met een diversiteit aan culturen en ook een diversiteit aan muziekstijlen. Velen van ons hebben helaas echter de neiging om op ons “eigen eilandje” te zitten. Hoe denk jij dat we de verschillende culturen en stijlen meer bij elkaar kunnen brengen?
"Het zou leuk zijn als er meer initiatief zou komen vanuit de gemeente Den Haag. Ik heb het idee dat ze het nu een beetje laten liggen en een oogkleppenbeleid voeren. Er is zoveel mogelijk en het zou veel opleveren. Het zou geweldig zijn als er weer iets van een Big Confusion (muziekcafé in het centrum waar veel livemuziek te horen was, red.) en meer broedplaatsen zouden komen. Als ik terugdenk aan de Blauwe Aanslag was dat eigenlijk een ideale locatie. Het lag aan de rand van de Schilderswijk en het was echt een ontmoetingsplaats voor iedereen. Op zo’n manier krijg je verschillende culturen en stijlen bij elkaar. Het is ook best teleurstellend wat er in het Paard gebeurt. Het is zoveel commerciëler geworden. De underground gitaarliefhebber mist toch wel het oude Paard. Daar waren legendarische concerten, ik kan niet anders zeggen.”

Is er muzikaal gezien een goede verbinding tussen de (grote) steden
“Ja, zeker in de punkscene, we helpen elkaar. Je zou het kunnen zien als een grote gemeenschap. Je gaat niet alleen voor jezelf maar voor iedereen. Dat vind ik juist zo mooi aan de punkscene”.

"Je gaat niet alleen voor jezelf maar voor iedereen. Dat vind ik juist zo mooi aan de punkscene"

Welke punkbands van nu zijn volgens jou erg goed en zouden het nog ver kunnen schoppen?
De Haagse hardcore/punkband Toprot, de uit Delft komende band Mauler en G.O.D”.

De komst van corona zorgde voor een grote verandering in het samen muziek maken. Hoe was jouw ervaring hiermee?
“Als muzikant blijf je zo goed en kwaad als het kan muziek maken. Zelf snap ik dat heel goed, we hebben dat met de band ook gedaan. We zijn nu bezig met een liedje dat op een verzamel LP moet uitkomen van een Frans label. Zelf plaatste ik filmpjes op internet waarin ik covers drumde. De bassist van Total Chaos (Een grote Amerikaanse punkband) had dit gezien en heeft mij gevraagd mee met hen op tour te gaan om te drummen”.

Meer lezen?

Wil je de rest van het stuk ook lezen om te ontdekken hoe we van de beat naar de punk zijn gekomen? Klik dan hier om op de site van Popradar verder te lezen.