De Haagse urbanscene is springlevend. Artiesten schieten als paddenstoelen uit de grond en het niveau stijgt zienderogen. Een van de namen die steeds vaker de kop opsteekt is die van Hermes Barzelini. De muzikant werd al genomineerd voor een Haagse Popprijs met zijn video voor de track 'Acceptatie' en de productiviteit van Hermes is ook bijzonder groot. Zo kwam onlangs de single 'Drijfzand' uit en later ook de track 'Rijkdom'. We spraken af op de Grote Markt op een druilerige zondagmiddag.

"Hermes is niet mijn echte naam. Eigenlijk heet ik Hercules Gomes.", onder een parasol op de Grote Markt probeert de rapper boven het rumoer van de andere terrasbezoekers uit te komen. "Vroeger was er een wijkagent die mij steevast Hermes noemde. Iedere keer als hij me zag was het: Hermes dit en Hermes dat. Niet dat hij niet wist hoe ik eigenlijk heette, hij deed het ook om een beetje te plagen." Deze naam sloeg aan bij de vrienden van Hermes en de rest is geschiedenis.

Als puber zat Hermes in rapgroep De Harde Kern en later ging de muzikant ook werken als producer. "Ik had het programma Fruity Loops op mijn laptop staan, dat zag er erg eenvoudig uit. Ik ging er mee aan de slag en in één dag had ik een beat. Toen heb ik een tijdje house, techno, afrobeat en nog veel meer gemaakt." De wil om te rappen van Barzelini is wat korter geleden teruggekomen. "Ik had het idee dat ik als rapper nog wat af te maken had en ik wilde weer aan de slag. Het jeukte weer." Hermes stopte met producen en is sinds 2018 officieel Hermes Barzelini.

"Vroeger was er een wijkagent die mij steevast Hermes noemde." 

Hermes Barzelini

Twee gezichten

Hermes laat in zijn muziek twee gezichten zien. Aan de ene kant is er de verhalenverteller die bijvoorbeeld in 'Acceptatie' naar voren lijkt te komen, verhalende teksten en rauwe emotie. Aan de andere kant horen we een trap-artiest uit het straatje van Nipsey Hussle (Hermes' grote voorbeeld). Wie is Hermes Barzelini echt?

"Het zijn allebei onderdelen van wie ik ben.", vertelt de rapper. "Ik heb altijd al een beetje affiniteit gehad met verhalende teksten. Vroeger was ik heel erg fan van storytell-rap, dat triggerde mij." De verhalende kant van Hermes was een uitlaatklep voor de rapper. "Ik kon de woede die ik in mij had vertalen naar agressie en mijzelf helemaal kwijt laten gaan, of ik gebruikte het als katalysator en probeer iets positiefs met mijn negatieviteit te doen." Hermes heeft ook redelijk wat dingen die hem dwars zaten. In de track 'Timer' is bijvoorbeeld kritiek te horen op de lockdowns en het huidige beleid. "De lockdown kwam op het moment dat het mijn jaar zou worden. Dat wilde ik er mee bereiken." Maar er zijn ook dingen die dieper liggen dan de huidige maatschappelijke problemen. Bijvoorbeeld ook in de song 'Acceptatie'. "In 'Acceptatie' heb ik de pijn verwerkt die ik sinds 2015 heb. Ik ben mijn vader verloren, ik ben ook zijn mantelzorger geweest en heb zijn aftakeling gezien. Dat heeft impact gehad op mij." Ook gaat 'Acceptatie' over beeldvorming, iets dat ook in de clip zichtbaar is. 

Tekst gaat door onder de video

"Trap heeft mij ook altijd gefascineerd.", aldus de rapper. "Ik hou van harde 808's, de energie en de punchlines. Het hoeft wat mij betreft niet altijd over schieten en geweldsdelicten te gaan, maar de metaforen die gebruikt worden vind ik prachtig." Ook herkent Hermes zijn eigen jeugd erg in trapmuziek. "Ik vind het tof dat je van de straat kan komen en met alle bagage die je met je draagt iets moois kunt maken." Hermes vergelijkt het met een fruitsalade. "Je plukt de positieve vruchten van het leven op de straat en maakt daar iets lekkers van, maar de luisteraar weet niet dat er een donkere kant achter verscholen gaat."

"Je plukt de positieve vruchten van het leven op de straat en maakt daar iets lekkers van."

Hermes Barzelini

Donkere kant

"Ik heb momenten gehad waarop ik dacht: 'fuck muziek.' Maar ik weet dat als ik muziek toen had laten varen, ik nu niet hier met jou had gezeten.", is Hermes' reactie als we vragen naar zijn donkere kant. "Voordat ik muziek maakte was ik alleen maar op straat te vinden. Ik ben opgegroeid met een alleenstaande moeder en een zus. Er was geen vaderfiguur die je vertelt hoe laat je thuis moet zijn." Hierdoor was de muzikant vatbaar voor de verleidingen van het leven op de straat. "De buurt waar ik ben opgegroeid, zo rond het Paul Krugerplein, speelde een grote rol in mijn ontwikkeling tijdens mijn puberjaren."

"Ik kwam op een gegeven moment op jonge leeftijd vast te zitten.", gaat Barzelini verder. "Ik was zestien jaar en kwam in de jeugdgevangenis. Ik had mij een hele periode lang bezig gehouden met delicten en ben toen een keer goed tegen de lamp gelopen. Daar moest ik een halfjaar voor zitten." Nadat Hermes vrijkwam ging het snel weer de verkeerde kant uit. "Op mijn zeventiende kwam ik weer drie maanden vast te zitten en heb ik goed in de spiegel gekeken. Ik vond het vreselijk dat ik mijn moeder liet huilen, dat mijn omgeving niet wist wat ik aan het doen was, dat de politie mij thuis opbelde." Tijdens de koerswijziging kwam Musicon op het pad van de rapper. Umit C gaf in het kleine poppodium jonge artiesten de mogelijkheid zich muzikaal te ontwikkelen. "Umit zei dat ik een keertje langs moest komen om een beetje te praten en gratis te jammen. Toen ik daar de studio binnen kwam voelde het gelijk als thuis. Daar is het balletje gaan rollen." In Musicon leerde Hermes rappers kennen als KingsizeMula B en Mekki. "Kingsize is nog steeds een van mijn favoriete Nederlandse artiesten, maar ik heb ook respect voor hem als mens. Hij heeft me gaandeweg ook tips gegeven en dat is real shit, geen hoogmoed maar gewoon real. Dat maak je weinig mee bij een A-artiest." 

Ook wil Hermes de naam van Mista Sweet noemen in het interview. "Ik heb begin vorig jaar een EP gereleaset die ik volledig heb opgenomen op H3C." Financieel zat de muzikant een beetje krap, dus stelde Sweet voor het hele project gratis op te nemen in de studio daar. "Ik ben hem daar nog steeds heel erg dankbaar voor. Hij is een oprechte gozer met een groot hart voor muziek.", aldus de rapper.

Het jaar van Hermes

2020 zou volgens Hermes zijn jaar worden. Uiteindelijk bleek het niemands jaar te worden en moesten de plannen in de ijskast. Wat staat ons te wachten van de rapper? "Ik ga heel veel nieuwe muziek uitbrengen met videoclips van Jassir Goedkroon. Daarnaast komt er misschien een album aan." Maar ook als liefhebber wil de rapper aan de slag. "Ik wil aan het eind van het jaar een mixtape uitbrengen met Haagse artiesten die op hetzelfde niveau als ik zitten. Dan laat ik ook zien dat ik hart heb voor de scene."

Ook op niet-muzikaal vlak lijkt het Hermes positief af te gaan. "Ik ben met Bennie Bang bezig met een serie op TV West. In de serie zitten allemaal Haagse talenten, mijn muziek zit bijvoorbeeld in de soundtrack, maar ik speel ook de bad guy in die serie." De productie van de serie, genaamd 'Bennie Bang', is volgens Hermes in volle gang en in december zou de eerste aflevering op TV West te zien moeten zijn. "Het wordt super tof en spannend! Echt een Haags product ook dus hou dat zeker in de gaten!" Tot die tijd ligt er volgens Hermes nog genoeg muziek op de plank, dus we zijn nog niet van de rapper af.