Na bijna een jaar lang op onze handen gezeten te hebben mogen we eindelijk weer los. Samen met PAARD en Paardcafé schotelen we je aanstaande zaterdag vanaf 21:00 uur drie verse Haagse acts voor met de Club 3voor12 Den Haag Livestream. Niemand minder dan Dax, MOYO en Yellofox spelen vette shows en worden onderworpen aan een interview. Maar wie zijn deze Haagse beloftes eigenlijk? In aanloop naar het event stellen wij iedere dag alvast één van de acts aan je voor. Met vandaag: Dax.

Dax Niesten, Haagse muzikant, songwriter en kunstenaar, bracht in 2018 op 18 jarige leeftijd haar eerste album My Bubbles Is Kind Of A Mess uit. Deze werd in 2020 gevolgd door album nummer twee: Play Nice. Haar muziek laat zich omschrijven als lo-fi indiefolk. Het zijn kinderliedjes met veel fluisterzang en breekbare gitaartokkels die zich vertalen naar sinistere fabels die de eigen verbeeldingswereld van de artiest reflecteren. Haar teksten zijn autobiografisch en uiten haar eigenzinnige denkbeelden over uiteenlopende onderwerpen, van milieuproblematiek tot eenzaamheid.

De songs, schilderijen en animaties van de Rietveld Academie-studente zijn niet los van elkaar te zien en vormen een wereld die expressionistisch, psychedelisch en kleurrijk is. Het creëren van fabelachtige wezens gaat samen met persoonlijke ervaringen en jeugdherinneringen. Voor Dax is het schrijven van liedjes een bevrijdend proces. Haar teksten komen soms van gedichten, sommige zijn een directe vertaling van haar gedachten. Ze wordt in recensies omschreven als jong en authentiek, een ‘onschuldige, beetje naïeve, meid met erg goede en intrigerende zang’.

My bubbles Is Kind of a Mess

In haar debuutalbum My bubbles Is Kind of a Mess gaf Dax buitenstaanders een kans om een kijkje te nemen in haar persoonlijke bubbel. Niets is opgetuigd, niets wordt verborgen – haar teksten hebben geen filter en zijn boven alles eerlijk. Het album bestaat uit tien liedjes, waarvan elk een door de artiest gemaakte tekening of schilderij heeft om haar boodschap nog beter naar buiten te brengen. Alleen al de single ‘Love Is Overrated’ werd meer dan 40.000 keer werd beluisterd op Spotify.

Play Nice

Haar tweede album, Play Nice, is door de artiest zelf geschreven, geproduceerd en opgenomen. Wederom opent Dax een deur naar haar verbeelding, vol fabelachtige wezens die elk met hun eigen uitdagingen worstelen. In het nummer ‘Eat Candy’ geeft de zangeres bijvoorbeeld te kennen liever monsters te maken dan op te groeien. De ‘monsters’ zijn echter lief en aandoenlijk – kijk maar naar de eenarmige vogel die tevergeefs naar verlossing zoekt in ‘The Bird’, of het pluchen konijn dat de zangeres probeert te verleiden in ‘Oh Mr. Rabbit’. De belangrijkste boodschap van Play Nice: Het is goed en dankbaar om jezelf te zijn en je eigen werelden te scheppen. Dax doet dit voortreffelijk.

Laat je zaterdagavond 13 februari 2021 verleiden door de betoverende wereld van Dax. Vanaf 21:00 uur bij de corona-proof editie van Club 3voor12 op het Grote Podium van PAARD. Meld je hier aan voor de gratis livestream!