In aanloop naar de 60e clubavond, AKA de Clubtour van 3voor12 Den Haag, vinden wij het belangrijk om een aantal acts uit te lichten. Neem bijvoorbeeld Port Of Call, het project van multi-talent Pieter van Vliet. Ooit stond hij in zijn eentje op een van onze clubavonden, maar nu is alles anders. Er is een band gevormd, een nieuwe plaat uitgebracht en is de groep bezig met een uiterst succesvolle Popronde-campagne. Voor het muzikale geweld op zaterdag 26 oktober losbarst willen wij het een en ander van Pieter weten over de nieuwe koers.

"We treden voor het eerst met band op. Port Of Call bestaat binnenkort officieel tien jaar en het is wel spannend hoe deze nieuwe aanpak ontvangen wordt.", vertelt Pieter ons. Het gaat goed met zijn band, er worden leuke shows gedaan die weer andere boekingen als gevolg hebben. "Het breidt zich allemaal een beetje uit." Pieter legt uit dat als je als band begint je ook een nieuwe aanpak moet bedenken. De insteek en het bedenken hoe je het beste te werk gaat zijn factoren die op een geheel nieuwe wijze worden aangevlogen. "Popronde is daar een heel goed test voor. Je komt er naarmate je optredens doet steeds meer achter wat wel en niet werkt."

Het is de eerste keer dat Van Vliet in dit project met band speelt. De zanger vertelt ons dat er in de loop der jaren weleens een gelegenheidsband meedeed als de situatie dat toeliet, maar in principe was Pieter het enige lid van de band. Tot de nieuwe plaat dus. "Op mijn vorige albums speelde ik bijna alles zelf in. Ik legde de basis zelf en liet dan drums, strijkers en tweede stemmen door anderen inspelen. Maar dat geldt alleen voor de kleuring." Zodoende is de switch naar het spelen met een band een grote. Volgens de frontman is het wel een prettige overgang. "De bandleden zijn heel lief en de sfeer is erg goed. Dat maakt het allemaal wel fijn."

Popronde

Met Nimbus 3000 heeft Pieter al in 2017 en 2018 meegedaan aan de Popronde dus het rondreizende popfestival is voor de muzikant geen onbekend terrein. Daarnaast werd de act door onze landelijke zus opgepikt en gebombardeerd tot 3voor12 Talent. Vindt Pieter de Popronde zo leuk of doet de zanger dit uit noodzaak om zijn muziek aan de man te brengen? "Een show op de Popronde is vaak een soort minivakantie naar de stad waar je dan speelt. Dat vind ik er heel leuk aan.", begint de zanger. "Daarnaast is het voor de elektronische projecten waarmee ik de Popronde heb gedaan altijd aanpoten geweest, de elektronica is op dat festival toch altijd wat minder populair. Voor Port Of Call is de respons en het verkrijgen van shows anders, misschien zelfs makkelijker." Het is belangrijk voor de band dat er kilometers gemaakt worden, en daar is de Popronde de uitgelezen mogelijkheid voor. Daarnaast is de extra publiciteit van 3voor12 iets waar Pieter veel aan heeft. "Je moet jezelf in de kijker spelen, en dat lukt met de Popronde goed."

'Met een elektronisch project is de Popronde altijd aanpoten...'

Persoonlijk

Port Of Call is, zoals bekend een van de vele projecten die Pieter doet. Van De Methode tot Frederique Masquet, de muzikant heeft van alles op zijn palmares staan. Het verschil tussen de verschillende acts zit hem volgens Van Vliet ook in het live-aspect. "Heel veel projecten zijn losse flodders. Die hoeven niet live gebracht te worden. Die breng je uit dan is het goed." Voor Port Of Call geldt dit niet. Deze act heeft volgens Pieter wel een zekere live-urgentie. "Dat ligt deels aan het feit dat het persoonlijker is. Het project bestaat al heel lang, je schaaft er aan in de loop der tijd en dat blijft ook gebeuren.", aldus de zanger. "Je moet meer nadenken over wat je zegt en schrijft. Dat is voor mijzelf ook belangrijk." Volgens Pieter haalt de band er veel plezier uit door te spelen. Er zit verder niet een specifiek doel achter. Het liefst gaat de band een rendabel bestaan tegemoet maar de motivatie is intrinsiek en niet ontstaan uit een droom. "Het is ook niet eerlijk om een reden te hebben om muziek te maken. De Albert Heijn heeft een reden om muziek te draaien, maar een band zou dat niet moeten hoeven hebben. Soms doe je dingen omdat je ze doet."

Bio

Gepaard met het nieuwe album werd er een nieuwe bio van de band op de socials geplaatst. Een lang verhaal met een aantal zaken, variërend van The Avengers tot Lou Reed, waar de band al dan niet door geïnspireerd werd. Wat Pieter daar precies mee bedoelt is onduidelijk, dus daarom vragen we het hem. “Ik heb nooit naar The Avengers gekeken en kan mij er niks van voorstellen. Sommigen vinden het fantastisch en sommigen niet. Dat is beide prima”. Het staat in contrast met de eerste zin van de bio. Daarin staat dat de band wel geïnspireerd is door een generatie van de beste mensen die de geschiedenis ons kan bieden. "Alles wat op dit moment plaatsvindt komt voort uit gemaakte beslissingen van jezelf of anderen. Het is onzinnig om te hopen dat deze generatie mensen anders had kunnen zijn dan deze is. Het is een soort tevredenheid met de huidige situatie: beter dan dit wordt het nu even niet.”

De bio van Port Of Call

 

Port of Call is a band.
Inspired by a golden generation, consisting of only the best people history could provide us.
Inspired by the morning paper you never had the chance to read.
Inspired by Lou Reed continuously asking for a high-quality Pernod.
Not inspired by The Beatles, Haruki Murakami or The Avengers.
Inspired by toilet paper covered with Shakespeare quotes.
Inspired by dreams about Cadillacs and the simple sound of a broken radio transmitter.
Not inspired by Anna Karenina and European Soccer.
Inspired by naive sentimental thoughts.