Nog niet van Elephant gehoord? Dat is ook niet zo gek, want we hebben de vierkoppige band rechtstreeks uit de lockdown-kweekvijver gevist. De Rotterdammers (met Haags randje) debuteerden vorig jaar met hun debuutsingle ‘Midnight in Manhattan’, gevolgd door de EP ‘Elephant’ die afgelopen maart verscheen. Dat de zonnige, excentrieke indie ook live goed uit de verf komt, wisten de muzikanten al tijdens meerdere streamoptredens te bewijzen.
Komende zondag, 20 juni, slaan PAARD, Paardcafé en 3voor12 Den Haag voor de derde keer de handen ineen voor Club 3voor12. Vanuit jouw eigen huis kan je genieten van optredens van en interviews met Wilde Kind, BJND en Elephant. Hoog tijd om eens kennis te maken met de laatste act op deze lijst. Want wie is Elephant nou eigenlijk?
The elephant in the room
Vers van de pers of niet, de vier muzikanten met wie we vandaag online hebben afgesproken, zijn beslist geen onbekenden in de scene. Michael vertelt: “We hebben hiervoor allemaal in een theatershow over Fleetwood Mac gespeeld. Daarnaast zijn we samen muziek gaan maken, iets wat vlak voordat corona begon een serieuze vorm is gaan aannemen.” Heeft het virus dan geen roet in het eten gegooid in die prille maanden? Volgens Frank viel dat wel mee. “Eigenlijk vonden we de lockdown in het begin helemaal niet zo erg. We hadden toch nog geen optredens staan, dus we zijn vooral heel veel gaan spelen en schrijven.”
Die omslag naar een periode zónder optredens, maar vol creativiteit heeft zijn sporen achtergelaten op het werk en de werkwijze van Elephant. “Het verdienmodel van muzikanten is altijd natuurlijk vooral live spelen geweest,” legt Michael uit. “Nu weten we dat we in de basis gewoon muzikanten blijven, ook als dat wegvalt en we er dus even geen geld mee verdienen.” Ook voor Kaj heeft de coronaperiode bevestigd dat het uiteindelijk om de muziek zelf gaat. “Je moet écht leuk vinden wat je maakt, ook zonder de drive die je krijgt als je publiek aan het dansen is. We zijn dus ingezoomd op de muziek en gewoon mooie liedjes gaan maken.”
Frank: “Wat dat betreft hebben we denk ik geluk gehad dat we elkaar vonden vóórdat dit allemaal gebeurde. We hebben een bijzondere band en kijken allemaal op dezelfde manier naar muziek. De nummers schrijven we dan ook met zijn vieren. Elephant is niet ons eerste muzikale project, maar wel het eerste project waarbij alles op zijn plek valt. Het is een erg persoonlijke manier van muziek maken.”
Dit is Elephant
Frank Schalkwijk – Zang & gitaar
Michael Broekhuizen – Zang & gitaar
Kaj van Driel – Drums & percussie
Bas Vosselman – Zang, basgitaar & gitaar
Indie zonder pretentie
Hoe de bandleden het eindresultaat zouden omschrijven? “We noemen het wel meestal indie, want het gaat erg om de liedjes en we doen veel zelf,” zegt Frank. “We halen ook veel inspiratie van andere bands. Zo luisteren we veel naar Wilco, Big Thief en Andy Shauf, al zou ik niet zeggen dat onze muziek er één op één op lijkt.”
De EP die dit jaar uitkwam, ook ‘Elephant’ gedoopt, telt vijf tracks vol mellow popmuziek. Voor de opnames schakelde de band de hulp in van Pablo van de Poel, o.a. zanger en gitarist van DeWolff. Bas: “Pablo kennen we al een tijdje van ‘het wereldje.’ Hij had ook wat dingetjes opgenomen van andere Rotterdamse artiesten, deels ook analoog. Dat vonden we erg mooi. We vroegen hem of hij ons werk ook wilde opnemen en gelukkig was hij erg enthousiast. Het bleek ook echt een gouden samenwerking. Hij kwam met veel leuke ideeën en de sfeer was ook erg goed. Dat is zó belangrijk als je iets gaat opnemen!”
De eerste track op de EP is de single ‘Midnight in Manhattan.’ Frank: “Dat nummer gaat eigenlijk over de basis van het leven: je kunt wel om je heen blijven kijken naar andere plekken, maar uiteindelijk moet je het allemaal zelf gaan doen en er iets van maken waar je blij van wordt.”
Michael: “Toevallig las ik laatst een interview dat hier mooi op aansluit. Er werd in gezegd dat de huidige generatie zo gewend is dat dingen instant gebeuren als je het maar wilt. Terwijl de realiteit natuurlijk is dat je ergens gewoon hard voor moet werken, er veel uren in knallen. En ja, soms ga je dan op je gezicht.”
Vanwaar 'Elephant?' Dat is volgens de bandleden heel simpel: "Dieren zijn nu eenmaal heel erg cool." Met hun bandnaam verwijzen ze naar 'The Elephant Song' van Kamahl, "een nummer met een erg mooie boodschap."
Vereeuwigd
Dat laatste bleek de afgelopen maanden af en toe toch in het achterhoofd te hebben gezeten bij de band. “Via streams optreden is best heftig,” legt Frank uit. “We hadden nog nooit met zijn vieren voor normale zaaltjes gespeeld. En de eerste drie keer dat we een set speelden, werd dit gelijk opgenomen en voor altijd op het internet gezet. Dat was wel even wennen.”
Een optreden zónder publiek kan volgens de band dan ook spannender zijn dan een optreden met duizend mensen. “Er is minder ruimte om te groeien, want je probeersels staan gelijk vast,” stelt Bas. “Je speelt dan misschien toch een beetje voorzichtig. Nu zou ons optreden alweer heel anders zijn.” Elephant kijkt dan ook uit naar ‘echte’ optredens, waarvan er al een paar gepland staan de komende maanden. Frank: “We hebben zo lang met elkaar in een hokje gezeten. Los van dat het heel gezellig was, wil je toch graag weten hoe het bij mensen landt.”
Toch hebben streams daar nog een belangrijke rol in kunnen spelen het afgelopen jaar. Michael legt uit: “Ik vond het zelf erg leuk om te merken dat de platforms waarvoor we de streams hebben gespeeld, er kennelijk al erg goed op gaan. We worden gevraagd voor nieuwe dingen, dat is dan toch een soort bevestiging dat we op de goede koers zitten.”
Toekomst
Wat Elephant betreft mag die koers wel doorgezet worden. De mannen verklappen dat er een eerste album in de maak is, dat as we speak wordt gemixt. Frank: “Wanneer de release precies is, weten we nog niet, want we willen er wel een tour bij kunnen doen. Wat dat betreft is de huidige situatie wel lastig, want veel optredens zijn doorgeschoven. Er is weinig plek overal.” Daarom is de band volgens Kaj ook blij met de kans om bij Club 3voor12 te spelen. “Zo hebben we iets om naartoe te werken en kunnen we eens een nummer van het nieuwe album live uitproberen!”
Sowieso hebben de mannen van Elephant zin om Den Haag weer eens te bezoeken, een stad die ze als Rotterdammers allang in hun hart hebben gesloten. Zo is drummer Kaj geboren en getogen in het Haagse en heeft Frank er vier jaar gewoond. Bas: “Mijn vriendin komt ervandaan, en ik vind Den Haag sowieso helemaal te gek.” Michael sluit zich daarbij aan: “Ik heb wel eens wat releases gespeeld in De Zwarte Ruiter, dat vind ik een hele leuke tent. Het is erg leuk dat je de muziek rond de Grote Markt zo bij elkaar kunt vinden.”
Wat staat de band na Club 3voor12 te wachten? Frank: “Onze droom is toch wel om te kunnen leven van muziek en te touren, misschien zelfs in het buitenland. Maar voor nu zijn we al blij als we weer kunnen optreden.” Bas: “Precies. We vinden het zelf onwijs leuk om muziek te maken. Als het dan ook nog iets moois doet voor andere mensen, is het voor mij helemaal af.”
Meld je aan!
De livestream begint zondag 20 juni om 21.00 uur. Aanmelden is GRATIS en kan tot 2 uur voor aanvang. Je ontvangt dan 1,5 uur voor de start de link naar de livestream per mail. Klik hier om je aan te melden..
Wil jij ons helpen?
We horen graag wat je van 3voor12 Den Haag vindt
Jij als lezer van 3voor12 Den Haag weet als geen ander wat je aan ons hebt, wat je van ons vindt en misschien ook wat wel wat je soms nog mist. En daar zijn we best eens benieuwd naar! Wil jij ons daarbij helpen? Het enige wat je hoeft te doen is een korte vragenlijst invullen, het kost je hooguit een paar minuten. Daarmee kunnen wij jou als lezer straks nog beter op de hoogte houden van alle Haagse muzikale uitspattingen die ons (hopelijk weer steeds meer!) te wachten staan.
Van ons krijg je eeuwige dankbaarheid én veel nieuwe content. De link naar de vragenlijst vind je hier.
Oh en ben je (een Haagse) muzikant? Jouw mening horen we ook graag! Daar hebben we een net iets andere vragenlijst voor die je hier vindt.