Dit weekend staat Mamihlapinatapai tijdens Parkpop op het Haags Podium. Eerder dit jaar sprak 3voor12 Den Haag op een koude winteravond af met Luciano, Fernán en Guillermo. En wat is een betere plek om af te spreken met een drietal van de 8-koppige Spaanse band (met een verdwaalde italiaan) dan Spaans restaurant La Tapa? Naast muziek en aankomende plannen ging het ook over de wereld. ¡Vamos!

Malima…, Mamima…, Mamihlapa… Luciano redt uw stotterende verslaggever: “Mamih-lapina-tapai. Maar je mag ons ook gewoon Mamih noemen.” Goed, dat was het moeilijkste onderdeel van het interview, tijd om de band te leren kennen.

Luciano en Fernán beginnen: “We speelden eerst samen in Skarallaos, een band uit onze thuisstad in Galicië. We zijn naar Den Haag verhuisd om Jazz aan het Koninklijk Coservatorium te studeren, en om wat extra geld te verdienen begonnen we als straatmuzikanten.”

Al snel begon de band te groeien: “een contrabas is niet het handigste instrument om op straat te spelen, we moesten iets". Aan de accordeon en bas werden andere instrumenten toegevoegd, de band breidde uit en ging van de straat naar podia.

Met een complete band begon het pas echt, met het eerste ‘echte’ optreden op het HHS Festival in 2016: “Dat was speciaal voor ons. We dachten trouwens dat we voor de hele hogeschool zouden optreden, maar dat was eigenlijk voor 3, misschien 4 mensen. Onze video voor ‘Suave’ is daar opgenomen. Die is goed bewerkt, want het lijkt op een geweldig optreden met veel publiek.”, lacht Guillermo.

Gelukkig trekt de band nu meer publiek. “We groeiden na dat optreden snel. We stonden op festival, hadden een duidelijk plan en werkten aan ons eerste album. Dit album, Camino del Sol, kwam in 2017 uit.”

Mamihlapinatapai is:

Luciano Varela Ramil | Contrabas en Zang
Fernán Mejuto Vázquez | Accordeon, Toetsen en Zang
Guillermo Martín Viana | Drums en Cajón
Daniel Rivas Denis | Gitaar en Achtergrondzang
Nano Peláez Alonso | Percussie en Achtergrondzang
Emilio Tritto | Tenorsax
Bruno Valle | Trombone
Álvaro Artime Jiménez | Trompet

Maar wat spelen jullie nu eigenlijk?

Luciano: “We omschrijven het als wereldmuziek. We halen onze inspiratie van over de hele wereld, we proberen van mensen zelf nieuwe muziekstijlen te leren. Dat gaat verder dan muziek, we leren over tradities en leren hoe we die kunnen respecteren. Nederland is hier geweldig voor, er zijn veel verschillende culturen. We proberen alles te leren en dan te mixen.” Guillermo: “Een mengelmoes!”

Is dit ook een verklaring voor hoe jullie je op het podium aankleden?

Guillermo: “Hmm, dat is een interessante vraag. Toen we begonnen hadden we een idee om verbinding te zoeken met culturen die in contact staan met de natuur, oorspronkelijke bewoners en inheemse volkeren. We wilden voor bewustzijn zorgen en het was meteen een soort eerbetoon. Maar er was een probleem, we werden verkeerd begrepen... het leek op een verkleedpartij was wij als indianen op het podium stonden, cultural appropriation. Dat was niet goed, het was niet wat we probeerden te doen. We zoeken nu naar een minder controversiele manier om de boodschap over te brengen.”

Jullie muziek is voornamelijk Spaanstalig. Werkt dat in Nederland, een (bijna) Spaanse band met Spaanse teksten?

Luciano: “Wat we het publiek willen meegeven druk ik het makkelijkste uit in mijn moedertaal. Niet alleen met zingen, maar ook schrijven. Soms probeer ik wel eens iets in het Engels… laten we zeggen dat we eraan werken…. Dit is de reden dat onze muziek in het Spaans is.” Guillermo vult aan: “We hebben anderhalf nummer in het Engels, ‘Keep Trying’ en de tweede helft van ‘We Were Born’.” Het is interessant dat je gevoel kan delen met tekst, maar ook alleen muziek.”

“We hebben bijvoorbeeld een nummer dat ‘Comparte Felicidad’ heet. We drukken daar blijdschap uit met muziek. Snap je de tekst niet? Dat maakt niet uit. Je snapt het gevoel! Die band met het publiek is iets dat je voelt als je op het podium staat.”

Fernán: “Muziek is de beste en meest eerlijke manier om iets aan iemand te vertellen, en voor het publiek de meest natuurlijke manier om onze boodschap te accepteren. Het is een pure manier van het zoeken naar contact. Je kan honderden mensen met muziek verbinden. Precies daarom maken we muziek.”

Terwijl de band uitlegt waarom het eten van Padrónpepers een soort Russisch roulette is, kijken ze vooruit naar het zomerseizoen. Later deze zomer brengt Mamihlapinatapai een nieuwe single uit. En in de herfst nog een single. Deze twee nummers zijn samen met 'Plantico’ (2018) onderdeel van het aankomende album. Het tweede album van Mamihlapinatapai komt aan het begin van 2020 uit.

Fernán: “Albums uitbrengen en zorgen voor streams is hoe het werkt. Maar wie koopt er tegenwoordig nog een album van 15 euro zonder er eerst naar te luisteren? Er wordt een hoop muziek uitgebracht, ongeveer iedereen kan het met een druk op de knop. Dit betekent dat er veel muziek van verschillende kwaliteit is, mensen moeten zoeken naar iets dat ze mooi vinden.”

Guillermo: “Die manier van werken is moeilijk, maar ook leuk. Er is ruimte voor mensen zoals wij, onze muziek zou niet worden uitgebracht als we niet als onafhankelijke band konden werken. Dit is waarom streamingdiensten goed zijn. We maken tenslotte muziek om gehoord te worden. En als mensen thuis onze muziek horen, misschien kopen ze dan alsnog een album voor 15 euro. Mensen willen best betalen voor muziek die ze leuk vinden, naar een concert gaan of zelfs een t-shirt kopen."

Fernán: “Ons eerste album was een beetje onvolwassen, we hadden veel energie om onszelf te bewijzen. Ons nieuwe album is meer volwassen, meer politiek en filosofischer. Het gaat over het bouwen van een muur om gevoelens en zo onderdeel van de maatschappij zijn, verdrietig en gevaarlijk. Mensen werken te hard en leven te weinig. We leven niet om alleen maar rekeningen te betalen.”

Dear people! We have an awesome weekend ahead! 🔥 Saturday 29th we will be at Simmerdeis Festival in Drachten 🔥 Sunday...

Posted by Mamihlapinatapai on Wednesday, June 26, 2019

Guillermo: “Ons nieuwe nummer gaat precies daarover. Het heet ‘Nino’, kindje. Het gaat over wat je als kind wilde zijn als je later groot was. Die droom vaagt langzaam weg als je naar school gaat en gaat werken. Waarom werkt de wereld zo? Waarom moet zo'n eerlijk gevoel begraven worden? Dit nummer gaat over het gevoel wat je hebt als je je dit realiseert.” Fernán: “Laat het kind in je gewoon leven! Iedereen heeft wel eens momenten dat het kind even terug is. Zeg dan gewoon: 'boeien, ga ervoor!'.”

Ondertussen pakt Guillermo zijn telefoon en verontschuldigt zich: “Zelfs met alle flower power moeten we aan onze social media denken. Ik haat het, we zijn hier voor de muziek. Helaas maakt het niet uit of je goed speelt, als je geen 10.000 likes hebt geeft niemand erom.”

En blijven jullie voor altijd in Nederland?

Fernán: “Dat mag het kind in ons bepalen, haha.” Luciano: “Het zal net zo lopen als toen we hier kwamen. Ook dat was niet echt gepland, het overkwam ons. We vinden het hier nu leuk, inmiddels zijn we er al vijf jaar. Misschien is dat ook iets Spaans, Spaanse mensen houden niet zo van plannen.”

Luciano: “En de festivals hier zijn ook fantastisch, mensen zorgen voor een hele andere atmosfeer. Het is niet gewoon een bar en podium met live muziek, er wordt een nieuwe wereld met enthousiast mensen gemaakt. In Spanje hebben we ook veel festivals, maar die stellen niet veel voor, alleen modder.”

Bijna twee uur later is het interview klaar, we gokken dat dit waarschijnlijk een record is voor een 3voor12 Den Haag interview.

Luciano: “Je zou eens naar onze repetities moeten komen, dan ben je blij dat we hier nog maar met drie zijn. Oh trouwens, we zijn op zoek naar een oefenruimte. Het is lastig om iets voor acht man te vinden...”

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina