Punkrock powertrio CooCoo heeft al heel wat optredens achter de rug en organiseerde al twee succesvolle edities van CooCoofest, waarvan de laatste in het Paardcafé. Nu is daar eindelijk de eerste single ‘Broken Matches’ als voorloper van de komende EP 'The Walls That Divide Us'. Tijd om kennis te maken met de drummer van de band, Ruben Kramer. Welke rol speelt Paul Simon in zijn leven? Waarmee hoopt hij geen ruzie te krijgen? En hoe is het in godsnaam gelukt om op tijd op onze afspraak te verschijnen? In het zonnige Zuiderpark legden we Ruben de bekende Oh Ja Joh?! vragen voor.

Naam
Ruben Simon Kramer. Mijn moeder is groot fan van Paul Simon. Simon heeft ook een Bijbelse betekenis, maar ze heeft altijd gezworen dat ik ben vernoemd naar de grote Paul Simon.

Geboortedatum en -plaats
10 februari 1997, Dirksland. Dat is ergens richting Zeeland, ik ben heel slecht in topografie.

Heb je huisdieren?
Ik heb een kat genaamd Brutus. Hij is niet zo stoer als de naam doet vermoeden. Het is een beetje een watje, maar wel een heel lief beest. Brutus is een hele grote naam voor dit katje. Thuis noemen we hem stiekem Mannie.

Doe je aan sport?
Nee. Ik heb een vriendin die heel graag wil dat ik iets meer aan sport zou doen. Zelf wil ik dit ook wel een beetje, maar het komt er nooit van. Ik heb vroeger wel op verschillende vechtsporten gezeten. Drummen is ook sport, daar zit genoeg beweging in. 

Wat is je beste gewoonte?
Ik ben nieuwsgierig ingesteld. Ik houd ervan om goed geïnformeerd te zijn. Ik praat graag mee in allerlei discussies. Echter doe ik dit alleen wanneer ik zeker weet dat ik weet waar ik het over heb. Ik lees in mijn vrije tijd oneindig veel Wikipedia pagina’s.

Wat is je slechtste gewoonte?
Dat ik een verschrikkelijke chaoot ben. Ik kan niet normaal plannen. Als ik plan, dan lukt het me niet om me daaraan te houden. Ik laat spullen overal slingeren. Ik heb nooit mijn agenda op orde en weet dus niet wanneer alles plaatsvindt. Maar ik ben hier nu op tijd, gelukkig, mede dankzij Nynke (Hut, zangeres en gitarist van CooCoo). Zij houdt mij op de hoogte van de bandzaken, dat is heel fijn.
Ik ben een keer een bekkenstandaard en bassdrumpedaal vergeten na een optreden. Het hele busje was volgeladen en ik had geen lijstje met alle onderdelen. Toen moest ik een aantal dagen later weer terug. Gelukkig was het er nog.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Schamen is misschien niet helemaal het goede woord. Ik ben opgegroeid in Hellevoetsluis. Toen ik nog heel jong was heb ik met maten een fikkie gestookt onder een kleine houten loopbrug. Dat liep een beetje uit de hand. Alle bosjes eromheen vatten vlam. Toen renden we snel weg. Een maand later hoorden we dat de brug helemaal is afgebrand. Ik ben alleen nooit meer naar de plek geweest om dit te checken. Tot op de dag van vandaag weet ik niet of het geheel is afgebrand of niet. Maar als ik de verhalen moet geloven hebben we de gehele brug en bosjes eromheen weggebrand. Er is niemand gewond geraakt, dat is in ieder geval het belangrijkste. Hierna heb ik nooit meer een fikkie gestookt.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Het liefst natuurlijk nieuwe muziekinstrumenten. Daar heb ik niet altijd geld voor. Onlangs heb ik een nieuwe bekkenset laten bezorgen. Er voelt niets beter dan dat eindelijk in de post te krijgen. Qua eten vind ik de spareribs van Spare Rib Express met whiskysaus te gek of anders roti.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Meestal een grote pot koffie zetten en een bak yoghurt in elkaar boksen. In die bak gaat echt van alles zoals: bananen, muesli, pindakaas, hagelslag. Het is verschrikkelijk, maar ook echt verschrikkelijk lekker. Er gaan per dag heel wat koppen koffie doorheen, totdat ik begin te trillen. Ik heb wel eens geprobeerd om te detoxen, maar dan kom ik de dagen gewoon niet door.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Een beetje een voor de hand liggend antwoord: ik vind de Grote Markt te gek. De sfeer is altijd goed en er zitten leuke tenten. Er zijn fijne mensen en ik kom er ook altijd vrienden tegen. Daar kan tot nu toe nog niets tegenop.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Dat Den Haag weer een uitgebreide muziekwinkel krijgt. Keymusic heeft het zwaar gehad de laatste tijd en Rock Palace is daardoor helaas een miniatuur versie geworden. Ik wil weer ergens naartoe kunnen waar ik drumstellen, grote versterkers en andere instrumenten kan kopen en kan uitproberen. De muziekwinkels die er wel zijn, zijn wat kleiner en meer op gitaar gericht.

Wat is je stamkroeg?
Ik kom altijd graag in O’Casey’s. We hebben daar een aantal keer opgetreden, dat was te gek. James is de allerbeste host die je je kan wensen. Als je er speelt met je band dan zorgt hij dat je te drinken hebt en maakt altijd een praatje. Het is een hele fijne sympathieke man, net als de rest van de crew overigens.

Wat is het beste Haagse initiatief?
Ready to Play vind ik het tofste Haagse initiatief. De mensen die daar werken hebben altijd veel voor ons betekend, net als voor veel andere startende bands. Ook komen daar een aantal van mijn favoriete Haagse bandjes vandaan of hebben zich daarbij aangesloten. Ready to Play heeft deze bands naar een hoger niveau gebracht door de juiste mensen uit de industrie erbij te zoeken. Ik vind Sunny Rays en Silver Lining bijvoorbeeld leuke bands. Het zijn allemaal hele getalenteerde muzikanten. Sunny Rays komt nu met een plaat aan, dat belooft heel vet te worden. Daar ben ik erg benieuwd naar.

Wat is voor jou de Haagse act van het moment?
Ik heb een hoop bands voorbij horen en zien komen. Veel mensen hebben het over Son Mieux. Daar ben ik het ergens wel mee eens, maar ik vind dat in de kleinere bands en in die scenes ook hele vette bands zijn die niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Zoals bijvoorbeeld Sunny Rays of Beetroot. Beetroot is heel oprecht in wat ze doen en maken toffe muziek die precies zo is als zij voor ogen hebben, geen compromissen. Ze doen lekker wat ze willen doen en daar heb ik veel respect voor.

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
Ik hoop dat ik hier geen ruzie mee krijg. Er komen veel bluesrock en classic rockbands en dergelijke uit Den Haag. De Haagse muziekscene is daar een beetje op gebouwd. Ik snap het, maar op een gegeven moment ken ik het wel.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Aanvullend op de vorige vraag: Er zijn zoveel andere te gekke dingen in heftigere alternatieve muziek, maar ook richting bijvoorbeeld de moderne synthpop en hiphop kanten. Ik denk dat daar wel wat meer aandacht voor mag zijn.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Sowieso zou ik wel een dag met Paul Simon willen ruilen. Geloof het of niet, ik ben zelf ook groot fan. De laatste tijd luister ik heel veel Bløf, die band is gewoon te gek. Ik zou ook wel graag een dag willen ruilen met drummer van Bløf, Norman Bonink. Het lijkt me super om in een uitverkocht Ahoy of bij de afsluiting van Concert at Sea te spelen voor zoveel mensen met die muziek. Ik maak zelf nog geen Nederlandstalige muziek, maar wie weet ooit. Ik vind het een hele mooie taal om in te zingen.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Van alles wat er nog moet gebeuren, mijn chaotische brein stopt niet de laatste tijd. Er zijn een hoop dingen waar ik wakker van lig en waar ik over in zit. Die dingen kan ik wel kwijt in de band. We schrijven veel over maatschappelijke en sociale problemen.
De laatste tijd moeten er veel dingen worden gedaan voor de band, zoals promotie regelen voor de nieuwe single Broken Matches, nadenken over videoclips, boekers benaderen, radio en andere media aanschrijven. Dat is een hele hoop werk en dat houdt me soms wakker.

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Dan kom ik toch wel stiekem terug bij Bløf. Zij hebben het nummer Dichterbij Dan Ooit. Dat is in eerste instantie ook geschreven voor het overlijden van hun vorige drummer Chris Götte. Ik heb dat nummer altijd heel raak gevonden in het omschrijven van de emoties die er voor de nabestaanden waren. Daarnaast is het ook toepasselijk omdat ik drummer ben.

Waar luister je de laatste dagen naar?
De laatste tijd luister ik veel naar Froukje. Dat is een nieuwe opkomende artiest. Ik vind dat ze haar muziek goed heeft uitgedacht en haar teksten zijn raak. Daar hou ik van. Ik luister veel naar de nieuwe plaat van Run The Jewels, dat album vind ik heel urgent in deze tijd. Er is veel aan de hand in de wereld en zij zitten daar echt bovenop. Het is goed uitgevoerd en het heeft een killer productie. Verder luister ik ook naar Twenty One Pilots. Zij hebben het nummer Level of Concern uitgebracht en daar hebben ze een ‘live from the outside’ versie van uitgebracht. Daar ga ik hard op.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Carly Rae Jepsen. Alle nummers behalve Call Me Maybe die iedereen kent. De albums die ze na die single heeft uitgebracht zijn te gek, met nummers als Run Away With Me of The Sound. Ik kan daar erg van genieten. Echt hele goede popmuziek.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Geen. Ik heb al jaren plannen voor een tattoo, maar het is er nooit van gekomen. Ik heb telkens het excuus dat ik er geen geld voor heb, maar of dat echt zo is weet ik niet.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Death Magnetic van Metallica. Ik was fan van Metallica. Nu nog steeds trouwens. Ik had alle nummers van dit album ingeladen in mijn iPod nano, constant op repeat tijdens mijn krantenwijk. Later bleek Death Magnetic een van de slechtst geproduceerde platen aller tijden te zijn, het hoogtepunt van de loudness war. Dat boeide me toen helemaal niet. Ik kan er nu ook nog heel erg van genieten, pure nostalgie.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Geen enkele band moet voor altijd zwijgen, maar als ik zou moeten kiezen dan kies ik voor Coldplay. Die gozer slist ook heel erg. Dat is niet echt een probleem, maar hij schrijft zijn muziek vaak met de s-klank. *doet een goede impressie* Daar kan ik niet meer naar luisteren. U2 vind ik ook heel erg. Ik kan die muziek niet meer horen. Nummers als Pride en Sunday Bloody Sunday doen het gewoon niet voor me. Bono vind ik ook een verschrikkelijk type. Misschien is hij wel aardig in het echt, wie weet.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Voor alle harde muziek die ik maak: Billy Talent. Zij hebben hele interessante songwriting en producties. Daarnaast is Paul Simon ook een inspiratiebron. Ik vind dat hij een heel interessante manier  van tekst schrijven heeft. Het lijkt af en toe nergens heen te gaan en op de een of andere manier komt het toch weer thuis, bijvoorbeeld bij nummers als You Can Call Me Al. De zang gaat maar lukraak overal langsheen en toch komt het op de een of andere manier waar het zijn moet. Dat vind ik heel knap.
Qua teksten die ik schrijf: Het is altijd mijn persoonlijke kijk op de wereld en dingen die me aangaan. Ik haal veel inspiratie uit het nieuws, I guess. Veel teksten die ik schrijf zijn politiek of maatschappelijk kritisch. Ik heb voor CooCoo het nummer How Did We Get This Far geschreven naar aanleiding van de school shooting in Santa Fe, Texas. Dat is wel iets wat ik echt verschrikkelijk vind. Eens in de zoveel tijd gebeurt dit weer, zoveel doden hier, zoveel doden daar. Het kan haat onderling zijn bij mensen. Nu is de Black Lives Matter beweging heel actief. Dat vind ik helemaal te gek. Racisme en discriminatie leeft nog zo erg. Dat vind ik verschrikkelijk en daar schrijf ik veel over. Ook wel om hopelijk wat verandering bij mensen te weeg te brengen. Als witte man heb ik het heel makkelijk. Ik ondervind zelf geen enkele vorm van discriminatie en dat is white privilege. Ik vind het verschrikkelijk dat andere mensen niet dezelfde kansen worden gegund.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik hoop het wel! Als alles goed blijft gaan. Ik voel me hier heel erg thuis, meer dan in Rotterdam waar ik hiervoor woonde. Daar werd ik niet zo warm onthaald als hier. Ik vind Den Haag een hele verwelkomende en gastvrije stad. Ik hoop hier nog lang te kunnen wonen en misschien wel permanent.

Doorgeefvraag van Joeri Gordijn: Wat heb je in deze coronatijden over jezelf geleerd?
Veel dingen die ik van plan was waarvan ik steeds zei dat ik dat wel zou doen als ik er tijd voor heb, daar kom ik ook niet aan toe nu ik zeeën van tijd heb. Ik heb mezelf vet voorgelogen al deze tijd. Vervelende zaken blijven vervelende zaken om te doen, ongeacht of je er tijd voor hebt of niet. Die dingen blijven gewoon liggen.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als je een biertje zou zijn, welke zou je dan zijn?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina