Dat Den Haag altijd in beweging is, wordt keer op keer weer bewezen. De stad bruist van opkomende initiatieven, zo ook het nieuwe Future Intel. Vanaf de 9e verdieping van het oude KPN-gebouw in de Binckhorst maken Wouter en Olivier van Driel, Zamba-Jan Bakana en Mounir Gros toekomst met hun nieuwe online radiostation. Iedere show zet Future Intel twee muzikanten in de spotlight en elke maand kunst van een nieuwe kunstenaar. Het genre is moeilijk in één woord te omschrijven, maar misschien dat elektronische underground de lading het beste dekt. “We zoeken mensen die goed zijn in wat ze doen en grenzen verleggen” aldus Olivier.

“Het begon eigenlijk toen Wouter en Zamba uit hun oude woning moesten, waar ook onze studio was. We moesten dus op zoek naar iets nieuws.” vertelt Mounir, “In eerste instantie kwamen we hieronder op de 8e verdieping terecht, waar nog steeds onze studio zit. Toen Wouter en Zamba op onderzoek uitgingen en deze ruimte tegenkwamen, dachten we meteen: wie wil er nou niet op zo’n vette locatie een radiostation?”. Zamba vult aan: “Wouter en ik wilden altijd al een radiostation beginnen, dat zeiden we al toen we samen in dat huis woonden. We kwamen een jaar geleden de oprichters van radio Ñ tegen en daar hebben wij maandelijks een show gegeven. Toen dat wegviel, zijn wij in het gat gedoken.”

De mannen zijn al sinds september bezig met het initiatief Future Art And Music (FAAM). Daar komt ook de naam Future Intel vandaan: “Wij geven de Intel om de Future te creëren”. Het was dus al snel duidelijk dat het niet alleen om muziek zou gaan, maar dat er ook ruimte zou zijn voor andere vormen van kunst. Nu is dat in de vorm van drie kunstwerken van de Italiaanse Max Cedro, maar er zijn plannen om dit meer in de stream te verwerken. Zo heeft Future Intel bijvoorbeeld contact met een artiest die live kunst én muziek maakt: “die creëert een hele onderwaterwereld en dat combineert hij dan met muziek die hij zelf live maakt.”

Future Intel

Future Intel

Jong talent en gevestigde namen

“We zijn echt op zoek naar een mix tussen jong talent en gevestigde namen.” vertelt Olivier. Er zijn zelfs plannen voor een Future Intel Academy, waarbij een keer per maand een spreker wordt uitgenodigd die advies geeft over zaken als event marketing, het runnen van een club of het producen van muziek. Mounir: “Het is echt zoeken naar talent, zowel in de muziek als in de kunst. We willen in de toekomst ook grotere stellages neerzetten en we hebben al plannen voor een soort mappings op het plafond.” Future Intel is pas twee maanden oud, maar er wordt al regelmatig op de deur geklopt: “We krijgen echt al vaak aanvragen van artiesten die bij ons in een uitzending willen komen draaien, maar we zijn altijd op zoek naar meer, dus we hopen dat jong talent ons echt weet te vinden.” aldus Olivier. Wouter vult aan: “We hebben elke maand dus een artiest die hier zijn kunst ten toon kan stellen, dat kan ook een afstudeerproject zijn.”

Op de vraag of de mannen zich focussen op Den Haag krijgen we een simpel antwoord: “Den Haag is veel te klein voor wat wij van plan zijn.” Natuurlijk ligt dat genuanceerder. “Den Haag is een kleine stad, waar heel veel gebeurt. Het is dus heel moeilijk om iets te bereiken als je je hiertoe beperkt. Het is een mooie bijkomstigheid als een artiest Haags is, maar we beperken ons hier niet toe”, legt Olivier uit. “De scene waar wij in zitten is ook zo klein in Nederland” aldus Wouter, “we hebben het over 100, misschien 150 acts uit Nederland die wij echt vet vinden.” Welke scene dit dan precies is, vindt het viertal moeilijk te omschrijven: “Er is nog geen woord voor." Eigenlijk is het een combinatie tussen verschillende genres en substromingen, als het maar vooruitstrevend is. “Maar het is ook heel erg aan het veranderen. Wat twee jaar geleden nog weggestopt werd in smerige keldertjes en zwaar underground was, staat nu op mainstages op festivals.” merkt Olivier terecht op.

Future Intel

Nooit meer gemute door Facebook

Tot nu toe worden de uitzendingen alleen nog via Facebook gestreamd. Wel wordt alles opgenomen en daarna gedeeld via onder andere YouTube en SoundCloud, maar dat is niet genoeg voor de mannen. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een nieuwe website waar de livestream op te volgen is. “Het voordeel van een eigen website is dat je niet meer afhankelijk bent van de Facebook livestream. Als Facebook een track herkent, dan muten ze je stream. Wij willen gewoon nooit meer gemute worden en met je eigen website heb je dat niet.” Maar alle grote plannen voor de toekomst zijn duur. Daarom wordt er een benefiet georganiseerd: Future Intel: Seeking Human Kindness. Met dit benefiet hopen de oprichters in ieder geval een deel van de gemaakte kosten te kunnen dekken, zodat ze verder kunnen bouwen aan de toekomstplannen. Draag jij dit initiatief een warm hart toe? Kom zaterdag naar The Grey Space, laat je vermaken door de Amsterdamse Julia Mira en help deze mannen de winter door.

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina