Sunny Rays werd in december tweede in de race om de Haagse Song van het Jaar, maar eigenlijk kennen we de reggae/ska/rap-band nog niet zo goed. Hoog tijd om hier iets aan te doen. Het is een winderige zondagmiddag als de Sunnies met zijn drieën de Bagels & Beans binnen komen stormen. “Wij zijn siamees” roept Jana meteen, “Je nodigt er één uit, maar we komen gewoon met zijn drieën”. Met drie redactieleden en drie bandleden was dit ongetwijfeld een van de meest chaotische én gezellige Oh Ja Joh’s tot nu toe. Tussen het kletsen en lachen door kregen we de kans om zanger Ramon Potter het hemd van het lijf te vragen over zijn muzikale inspiratie en motivatie.

Naam
Alle vier de namen? Ramon Pieter Arie Potter

Geboortedatum en -plaats
28 maart 1991 in Den Haag

Heb je broers en/of zussen?
Ja, ik heb een zus en een halfzusje.

Heb je huisdieren?
Nee, die heb ik niet.

Wat doe je aan sport?
Op het moment niet zo veel. Ik deed een hele tijd capoeira en ik heb veel gevoetbald. En ik heb thuis een optrekstok waar ik mij vaak aan optrek. Dat is het voor nu eigenlijk even, maar het begint wel weer te prikkelen om iets te gaan doen, dat zeker. 

Wat is je beste gewoonte?
Ik probeer altijd zo eerlijk mogelijk te zijn. Dus als er onenigheden zijn of er gebeuren dingen, dan durf ik wel heel eerlijk naar mezelf te kijken en mijn kant van het verhaal te vertellen. Ik denk dat dat wel een kracht is. 

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik denk dat ik soms wel handel uit paniek, stress, chaos, onrust. Dat ik dan te snel beslissingen neem en met een hele volle agenda zit of mensen teleur moet stellen. Ik zou daar wel wat vaker rustig over na moeten denken. 

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Je zoekt een leuk verhaal? Nou ik heb wel iets waar ik me voor schaam. Vroeger toen ik nog veel dronk ben ik op vakantie een keer van een trap afgevallen. Maar wat ik toen heb gedaan, is dat ik tegen al mijn vrienden heb gezegd dat ik in een vechtpartij was beland en maar net was ontkomen. Ik was dus gewoon dronken van de trap af gedonderd. En ik heb het achteraf wel aan een paar verteld, maar een deel weet dit denk ik nog niet. Ik ben daar ook naar het ziekenhuis geweest, want ik had een hele grote snee in mijn rug. Dus ik kwam helemaal in het verband terug. Toen ik heb ik onderweg dat verhaal bedacht, want ja, daar kan je echt niet mee aankomen. 

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik laat eigenlijk nooit wat bezorgen. Ik heb laatst een keer iets thuis laten bezorgen, dat was een pizza, maar die was eigenlijk helemaal niet lekker. Dat zou ik dan ook niet nog een keer doen. Thomas bestelt vaak dure muziekdingen en die laat hij dan bij mij bezorgen. Telt dat?

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Sinds een paar maanden begin ik elke dag door een goede intentie voor die dag te zetten. Dus dan sta ik op en eigenlijk is het dan de bedoeling dat ik even een kaarsje opsteek en zeg wat ik wil bereiken die dag. Dat is de bedoeling. Vaak kijk ik toch eerst nog op mijn telefoon of ga ik wat andere dingen doen, maar ik ben er wel echt mee bezig. Ik vind het een fijne manier om mijn dag te beginnen. Vandaag was mijn intentie om echt te genieten van wat we tot nu toe bereikt hebben en gewoon te ontspannen. Dat lukt tot nu toe goed!

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Het Westduinpark samen met het strand. Ik vind het heel lekker om daar naartoe te gaan voor een wandeling. Soms neem ik dan ook mijn gitaar mee. 

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ja dat is wel een goede vraag. Ik zou graag willen dat alles een beetje vroeger was. Dus dat ik wel alle concerten en optredens mee kan krijgen, maar toch nog op tijd naar bed kan gaan. 

Wat is je stamkroeg?
Ik ga dus niet zo heel vaak naar de kroeg, maar de leukste plekken om een biertje te gaan doen vind ik het Paardcafé en de Stamboom. De sfeer op die plekken is gewoon heel fijn, de mensen gaan goed met elkaar om. In de Stamboom hebben we ook ons eerste eigen optreden gedaan. 

Wat vind je het beste Haagse initiatief?
Ik ken niet zo heel veel initiatieven, maar er zijn twee dingen die ik heel erg tof vind. Dat zijn Bandsessies en Onzichtbaar Den Haag. Ik ben nog niet heel veel in aanraking geweest met die dingen, maar wat tof is, is dat ze een plek creëren waar mensen hun verhaal kunnen doen en dat vind ik goud waard. Bij Bandsessies is dat dan via muziek en bij Onzichtbaar Den Haag via het delen van verhalen. Het zijn plekken die mensen bij elkaar brengen en helpen elkaar begrijpen. Dat vind ik toffe dingen.

Wat vind je de Haagse band van het moment?
Dat vind ik lastig om te zeggen omdat ik nog maar weinig naar Haagse concerten ben geweest en eigenlijk pas een jaar in de muziekscene zit. Er zijn wel bands waar ik veel naar luister en die ik vaker zie omdat die meer binnen mijn bereik zijn, zoals bijvoorbeeld Silver Lining. Ik heb gisteren ook Get The Funk Outta My Kitchen gezien, dat vond ik ook echt heel vet, en ook The Depression Club. Dat is vooral omdat hun muzikaliteit zo strak is en zo sterk en met zoveel variatie. Maar ik heb laatst wat filmpjes van Di-rect gezien, want die kende ik niet zo goed. Ik zie wel dat dat echt next level is. Die zijn zo op elkaar afgestemd en hebben zoveel rust en gevoel. Dat heb ik pas de laatste maand ontdekt, maar volgens mij zijn zij qua kwaliteit en muzikaliteit wel echt goed.

Wat vind je overschat in de Haagse scene?
Het is als beginnende band heel lastig om met een klein budget wel een marketingplaatje voor jezelf neer te zetten. Dus soms is het wel vervelend dat je bandjes hebt die iets meer budget hebben en waarbij alles er heel erg gelikt uit,ziet. Die hebben dan ook een videoclip enzo, maar als je naar de muziek luistert, raakt het je helemaal niet. Dat vind ik dan wel jammer, dat die vaak verder komen, gewoon doordat ze hun marketing beter kunnen doen. Als beginnende band is dat soms wat lastig om tegenop te boksen. Ik heb niet echt een specifiek voorbeeld, maar daar heb ik ook niet zo’n zin in. Ik wil niet negatief over anderen praten.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
Ik heb drie bands in Den Haag die ik echt onderschat vind en sinds gisteren is daar met Get The Funk Outta My Kitchen misschien wel een vierde bijgekomen. Dat zijn Silver Lining, Share! en The Depression Club. Share! is mijn vriendin, dus dat moet ik zeggen, maar die vind ik ook echt heel goed! Deze bands vind ik op muzikaal en verhalend gebied heel sterk. Het is muziek waar je echt door wordt geraakt. Ik denk dat die alledrie, of allevier dan, wel echt upcoming zijn en dat we daar meer van gaan horen.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik denk met Mike Love, dat is een reggae artiest uit Hawaii. De manier waarop hij zingt en gitaar speelt is zo legendarisch. Het lijkt me echt bizar om dat te kunnen. Dat je gewoon naar je handen kunt kijken hoe dat gaat en aan je lichaam kunt voelen hoe het voelt om zo te kunnen zingen. Dat lijkt me echt bizar. En hij komt ook op heel veel vette plekken, want hij reist nu de hele wereld over naar allemaal plekken waar hij zijn muziek mag delen. En hij heeft een hele mooie boodschap!

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Ja, ik kan nog wel eens piekeren. Vooral over onenigheid of ruzie met mijn vriendin, dan word ik helemaal ‘aaahhhh’. Ik hou heel erg van harmonie. Niet alleen met mijn vriendin, maar ook als er binnen de band onenigheid of spanning is hou ik daar helemaal niet van. Daar lig ik echt wel wakker van. 

Hoeveel tattoos en piercings heb je?
Nul. Ik zit er wel af en toe over na te denken om een oorbel te nemen ofzo, maar ik weet niet of styliste Jana dat ziet zitten? (Jana ziet dit wel zitten, maar dan wil ze ook de snor, red.)

Waar luister je de laatste dagen naar?
Mumford & Sons
. Daar luister ik altijd wel veel naar, dus de afgelopen dan ook. En Trevor Hall, dat is ook een Amerikaanse artiest waar ik veel naar luister.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Rijstwafels met appelmoes. Ik was vroeger allergisch voor best wel veel dingen, dus ik kon lang niet alles eten. Rijstwafels en appelmoes waren zo anti-allergeen voor mij dat ik die lekker de hele dag door kon blijven eten. Dat was wel goed voor mij, want ik ben nogal een vreetzak. En het kraakt lekker. 

Wat was de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Dat was een greatest hits compilatie van Simon & Garfunkel, die heb ik echt helemaal platgedraaid. Ik heb hem van mijn moeder gekregen toen ik een jaar bij mijn vader woonde in Afrika.

Wat is je grootste inspiratiebron?
Waar ik de teksten van mijn muziek vandaan haal? Dat is eigenlijk voornamelijk wat ik zelf meemaak. Alle liedjes gaan eigenlijk over mijn eigen leven, gevoelens en gedachtes. Dus de inspiratie haal ik gewoon uit mijzelf. Maar de manier waarop ik het doe is wel geïnspireerd door een heleboel artiesten. Zoals bijvoorbeeld Mike Love, Mumford & Sons, Matisyahu, Nahko Bear en rappers Ali B, Typhoon, Winne, Brainpower, Kernkoppen en Fresku vind ik heel vet. Dat zijn allemaal mensen die hele oprechte, kwetsbare muziek maken. Ze winden er geen doekjes om, delen gewoon wat er in hen speelt en ik voel dat gewoon gelijk. Soms voel je gewoon de muziek al en dan weet ik nog niet eens wat er wordt gezegd. Dan ga ik daarna de tekst opzoeken en dan denk ik echt wow, shit, daarom voelde ik het dus zo. Je voelt gewoon dat ze het binnenste van hun ziel delen. Zo kan ik er nog meer opnoemen, ik ken heel veel artiesten die dat doen.

Welk nummer mag er op je begrafenis gedraaid worden?
Er zijn twee nummers van Simon & Garfunkel die ik heel mooi vind en dat zijn 'Only Living Boy In New York' en 'Bridge Over Troubled Water'. Die mogen wel gedraaid worden.

Woon je over 10 jaar nog in Den Haag?
Ik weet het nog niet. Ik zie mezelf ook wel ergens voor me in een boshut, maar dat is moeilijk in Den Haag. Ik hoef niet per se weg uit Den Haag want ik vind het wel een hele fijne stad

Doorgeefvraag van Jan Paardekooper: Als je een bekende muzikant terug mocht halen uit de dood en je moest in plaats daarvan een levende muzikant in zijn of haar plaats doen, wie zouden dat zijn?
Ik zou sowieso Bob Marley terughalen, dat is niet moeilijk. En wie zou ik terugsturen, dat vind ik echt lastig. Dat zou dan iemand zijn waarvan ik gewoon de muziek niet wil horen ofzo? Ik vind het echt lastig, want ik wil niet zomaar iemand van de wereld vegen.

Ramon roept hulp van Jana en Thomas in, na veel overleg is er nog steeds geen antwoord. Na een minuut of vijf intensief nadenken, komt Thomas met de oplossing: die ene gast die dat plaatje heeft ingezongen met al die nepliedjes-

Ja! Hij heeft laatst een plaatje gekocht met allemaal nummers van Bob Marley erop, maar die waren dus ingezongen door een andere artiest! Maar het werd dus wel verkocht onder de naam Bob Marley. Die mag je van mij wel terugsturen, maar ik weet niet hoe hij heet, want hij noemt zichzelf dus Bob Marley. We ruilen graag de neppe Bob Marley voor de echte.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als je jouw kunst zou moeten omschrijven als voedsel, wat zou het dan zijn? Credits voor deze vraag gaan naar 9-jarige Anouk van Radio Midvliet, want die heeft deze vraag een keer aan ons gesteld.
 

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina