Beeldend kunstenaars en muzikanten; ze maken verschillende dingen, maar hebben veel gemeen. Inspiratie, creativiteit. De drang om te creëren. Op zaterdag 16 oktober komen deze werelden bij elkaar als wij het Club 3voor12 Den Haag Festival organiseren en Uit Het Gareel op alle locaties exposities van kunstenaars cureert. In aanloop daarnaartoe zetten wij muzikale acts en kunstenaars bij elkaar om te praten over wat ze doen en wat hen inspireert. Dit keer: The Klittens en Glitterstudio.

Op een woensdagavond fietsen we naar de Zuidwal. Met je rug naar de Grote Markt aan de rechterkant op de kruising met de Boekhorststraat, zit de kleine studio van de kunstenaars van Glitterstudio. Het duo Jana Blom en Caitlin Berner maakt al een tijdje naam voor zichzelf. Het tweetal is een al geruime tijd naam voor zichzelf aan het maken binnen het grafisch vormgeven. Zo kwam de nieuwe huisstijl van Het Puntje van Jana en Caitlin, maakt Glitterstudio veel artwork voor PIP en Optie B en werd er voor NEST ook gewerkt. Daarnaast zou je het duo kunnen kennen van videoclips voor acts als Goldband en Fokko.

Aan de andere kant van de tafel zitten vocalist Yaël Dekker en gitarist Katja Kahana van de band The Klittens. De indie-noir band die we eerder al zagen op de Winterfest-recordings livestream, bij 3voor12 radio en die genomineerd is voor de Music Support award bij de Haagse Popprijzen.

Het is knus in de studio en met zijn allen zitten we aan een grote tafel waarop nog werk ligt wat af moet voor de tentoonstelling. "We zijn nog druk bezig.", vertelt Caitlin ons.

Namen

The Klittens

"Katja en ik komen uit Den Haag, dan zijn er twee bandleden uit Amsterdam en eentje komt uit Nijmegen, maar woont nu in Noorwegen. We waren al vriendinnen voor we de band begonnen.", begint Yaël. De vocalist vertelt dat de band al een jaar of drie bestaat maar dat het eerste werk pas vorig jaar is uitgebracht. "Daarna hebben we best wat toffe shows gedaan. We stonden onder andere voor de fashion week op het hoofdpodium van Paradiso. Dat was heel cool."

Een vraag die bij ons al een tijdje prangde was waar de naam The Klittens vandaan kwam. De woordspeling die gemaakt wordt is vrij duidelijk. "Kitten plus clitoris maakt Klittens.", aldus Katja. Maar het verhaal erachter lijkt ons interessant. Yaël vertelt: "Ik zat met de andere gitarist op een bankje naast onze school, de Reinwardt Academie in Amsterdam. Toen bedacht ik de naam en zei ik dat we een band moesten starten met die naam. Ik hou van woordgrapjes dus vond deze erg leuk."  Het duurde even voordat de band daadwerkelijk realiteit werd. "We begonnen heel conceptueel. Toen we begonnen speelde de bassist nog geen bas en bij de eerste repetities waren we eigenlijk vooral aan het roken en aan het praten over merchandise die we wilden.", aldus Yaël. "Aan het begin was het nog wat rommelig, maar toen de bassist en drummer erbij kwamen begon het allemaal te rollen.", licht Katja nog toe.

Glitterstudio

"Speaking of namen", begint Jana als we naar het ontstaan van Glitterstudio vragen. "Tijdens onze studententijd wilden wij antikraak een studio huren. Niet eens met de intentie om samen te werken. Toen wij het contract tekenden moesten we een bedrijfsnaam bedenken." Waarom de dan Glitterstudio is geworden, heeft te maken met de vele feestjes waar Jana en Caitlin naartoe gingen tijdens hun tijd aan de kunstacademie. "Wij waren van die vervelende mensen die altijd glitters meenamen naar feestjes. En niet een beetje glitters, maar gelijk een hele pot.", aldus Caitlin. "We vonden dat een grappige naam, maar het was nooit de intentie om daar iets mee te gaan doen." Echter ging het duo steeds vaker samenwerken, voor de KABK maar ook voor zichzelf. "Als we gingen VJ-en of andere projecten deden, werd er steeds om een naam gevraagd. Op een gegeven moment gaven we maar Glitterstudio op.", vertelt Jana. De naam bleef plakken en sindsdien is het niet anders. "Soms hebben we een existentiële crisis, dan willen we van naam veranderen. Alleen is iedereen tegen wie we dat dan zeggen, het er niet mee eens." Ook Katja geeft aan Glitterstudio een goede naam te vinden. "Maar laatst was er iemand die ons associëerde met eenhoorns. Dat is echt niet wat we willen.", legt Jana uit. "Aan de andere kant is het contrast van een dergelijke associatie met ons werk dan wel weer leuk." Zowel The Klittens als Caitlin en Jana komen tot de conclusie dat een naam iets vrij abstracts is, dat op een gegeven moment de betekenis verliest. "We hadden ons ook Berner-Blom kunnen noemen, maar dat had dan weer een soort advocatenkantoor- of sigarenwinkel-vibe. Het was dan wel een goede bandnaam geweest."

Dromen

Katja vraagt wat de droomopdracht van de mensen van Glitterstudio is. "Het lijkt me vet om een festival volledig te ontwerpen. Van posters tot animaties, decors en podia.", vertelt Caitlin. "Dan gaan we daar ook zelf DJ-en en exposeren." Er wordt nog even doorgefantaseerd door zowel de band als de kunstenaars. Dan vraagt Jana: "Wat zou jullie droomplek zijn om te spelen?" "Dat festival van jullie, lijkt ons tof.", antwoordt Yaël. "Nou, dan staan jullie geboekt.", lacht Jana. Yaël vervolgt: "Ik wil heel graag naar de Verenigde Staten. Als zij willen dat we komen spelen, betalen ze mijn kaartje ook namelijk." Het maakt volgens de Dekker niet uit waar wordt opgetreden. "Het lijkt ons vooral tof om te toeren en van plek naar plek te gaan.", vult Katja aan. "We deden ooit een kleine tour in Engeland en dan leer je elke dag een nieuwe plek met nieuwe mensen kennen. Die plek bestond daarvoor nog niet voor ons. Dat is heel leuk om te ervaren."

Omdat zowel The Klittens als Glitterstudio elkaar nog niet (goed) kenden voor het interview. Leek het ons leuk om beide collectieven elkaars werk te laten bespreken. We begonnen met de video van 'Liebe Resi' van The Klittens.

Jana: "Dat leek wel een beetje op Glitterstudio, met dat pluche en die confetti."
Caitlin: "Ik dacht alleen maar: Oh my God, stop-motion dat is zo veel werk om te maken."
Jana: "Hou op met me."
Caitlin: "Het ziet er eenvoudig uit, maar als er ook maar iets op de achtergrond beweegt kan je opnieuw beginnen."
Yaël: "We hebben de plannen ook wel een beetje aangepast. In eerste instantie wilden we die briefjes helemaal meeschrijven met de tekst. Maar op een gegeven moment vonden we het wel goed zo."
Katja: "De clip is ook tijdens de lockdown opgenomen, dus we konden niet samen zijn. Onze hoofden hebben we opgenomen door een soort van groene lap stof te gebruiken waar we ons hoofd doorheen staken."
Caitlin: "Wij hebben ook een coronaclip gemaakt voor Goldband. Daar waren we ook gelimiteerd door de regels die golden."
Jana: "Hebben jullie het concept van de clip met zijn allen bedacht, of hoe doen jullie dat?"
Yaël: "We hadden eerst een ander idee, maar toen dachten we dat iets met schattige poppetjes en onze gezichten wel beter zou passen. We zijn ook wel suckers voor roze en glitters."
Katja: "Iedereen heeft de beelden alleen opgenomen en daarna heb ik alles geëdit. Iedereen zei dat die monden niet helemaal klopten met de tekst, maar ik kreeg het echt niet beter dan dit."
Caitlin: "Het is ook heel moeilijk en het is ook wel deel van de charme, denk ik zo."

Caitlin: "Ik ging erg letten op de tekst. Omdat er net voor we gingen luisteren gezegd werd dat het in het Duits was. Anders was dat me misschien helemaal niet opgevallen."
Yaël: "Het klopt wel allemaal. Ik heb het nog met mijn oma en woordenboeken allemaal gecheckt, maar het is wel grammaticaal kloppend."
Caitlin: "Ik vond het ook wel een leuke tekst. Iets met vrijheid maakte ik eruit op. Leven en laten leven."
Jana: "Onze muzieksmaak is heel breed. Dit is ook wel iets dat we op zouden kunnen zetten. Ik vind het ook erg leuk om nieuwe dingen van Nederlandse bodem te checken."

Yaël: "Ik wist dat we dit gingen doen, dus ik was er wel op voorbereid. Maar ik luister eigenlijk zelden mijn eigen werk terug."
Caitlin: "Ik heb dat wel altijd. Dat we iemand een videoclip laten zien en dat ik dan halverwege denk dat die persoon er wel klaar mee is en dat we het beter kunnen afzetten."
Yaël: "Ik heb soms wel een lastige band met ons werk. Er zijn dingen die ik nauwelijks kan luisteren. Maar ik heb me wel verzoend met dit nummer."
Caitlin: "Heb je ook dat je zo veel gewerkt hebt aan iets dat je er niet meer objectief naar kunt kijken. Wij hebben weleens dat we zo lang met iets bezig zijn dat we niet meer zien of iets mooi is of niet en dat we een jaar later denken dat het best wel leuk is."
Jana: "Daarnaast kunnen  wij ook iets wegleggen en een jaar later pas weer oppakken. Bij muziek is dat veel meer out there omdat dat ook wordt opgetreden."
Yaël: "Ik heb heel vaak momenten op het podium, dat ik denk van: dit wil ik eigenlijk nog veranderen. Maar eigenlijk vergeet ik dat altijd gelijk weer."
Katja: "Ik streef er ook niet naar om iets te maken waar ik zelf naar zou luisteren."
Yaël: "Precies. ik ben blij met het product, maar zou het niet zelf consumeren."
Caitlin: "Ik heb ook weleens gezegd over onze printjes dat ik ze niet thuis zou ophangen. Maar onze kleding draag ik wel."

Be Kind

Katja: "Ik heb een vraag over de objecten die ik hier zie hangen. Waar komt die spreuk: 'Be Kind' vandaan? Ik vind dat een leuke uitspraak."
Jana: "Die komt eigenlijk uit de coronaperiode. Net als bijna iedereen in onze omgeving hadden we geen werk, maar we kwamen wel eindelijk aan onze to-do lijst toe."
Caitlin: "We konden allemaal projecten doen die we nog hadden en tegelijkertijd wilden we iedereen laten weten dat ze zich sterk moesten houden. We dachten toen ook nog dat het iets van twee weken zou duren."
Jana: "We hadden daarom eerst een shirt met de leus 'Stay Optimistic' gemaakt. Die werd heel veel besteld en toen zijn we ook dingen als 'Stay Strong' en 'Be Kind' gaan maken."
Caitlin: "We houden wel van positieve boodschappen."
Jana: "En van typografie, als het alleen maar tekeningen zijn mist er toch altijd wel iets. Het was een beetje van: wat willen we de mensen in deze tijd meegeven?"
Caitlin: "We bedachten ons laatst wel dat het veel gevraagd is van mensen om maar positief te blijven en alles maar leuk te vinden. Je mag het ook heel kut vinden allemaal."
Katja: "Dingen zijn soms ook kut, niet altijd natuurlijk. "
Caitlin: "Daarom vind ik de 'Stay Optimistic' en 'Stay Strong' minder kloppen dan de 'Be Kind', die vind ik altijd gelden."
Katja: "'Be Kind' lijkt ook meer te slaan op vriendschappelijkheid, in plaats van positiviteit."
Jana: "De laatste tijd zijn er zo veel dingen die kut zijn, of die nu meer aan het licht komen. Om maar wat te noemen: klimaatcrisis en institutioneel racisme. We weten dat het niet zo makkelijk is, maar soms denken we toch was iedereen maar lief voor elkaar."
Yaël: "Ik ben helemaal voor meer gemeenschapszin."
Caitlin: "We denken bij elke soort quote: die kan ook weer ergens op."
Katja: "Ik maak ook lettertypes maar dan gewoon met pen. Dan schrijf ik ook een miljoen keer Klittens op."
Caitlin: "Als ik Glitterstudio schrijf vind ik het nooit mooi, maar ik doe het wel. Een beetje zoals je vroeger deed met je eigen naam hartje die en die."

Yaël: "Wat gaan jullie eigenlijk exposeren tijdens Uit Het Gareel X 3voor12 Den Haag?"
Caitlin: "Patchwork, maar het is nog niet af."
Jana: "Het wordt een soort grote deken. Daar komen allemaal dingen op die wij de afgelopen twee jaar hebben gemaakt."
Caitlin: "Het wordt een soort timecapsule van de lockdown met allerlei visuele schetsen."
Jana: "Heel veel van die patches zijn dingen die we getest en gemaakt hebben op broeken en dergelijke materialen."
Caitlin: "Ik heb altijd teveel broeken, dan ga ik er maar op schilderen."
Katja: "Ik ben benieuwd. Ik hou van kunst die je kunt gebruiken."
Caitlin: "Dat merkte ik al toen jullie zeiden dat jullie eerst nadachten over merch en toen pas over de muziek, dan kijk je al verder dan alleen het begin."

Tot slot hebben The Klittens vandaag een nieuwe single uitgebracht. Hieronder de video.

Het Uit Het Gareel Festival vindt plaats op 16 oktober in The Grey Space in the Middle, Paardcafé en Zéta. De grote opening en art tour is om 19:00 in The Grey Space in the Middle. Toegang is gratis!

Kunstenaars per locatie:
The Grey Space in the Middle: groepsexpositie: Anna Nunes, Dünya Atay, Erwin Verkade,  Glitterstudio, Jawgem, Marieke Matthijs, Marina Heuvelman, Niels Weerheim, Studio Poca 
Paardcafé: solo expositie: Niels Weerheim 
Zèta: solo expositie: Mwahrk + onthulling muurschildering Erwin Verkade 

The Grey Space in the Middle is ook op zondag van 12:00-17:00 te bezoeken. Naast van kunst, kan je dan ook genieten van dj's. Ook is er vinyl en vintage te koop.