Magic Moon heeft net stad en land afgereisd met Popronde. Dat ze weer terug in het Haagse zijn, betekent niet dat ze nu stil zitten. De band is hard bezig met nieuwe nummers en hoopt in februari al een nieuwe single uit te brengen. Wij spraken af met Robbert de Jongh om hem de Oh Ja Joh?! vragenlijst voor te leggen. Onder het genot van een bakkie vertelt hij ons over zijn zus in Sri Lanka, lange dagen op het strand en liefde voor The Doors.

Naam
Robbert de Jongh

Geboortedatum en -plaats
9 juni 1986 in Voorburg in het ziekenhuis. Ik woonde in Zoetermeer en ben rond mijn 22e naar Den Haag verhuisd, ik woon hier dus alweer een tijdje.

Heb je broers en zussen?
Ja, ik heb een zus van vier jaar ouder. Zij woont nu in Sri Lanka, dat vind ik heel erg cool. Twee jaar geleden gingen we samen naar Sri Lanka en daar kwam ze haar huidige vriend tegen, een Zwitser. Een half jaar later woonden ze daar samen.

Heb je huisdieren?
Nee, ik heb geen huisdieren en dat zie ik ook niet zo snel gebeuren. Ik ben niet zo vaak thuis, dus dat maakt het lastig. Mijn zus had vroeger een cavia. Telt dat? Daar kon je ook niet zoveel mee.

Wat doe je aan sport?
Veel te weinig. Of eigenlijk gewoon niks op het moment. Ik heb vroeger altijd gevoetbald, maar ondertussen alweer drie jaar niet. Ik ben toevallig vorige week voor het eerst weer gaan zaalvoetballen. Ik denk dat vandaag de eerste dag is dat ik geen spierpijn meer heb… Ik wil dit wel echt netjes elke week gaan doen nu. Zelf ben ik fysiotherapeut, dus ik ben vooral heel goed in mensen vertellen dat ze meer moeten sporten.

Wat is je beste gewoonte?
Ik ben een heel positief persoon, ik probeer altijd overal iets positiefs in te zien. Ik hou ook niet van die mensen die altijd zeggen ‘ja het gaat wel goed, maar… ik ben zo moe’ of ‘ik heb het zo druk’. Ja we hebben het allemaal druk, dus waarom moeten we het daar dan  altijd over hebben? Maar goed het is natuurlijk altijd aan anderen om te bepalen wat mijn goede gewoontes zijn.

Wat is je slechtste gewoonte?
Daar heb ik een stuk meer voorbeelden van! Ik was vandaag toevallig op tijd, maar ik ben eigenlijk altijd te laat. Ik vind het echt verschrikkelijk moeilijk om op tijd te komen. Dan denk je thuis nog alle tijd te hebben en opeens heb je dat niet meer en moet je haasten. Daarnaast heb ik het allerslechtste richtingsgevoel ter wereld. Ik sta daar echt om bekend bij vrienden en bekenden. Als ik ga winkelen loop ik steevast een winkel uit en dan de kant op waar we al zijn geweest.

Voor welke actie schaam je je het meest?
Ik ben wel eens in slaap gevallen tijdens een gesprek, dat was wel gênant. Ik had echt teveel gedronken en ik stond met iemand te praten in een kroeg en die was heel veel aan het vertellen. En toen ben ik gewoon in slaap gevallen, ik was gewoon even een minuutje weg ofzo. Gelukkig hoorde die persoon zichzelf heel graag praten, dus die heeft het niet door gehad, maar mijn vrienden beginnen hier nog steeds wel eens over. Die hebben keihard staan lachen.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Roti of pizza denk ik, maar ik laat niet zo vaak iets bezorgen. Meer omdat ik het meestal afhaal hoor, ik ben geen fanatieke koker. Maar je kunt bij mij in de buurt prima dingen afhalen.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik snooze mezelf echt een ongeluk. Ik heb echt heel veel medelijden met mezelf in de ochtend, wat misschien ook wel de reden is dat ik altijd zo laat ben… Ik zet dus soms 3 wekkers en die snooze ik dan allemaal. Als ik er dan uiteindelijk uit kom, ga ik koffie drinken tot ik na een paar bakkies wakker ben.

Wat is je favoriete plek in Den Haag?
Het strand en dan vooral het Zuiderstrand. Ik vind het zo chill om hier te wonen en lekker op mijn fietsje naar het strand te gaan. Ik heb ook lang op Scheveningen gewoond, dus als het dan maar een uurtje mooi weer was, lag ik al op het strand. Nu woon ik in het Zeeheldenkwartier, dus ben ik er alsnog wel snel. In de winter ga ik niet zo veel naar het strand, ik ben niet zo van het uitwaaien. Ik wil wel lekker in de zon kunnen liggen.

Wat zou je willen veranderen in Den Haag?
Den Haag is natuurlijk wel de ‘rockstad’, maar er mag van mij nog wel meer live muziek. Op de Grote Markt heb je natuurlijk wel de Zwarte Ruiter waar bandjes optreden, maar die hebben vaak internationale en grotere namen. Ik zou juist wel meer een podium willen voor opkomende Haagse bands. Waar je gewoon heel laagdrempelig binnen kunt lopen.

Wat is je stamkroeg?
Ik ben het meest op de Grote Markt te vinden. Niet specifiek bij één bar, maar gewoon waar plek is. Ik ga de laatste tijd ook meer naar de Oude Molstraat, dat vind ik ook erg gezellig. Kom je weer eens andere mensen tegen en het heeft ook een andere sfeer. Die afwisseling vind ik leuk.

Wat is het beste Haagse initiatief?
In de zomer is er bijna elke week wel een festival ergens in de stad en dat vind ik heel leuk. Vooral Sniester vind ik tof, dat is wel mijn favoriete feestje van het jaar.

Wat is voor jou de Haagse band van het moment?
Dan moet ik toch echt Son Mieux zeggen. Mijn vriendin, Maud, is de violiste in de band, dus dat helpt sowieso al. Maar het is ook echt een hele goede band. Het is zo’n leuke show met zoveel energie en pakkende muziek. Dat doen ze gewoon echt goed. Ik luister de laatste tijd ook veel naar Torii, dat is onwijs lekkere muziek om gewoon op de achtergrond aan te hebben staan.

Wat vind je overschat in de Haagse Scene?
Den Haag als de rockstad binnen Nederland. Er komt hele goede muziek uit Den Haag, dat zeker, maar als ik kijk naar echte goede rockbands, vind ik op het moment dat het voornamelijk bands van buiten Den Haag zijn die er echt uitspringen. Denk bijvoorbeeld aan DeWolff en the Grand East, maar ook andere goede bands uit andere steden die ik tijdens de afgelopen Popronde heb zien spelen.

Wat vind je onderschat in de Haagse scene?
De waarde van Popradar. Ik denk dat veel startende muzikanten niet weten hoeveel je kunt hebben aan de steun van deze organisatie. Met Magic Moon hebben we ook heel veel aan ze gehad. Van de subsidie die we hebben gekregen, hebben wij een plaat uit kunnen brengen en we hebben twee keer een buitenland-tour gedaan met hun hulp. Wij dachten dat we dat nooit voor elkaar zouden krijgen en dat het heel erg veel geld zou gaan kosten. Daar zeiden ze gewoon ‘ja natuurlijk kan dat wel’. We hebben uiteindelijk door de steun van Popradar, toen nog HPC, een onwijs toffe tijd gehad en zelfs de kosten eruit kunnen halen. De lezingen die ze nu geven voor beginnende muzikanten vind ik ook supergoed. Ze geven bijvoorbeeld social media trainingen.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met Patrick Watson. Het is gewoon facking mooie muziek die hij maakt. Ik zou heel graag muziek willen maken zoals hij dat doet en als ik hem ben, dan kan ik dat. Hij is wat mij betreft wel een van de allerbeste muzikanten van het moment.

Waar kun je ’s nachts wakker van liggen?
Ik kan wel lekker piekeren. Dus ik kan wel hebben dat mijn gedachtes echt op hol slaan. Dat kan ik dan ‘s nachts hebben en dan word ik de dag erna wakker en dan denk ik echt ‘lekker boeiend’. Dan is het helemaal niet meer belangrijk, maar als je in bed lijkt het allemaal veel groter of belangrijker. Ik weet niet of dat met het daglicht te maken heeft ofzo?

Welk nummer mag er gedraaid worden op je begrafenis?
Ik vind When The Music’s Over van The Doors een heel mooi nummer. Dat is natuurlijk ook een symbolisch nummer, met ‘the music’s over and the lights go out’, geven ze een bepaald gevoel. Daarnaast vind ik Lighthouse van Patrick Watson heel erg mooi. Ik had altijd een beetje het gevoel dat ik Echoes van Pink Floyd op mijn begrafenis wilde hebben, maar meer om mensen een beetje te fucken. Dat nummer duurt echt 22 minuten ofzo. Er zit ook zo’n heel trippend stuk in dat helemaal niet toepasselijk zou zijn op een begrafenis. Dus dat lijkt me dan juist wel leuk.

Waar luister je de laatste dagen veel naar?
De nieuwe plaat van Michael Kiwanuka. Die heeft echt een goede plaat gemaakt. Hij had eerst veel wat rustigere muziek en nu heeft hij iets gemaakt dat wat funkier is. 

Wat is je grootste guilty pleasure?
Een pita met kaas denk ik. Dat kan je gewoon lekker snel maken. Dat kan, met ketchup erbij, gewoon prima mijn avondeten zijn. Qua muziek is het denk ik Post Malone. Dat is niet heel heftig of not-done, maar ik luister vooral veel naar alternatieve muziek. Dus als ik dan mijn opgeslagen nummers luister en er komt opeens een heel fout rapnummer voorbij, is dat van hem.

Hoeveel tattoos en/of piercings heb je?
Ik heb geen tatoeages en, zoals je ziet, twee oorbellen. Ik zou wel graag een tatoeage willen, maar ik weet niet zo goed wat. Ik kan zo snel uitgekeken zijn op dingen, dat ik ze niet op mijn lijf wil hebben. Ik denk wel dat als je de eerste eenmaal gehad hebt, dat het daarna dan ook niet meer zoveel uitmaakt. Wie weet dat het ooit nog een keer dronken op een feestje gebeurt ofzo… maar liever niet.

Wat is de eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Ik heb toen ik klein was een plaat van The Doors gekregen van mijn vader. Ik was altijd al fan van The Doors en vooral van Jim Morrison. Ik dacht vroeger ook dat Jim Morrison een vriend van mijn vader was, maar toen kwam ik er achter dat hij eigenlijk al best wel heel lang dood was. Maar ik ben dus echt met die muziek opgegroeid.

Wat is je voornaamste bron van inspiratie?
Die heb ik niet echt, dat wisselt altijd een beetje. Uiteindelijk put ik vooral inspiratie uit verschillende muziek die ik luister en op basis daarvan ga ik in een bepaalde stijl meer muziek maken omdat ik dat tof vind.

Verwacht je over 10 jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik denk dat ik uiteindelijk wel op mijn plek ben in Den Haag, maar ik zou nog wel een tijdje in het buitenland willen wonen ook. Dat zou ik binnen een paar jaar wel willen gaan doen. Vooral als ik zie hoe mijn zus nu woont in Sri Lanka, dat lijkt me echt vet. Maar stel je hebt later een gezin en alles, dan is Den Haag wel een hele fijne plek.

De doorgeefvraag van Thomas Foster: wanneer ben je tevreden?
Als ik lange dagen op het strand door kan brengen met vrienden of met mijn vriendin, zoals afgelopen zomer. Of op vakantie in Portugal. Overdag op het strand en dan rond een uurtje of 22:00 ergens uiteten gaan en dan goed genieten van lekker eten met een drankje erbij. Dan ben ik echt tevreden.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat is het beste optreden waar je ooit heen bent geweest?

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina