Dat Thomas Foster een creatieveling is moge duidelijk zijn. Naast zijn rol als gitarist in The Mighty Breaks is maakt hij een film voor zijn afstudeerproject aan de HKU en werkt hij bij het Filmhuis. Zijn interesse in muziek, film en literatuur zorgt voor een interessante mix van ideeën: van een jonge arthousebioscoop in de stad naar Cardi B en the Strokes naast elkaar op één festival tot iedere ochtend wakker worden met een halfuur lezen. Tijd om hem beter te leren kennen in deze Oh Ja Joh?!

Naam
Thomas William Foster.

Geboortedatum en –plaats
31 juli 1995 in Guilford,  Engeland. Ik ben naar Nederland verhuisd op mijn achtste. Mijn moeder is Nederlands, mijn vader Engels.

Heb je broers of zussen?
Ik heb een broertje van net 22, Benjamin.

Heb je huisdieren?
Nee. Ik ben zwaar allergisch voor katten maar ik heb vroeger wel een konijn gehad, Charlie. Ik zou later wel een hond willen, ik moet alleen nog even kijken wanneer. Het lijkt me fijn een hond te hebben als ik in de dertig ben en gewoon steady ga. Huisje, boompje, beestje.

Doe je aan sport?
Ik ga denk ik twee keer in de week naar de sportschool. Ik snap nooit dat muzikanten weinig sporten, ik vind sporten heel nice. Ik begrijp die hele vibe van “ik speel in een band dus ik moet niet sporten en ik moet heel veel bier drinken en heel veel roken” niet. De seventies zijn voorbij denk ik dan.

Wat is je beste gewoonte?
Dat vind ik altijd wel lastig omdat iedereen vaak met negatieve gewoontes bezig is. Maar ik denk dat ik best wel geduldig ben; ik steek veel tijd in mensen om wie ik geef. Ik ben ook wel ambitieus en loyaal.

Wat is je slechtste gewoonte?
Ik ben heel slecht met tijd. Ik kom nooit echt veel te laat, maar net tien minuten of een kwartier en dan heb ik een verschrikkelijk onderbuikgevoel van hoe kom ik nu weer over. Het gaat de laatste tijd stukken beter, ik ben er erg mee bezig. En in een vriendelijke setting met vrienden ben ik vaak een beetje een drammer. Ik ben iemand die graag zijn zin wil doordrukken en als dat niet lukt ben ik minder enthousiast.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Weet ik eigenlijk niet. Dat klinkt misschien heel raar maar ik schaam me nooit zo snel. Ik heb wel eens dat als ik op een feestje ben geweest en echt teveel hebt gedronken, ik allemaal valse beloftes maak. Dan kom ik iemand tegen die ik heel lang niet hebt gezien en dan zeg ik van “we moeten morgen echt koffiedrinken!”, terwijl ik weet dat we dat beiden niet willen. De dag erna word ik dan wakker en denk ik “waarom heb ik dit gezegd?” Dat is wel het enige waar ik me voor schaam. Maar ik heb nooit zo’n classic gênant moment gehad

Wat laat je het liefst bezorgen?
Als ik iets laat bezorgen, is het vaak pizza van La Lanterna, die classic Italiaan bij de Beergarden. Dat is meer omdat het minimum bestelbedrag heel laag is, je kan ook een cola gratis laten bezorgen. En het zijn hele lekkere pizza’s en pasta’s voor redelijke prijzen.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Mijn wekker uitzetten, die staat aan de andere kant van mijn kamer. Die wekker gaat om acht uur, dat is meer omdat ik aan het afstuderen ben en ik mezelf een beetje ritme probeer te geven. Ik heb wel eens tijden gehad dat ik hem uitdeed en dan weer terug in bed sprong en dan er weer uit moest als hij weer afging. Maar de laatste tijd doe ik dat wel een stuk minder. Nadat ik de wekker heb uitgezet, drink ik meteen een glas water. Dan zet ik koffie en probeer ik iets te lezen, het liefst een halfuur. Ik lees nu een boek van nu weer veel Bret Easton Ellis. Ik lees dan een hoofdstuk en daarna ga ik douchen.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Ik kom graag bij café de Paas. Twee huisgenoten van mij werken daar, het heeft een hele relaxte vibe. En daarnaast ben ik vaak in het Filmhuis, daar werk ik.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Ik vind dat we nog een tweede arthousebioscoop moeten hebben. We hebben superveel mooie oude bioscooppanden waar altijd een kledingwinkel of iets dergelijks in gaat zitten. Filmhuis Den Haag is een fijne plek maar heeft best een oud Theater-aan-het-Spui-publiek. Ik mis een plek als Kino Rotterdam, dat is een toffe nieuwe bioscoop waar jonge mensen komen. Het liefst moet de nieuwe bioscoop op de Boekhorststraat komen, waar de Boomhuttenclub zit. Dat was eerst een oude bioscoop. En anders ergens op het Noordeinde.

Wat is je stamkroeg?
De Paas. Een keer in de week ben ik daar wel. Ik woon er om de hoek dus het is heel chill om daar even een biertje te doen.

Wat vind je het beste Haagse initiatief?
Ik vind Grauzone en Rewire heel tof. Ik vind den haag een superleuke stad en het is ook een redelijk creatieve stad, maar als Grauzone of Rewire komt wordt Den Haag weird en dat vind ik heel vet. Ik hou wel van die eclectische festivals, qua programmering is het altijd steengoed. Dat mag trouwens ook wel veranderen wat mij betreft: Den Haag mag raarder, wat meer durven. Het mag wel een beetje meer buiten de lijntjes kleuren.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Ik ga toch Son Mieux zeggen, die doen het gewoon heel goed. Maar Niko vind ik ook echt wel de Haagse band van het moment. Wat ik heel verfrissend aan hen vind, is dat ze juist heel erg níet meegaan met de vibe van de "scene", ze staan daar juist een beetje los van. 

Wat vind je onderschat aan de Haagse scene?
Den Haag zelf. Heel veel mensen die uit de hoofdstad komen vinden Den Haag een hele suffe stad. Er gebeurt hier heel veel maar ik krijg soms het gevoel dat mensen dat niet willen zien. Als ze er eenmaal hier zijn hebben ze wel door hoe leuk het is. Mensen doen hier gewoon lekker normaal. In Amsterdam heb je tachtig verschillende kliekjes, allemaal popiejopie enzo, in Den Haag heb je dat niet.

Wat vind je overschat aan de Haagse scene?
De Grote Markt. Ik weet niet of ik daar mensen pijn mee gaan doen, haha. Ik vind de Grote Markt heel gezellig, maar er zijn echt zo veel andere toffe plekken. De hele Oude Molstraat, deze buurt (Dunne Bierkade, red.). Ik vind de Grote Markt altijd een makkelijk startpunt maar je vat altijd in dezelfde valkuil: Grote Markt tot sluit en dan door naar het Paardcafé tot veel te laat. Het is een beetje massahoreca.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou best wel met m’n vader willen ruilen. Ik ken hem al heel goed maar om ik zou wel wille weten wat er in hem omgaat. Ik heb wel heel veel waardering voor hem. Als ik met hem zou ruilen zou ik zijn gedachten over heel mijn puberteit willen weten. Ik was een hele zware puber, ik heb hem wel een beetje een nare tijd gegeven. En ik ben ook gewoon benieuwd hoe het is om een vader te zijn.

Wat houdt je ’s nachts wakker?
Dingen die ik nog moet doen. En een niet-productieve dag kan me wakker houden. Ik maak elke dag een to-do list, ik ben een zware ADD-er dus zonder dat ben ik nergens. Ik ben al m’n hele leven bezig met structuur vinden, ik heb dat pas op een hele late leeftijd leren kennen. Ik ben sowieso echt een piekeraar. Het kan studiegerelateerd zijn maar ook een creatief project dat openstaat en waarvan ik het gevoel dat ik er die dag niet genoeg tijd in heb gestoken. Als ik echt niet kan slapen dan ga ik vaak even lezen.

Hoeveel tattoos of piercings heb je?
Ik heb zes tattoos: vier op mijn benen en twee op mijn bovenlichaam. Die op mijn benen zijn niet echt serieus. Een ervan is een pak melk. Een goede vriendin van mijn vriendin was net begonnen met tatoeëren en die zocht een testpersoon en dat was ik. Op m’n zestiende zijn er twee ogen op mij knieën getatoeëerd met stick and poke. Op mijn bovenlichaam is het wel wat serieuzer; boven heb ik de betaalde tattoos. Ik heb twee mensen die knuffelen en een man die in het water duikt. Het design ervan vind ik mooi. Ik ben er wel blij mee maar het wisselt heel erg. Soms heb ik momenten dat ik graag een nieuwe tattoo wil en soms denk ik dat ik eigenlijk misschien liever niets had gewild.

Wat is grootste guilty pleasure?
Ik zou zeggen George Michael maar tegelijkertijd vind ik dat geen guilty pleasure want ik ben heel fan van hem. Ik ben opgegroeid met die muziek. Guilty pleasure is beetje negatief woord, als iets vet vind, vind je het vet.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
By the way van de Red Hot Chili Peppers, met die doorzichtige vrouw voorop. M’n pa had hem dus die heb ik gejat. In de jaren 2000 had je van die rockboybands, daar was ik fan van. Busted, die van Year 3000. Dat was de eerste CD die ik echt kocht. Door hen dacht ik van “hé, in een band spelen is ook wel cool.”

Thomas Foster

Waar luister je de laatste dagen vaak naar?
De laatste tijd luister ik heel veel de op één na laatste plaat van Blood Orange, Negro Swan. Het is een hele toffe, diverse plaat die flink wat milennial questions aan de kaak stelt. En daarnaast luister ik weer heel veel MF Doom.

Wat is je grootste inspiratiebron?
Het leven. Dat klinkt echt super cliché maar dat is wel zo. Gewoon dingen die je meemaakt, dagen die heel goed gaan, dagen die slecht gaan, dat neem je toch allemaal mee. Mijn liedjes — het zijn er maar drie  zijn vooral geschreven vanuit gevoel, situaties die ik mee heb gemaakt. De films die ik maak vaak ook wel, maar dan meer uit nieuwsgierigheid. Misschien bedoel ik specifieker dat ik inspiratie haal uit mensen en de keuzes die we maken. Vooral ook de keuzes die anders zijn dan die van mezelf.

Welk nummer mag er op je begrafenis worden gedraaid?
Dat is grappig want dat is iets waar ik vaak mee bezig ben. Ik heb er twee: Try a little tenderness van Otis Redding en That’s life van Frank Sinatra. Dat zijn allebei nummers die echt in één keer raken; kippenvel. Superemotioneel maar ook mega uplifting tegelijkertijd. Zó’n  confidence boost. Prachtig.

Woon je over tien jaar nog in Den Haag?
Ik denk het wel. Maar ik denk dat ik in de tussentijd nog wel naar andere plekken ga. Ik ambieer om nog op z’n minst een halfjaar naar het buitenland te gaan om daar projecten op te zetten. Als het goed gaat blijf ik misschien wel daar. Maar over tien jaar woon ik hier denk ik wel. Dan ben ik 34 hè? Dan heb ik een hond. En een huis in Bezuidenhout haha.

Doorgeefvraag van Conchitta: Als je zelf een festival mocht programmeren met een onbeperkt budget welke drie artiesten, levend of dood, zou je dan sowieso boeken?
Ik zou Cardi B invliegen, dat vind ik zo’n megarelevant boegbeeld in de moderne muziek voor vrouwen. Ik vind haar echt een topwijf. En ik denk dat heel veel mensen daar blij mee zouden zijn. Ik ben bij Cardi  B altijd een beetje omver geslagen door haar karakter en hoe zelfverzekerd ze is, dat vind ik heel sick. En ik zou The Strokes boeken, gewoon omdat ik heel erg fan van ze ben. En Frank Ocean want die wil ik heel graag live zien en ik weet dat het nog heel lang gaat duren voordat hij naar Nederland komt. Ik denk dat ze wel samen op één festival kunnen staan. Maar dan doe ik een Night at the Park-concept: gewoon drie avonden met één artiest per avond.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wanneer ben je tevreden?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina