Het nachtleven en corona zijn geen goede match. Uitgaan in een club schreeuwt om een dampende, op elkaar gepakte mensenmassa. Helaas moeten we daar nog even op wachten. En in de tussentijd? Chillen in een ondergrondse technobistro. Het Magazijn biedt clubliefhebbers het beste alternatief mogelijk: elektronische luistersessies in een café-achtige setting. Wij namen een kijkje bij Underground Hibernation met Arend en Oberman om te zien of dit werkt.

Eerlijk is eerlijk: het is fijn om weer eens in een club te staan. Of nouja, voornamelijk te zitten want de hele dansvloer staat vol met tafeltjes. Het bloemetje op tafel, de gelamineerde menukaart en bediening aan tafel laten het lijken alsof we in een Franse bistro zitten. Bijna, want in weinig bistro's zul je zulke stevige ambient en minimal techno uit de speakers horen knallen. Het Magazijn biedt een fijne afwisseling in deze gekke tijd waarbij mensen weer eens het dreunen van een bas in hun borstkas voelen. Geheel coronaproof uiteraard; de club houdt zich netjes aan de maatregelen. Bij binnenkomst worden de handen gedesinfecteerd, de tafels staan op anderhalve meter afstand, het barpersoneel draagt een mondkapje en de richtlijnen staan achterop de menukaart. Dit staat in schril contrast met de zwetende, dansende mensenmassa die de betonnen vloer normaal gesproken vult. Toch is het een echte Magazijnavond: de rode led-lichten achter de dj-booth geven een intieme sfeer af, Oberman en Arend draaien platen strak in elkaar en de slagroomspuit draait overuren. 

Deze sfeer is ook echt de bedoeling, vertelt Joris van der Poel (mede-eigenaar, red.). "Het doel van de Hibernation-sessies is om de vaste bezoeker weer een clubgevoel te geven binnen de toegestane mogelijkheden." Er wordt dan ook zoveel mogelijk hetzelfde gehouden als een normale clubavond, maar dan zonder het gedans uiteraard. De dj's spelen hierop in: de sets zijn muzikaler en minder "knallend". Toch wordt het de bezoeker zeker moeilijk gemaakt niet te dansen en er wordt dan ook flink meegewiegd.  


Rond een uur of twee begint het echt druk te worden, nagenoeg alle tafeltjes zijn bezet. De muziek staat net te hard om een gesprek te kunnen voeren. Dat is ook wel een beetje de bedoeling, vertelt Joris. "Het is een moeilijke afweging, mensen komen om te kletsen maar ook voor de muziek. We hebben ervoor gekozen de muziek binnen wat harder te zetten zodat je elkaar net kunt verstaan maar geen diepe gesprekken kunt voeren. Die kun je voor buiten bewaren, of voor achterin de zaal en aan de zijkanten." Het publiek bestaat dan ook voor zestig procent uit muzikale fijnproevers die vaker in de club komen. Het overige gedeelte zijn mensen die nog even komen doorzakken nadat alle terrassen dicht zijn. Dit is ook wel te zien; deze mensen komen later binnen, zijn luidruchtiger, minder gefocust op de muziek en hebben moeite om te blijven zitten. Wanneer een groep besluit op te staan en te gaan dansen, worden zij door het personeel netjes verzocht weer plaats te nemen. Toegegeven, het is ook lastig te blijven zitten als er zulke dansbare platen worden gedraaid.

Voor Het Magazijn zijn de avonden een succes. De club zit met beperkte capaciteit (er is ruimte voor 60 man in plaats van de gebruikelijke 180) tot nu toe elke avond vol. "Het is een klein beetje winstgevend, maar we houden het natuurlijk niet heel lang meer vol," vertelt Joris. "Ik hoop dat we begin september weer open kunnen, al heb ik sterke twijfels." Hopelijk lukt het de club het hoofd boven water te houden. Underground Hibernation is een fijn alternatief, maar wij kunnen niet wachten tot we weer op elkaar gepakt op de dansvloer kunnen staan zoals het hoort.