8 februari brengt Son Mieux de langverwachte debuutplaat genaamd ‘Faire de Son Mieux’ uit. Sinds de oprichting heeft de band langzaam maar zeker het hele land veroverd. Van festivalheides tot televisiestudio’s en van radiostations tot popzalen, Camiel Meiresonne en zijn band hebben alles gezien. Toch moesten wij ruim vier jaar wachten op het eerste album. In aanloop naar de release in het Paard, lopen wij met Camiel de tijdlijn van de band langs. Hoe is de band op dit punt gekomen?

Soul Sister Dance Revolution en het begin van Son Mieux

“Het is nu drie… nee vier jaar geleden dat ik met Son Mieux begon,” peinst Camiel. Bij het raam van de Bleyenberg staat de frontman van de band, nippend aan een gemberthee, ons te woord. “De eerste stapjes van de band waren in 2015, toen deed ik mijn eerste shows in mijn eentje.” Toen Camiel begon met Son Mieux was de zanger eigenlijk vooral bekend als de toetsenist van Soul Sister Dance Revolution. “In Soul Sister schreef ik eigenlijk helemaal niks. Thomas (van der Want, zanger van Soul Sister Dance Revolution, nu gitarist bij Niko. red.) was de verantwoordelijk voor de liedjes. Op een gegeven moment kwamen er bij mij voor het eerst akoestische liedjes uitrollen, iets dat ik tot toen nog nooit had gedaan.” Voor Son Mieux had Camiel alleen in de rockbands All Missing Pieces en Soul Sister Dance Revolution gezeten. De zanger was niet echt bekend met het schrijven van rustige, akoestische songs. Camiel: “Het was dat ik plots bezig was met schrijven over dingen die wat autobiografischer waren dan alles wat ik daarvoor ooit schreef. Ik schreef wat dingen van mij af waarvan ik nog niet wist of ik die wilde delen met een groter publiek. Ik was er nog niet uit wat ik precies wilde.” Omdat het schrijven van dergelijke muziek nieuw was voor Camiel legde de zanger de focus nog vooral op SSDR.

Toch waren er steeds meer mensen die Meiresonne vroegen waar hij zelf mee bezig was, en zo begon er toch een soort buzz te ontstaan rondom wat uiteindelijk Son Mieux zou worden. De eerste shows deed Camiel tijdens Martine’s Wijsje. “Toen was ik echt meganerveus, ik had nog nooit met dit materiaal opgetreden en moest toen in eens zes mini-shows opvoeren,” begint Camiel. “Maar naarmate de shows vorderden veranderde de nervositeit in iets dat ik nog nooit ervaren had. Want als je zulke kleine shows geeft kan je veel meer emotie overbrengen, veel meer vertellen waar de muziek over gaat.” De zanger legt uit dat hij deze nieuwe ervaringen zo tof vond dat de drang om meer shows te geven steeds groter werd. Toen Camiel een half jaar naar Indonesië trok begon het plan steeds concretere vormen aan te nemen.

Indonesië

Een half jaar naar Indonesië terwijl je in Den Haag een band en een leven hebt, klinkt als een behoorlijke switch. Vanwaar kwam die behoefte aan verandering? “Ik zat hier in Den Haag behoorlijk vast. Begrijp me niet verkeerd, ik had een superleuk leven. Ik speelde ieder weekend met Soul Sister, ik werkte op het strand waar ik veel chillde, ik had mijn vrienden, maar naast mijn werk zat ik vast in een ritme van werken en daarna uitgaan en alles dat daarbij komt kijken,” aldus Camiel. “Depressie is een te groot label om er op te plakken, maar ik moest wel weg uit die omgeving. Ik had een heel leuk bestaan, maar was het tegelijkertijd een neerwaartse spiraal waar ik maar niet uitkwam.”

In een impuls zegde Camiel zijn baan op, lichtte de band in en kocht tickets naar Indonesië. Er waren geen plannen om terug te keren en de muzikant keek wel hoe lang hij in Azië zou verblijven. “Eigenlijk ben ik heel erg cliché, op zoek gegaan naar mezelf. Iets waar ik een change of scenery voor nodig had die ik niet in Den Haag kon vinden.” Uit verhalen had Meiresonne goede dingen opgemaakt over Java en de rest van het land, iets dat er voor zorgde dat de zanger koos voor Indonesië en niet voor een ander land om de zoektocht naar innerlijke rust te vinden. “Zonder plannen of voorbereiding ben ik vertrokken en ik wist ook geen reet toen ik daar aankwam,” aldus de zanger. “Ik had geen geld en heb daar voornamelijk op de bonnefooi geleefd. Daarnaast is alles in de manier van leven daar anders dan in Nederland. Dat heeft geholpen en ervoor gezorgd dat ik mijzelf echt kon aankijken en de problemen die ik had kon duiden.” Ook vertelt de zanger dat het feit dat hij in Indonesië niemand voorstelde hem hielp bij het schrijven van liedjes. “Ik zit sinds mijn twaalfde al in hetzelfde wereldje van muzikanten, mensen kennen mij en verwachten dingen. Daar stelde ik niks voor, ik was gewoon iemand die daar aan het rondreizen was. Dat heeft mij geholpen met het schrijven van nummers die echt gaan over dingen die belangrijk zijn voor mij.”

“Ik heb tijdens mijn reis ook besloten dat ik niet een zoveelste singer-songwriter met gitaar wilde zijn, en dat ik elektronica wilde inpassen in mijn muziek. Dat waren twee dingen die voor mij best nieuw waren, maar het voelde goed.” Toen Camiel terugkwam van zijn tocht vroeg Splendid, Son Mieux mee op tour. “Ze vroegen mij twee weken voor de tour of ik mee wilde. Ik heb toen snel een band gevormd met Timo Prins (bas) en Chayenne van der Kooij (drums), en na twee keer oefenen stonden wij op het podium,” aldus Camiel. “Het was zo snel geregeld dat wij soms tijdens soundchecks nog nummers af aan het maken waren, maar dit was wel het officiële begin van Son Mieux.”

"Ik wist geen reet toen ik daar aankwam..."

Stijgende lijn

Omdat een muzikant tegenwoordig niet veel meer nodig heeft dan een computer en een microfoon kon Camiel vrij gemakkelijk zijn nummers opnemen. “De nummers waren allemaal in het moment geschreven, daarom wilden wij die songs ook ‘in het moment’ uitbrengen. Dat wil zeggen: ik nam ze in mijn slaapkamer op en hoefde niet persé de studio in.” De eerste single die Son Mieux op die manier uitbracht werd gelijk opgepikt door de landelijke radiostations. De groep werd direct gebombardeerd tot 3FM Serious Talent en de tweede single werd een Megahit op hetzelfde radiostation. “We gingen voor het eerst naar Noorderslag toen we begonnen met het uitbrengen van muziek en we merkten dat er eigenlijk altijd een stijgende lijn in zat.” Het feit dat Meiresonne al zijn sporen had verdiend bij een aantal hotshots, wil volgens hem niet zeggen dat het hem makkelijker afging om binnen te komen op bepaalde plekken. “Men kende mij misschien nog van Soul Sister, en dat zorgde er misschien een beetje voor dat radiostations een gezicht bij de naam hadden. Maar een fanbase opbouwen doe je uiteindelijk met je muziek.”

Son Mieux begon met een aantal voorprogrammashow’s bij acts als Mr. And Mississippi, Di-Rect en The Indien, maar op een gegeven moment werd het tijd om zelf eigen shows te gaan geven. “Omdat wij nog niet in staat waren om zalen uit te verkopen deden wij in begin 2016 een tourtje met The Brahms en HAEVN. Die tour vloeide eigenlijk voort uit die voorprogrammatours die we deden,” vertelt Camiel. “Die andere bands waren ook Serious Talent en met z’n drieën konden wij die tour wel vol krijgen.” Op deze manier verwierf Son Mieux steeds meer bekendheid en in oktober 2016 kwam de EP Vice Versa uit. Camiel: “We hadden getourd, een aantal singles uitgebracht en we wilden naar een album toe gaan werken. De singles die we al hadden wilde ik daar niet op hebben maar wel fysiek een plekje geven. Vandaar dat we die EP tussendoor hebben uitgebracht.”

"Een fanbase opbouwen doe je uiteindelijk met je muziek..."

Het beste uit jezelf

“Het eerste anderhalf jaar dat we speelden had Son Mieux een set van tien à twaalf nummers die wij speelden. Omdat we dat al geruime tijd speelden had ik het gevoel dat we daar een punt achter moesten zetten,” vertelt Camiel over de opmaat naar Faire De Son Mieux. “Ik wilde een nieuw begin maken. De band lastte een speelstop in waarbinnen ik zou schrijven voor de nieuwe plaat. Heel classic, maar er kwam in die periode natuurlijk niks uit.” De zanger vertelt dat hij non-stop in zijn studio zat, maar geen benul had waar de inspiratie vandaan te halen. Het grootste probleem was volgens Camiel zijn gemoedstoestand. “De eerste bunch aan songs die ik in Indonesië schreef, gingen over een donkere periode en hoe ik daaruit ben gekomen. Maar op het punt dat ik een album wilde maken ging opeens alles goed in mijn leven. Ik had echt het idee van: ‘Waar the fuck moet ik nu over schrijven?’” Een poging om over het wereldnieuws en Meiresonnes kijk daarop te schrijven mondde uit in een fiasco. “Als een klein kind ben ik daarna maar om me heen gaan schoppen. Ik zorgde voor frictie in mijn relatie, en was behoorlijk irritant. Allemaal om nieuwe inspiratie op te doen.” De redding kwam van Quinten, het broertje van Camiel. “Toen ik in SSDR zat, zat hij in Taymir. Daardoor hebben we heel lang geen muziek gemaakt samen. Maar toen beide bands niet meer in beeld waren voor ons heeft hij voorgesteld om iets aan dat writers block te doen.”

Samen met zijn broertje trok Camiel naar de Veluwe en merkte dat het schrijven daar wel lukte. “We hebben een week in een boshuisje gezeten en kwamen terug met vier songs,” aldus de zanger. “Dat proces hebben we vier keer herhaald en zo is die plaat tot stand gekomen.” Omdat de frontman van Son Mieux zowel op muzikaal vlak als op persoonlijk vlak kon sparren met zijn broertje werkte deze manier van schrijven uitstekend. “Quint is de persoon die ik het meest vertrouw op deze wereld, hij weet alles van mij en dat hielp mij om even mijn hoofd leeg te maken en in een vertrouwde omgeving alleen bezig te zijn met muziek.” Op een zekere manier waren deze schrijfsessies vergelijkbaar met de reis naar Indonesië. “In a way zijn er zeker raakvlakken,” vertelt Camiel. “Son Mieux betekent letterlijk: ‘Het beste uit jezelf’. Daar ben ik altijd naar opzoek, ik wil altijd de beste versie van mijzelf zijn. De trips naar de Veluwe en Indonesië hielpen daar bij en zorgden ook dat ik alles in perspectief kon plaatsen.”

"Ik ben als een klein kind om me heen gaan schoppen..."

Plankenkoorts

Aan de vooravond van de show zit het nog wel goed met de zenuwen van de zanger, maar dat komt volgens Camiel nog wel. “Het is een beetje alsof we de afgelopen jaren hiernaartoe hebben gewerkt, nog nooit hadden we zo’n grote show. Het voelt alsof dit het moment is waarop wij laten zien wat we kunnen.” Ook is het de eerste keer dat het grote publiek kennis maakt met de nieuwe nummers van Son Mieux. “Ik heb al een tijd het idee dat we echt iets moois in handen hebben, maar wat de mensen er van vinden weet ik nog niet. Het moment dat je op het podium muziek maakt en de magie die kan ontstaan tussen jezelf en het publiek, is letterlijk de reden dat ik muziek maak. De vraag of dat nu ook zo gaat zijn, maakt het allemaal wel megaspannend.”

De frontman hoopt ook van harte dat het publiek van de muziek gaat genieten. De, onder muzikanten, veelgehoorde uitspraak: “Ik maak muziek voor mijzelf en wat de mensen vinden boeit me niet,” is volgens Camiel jezelf voor de gek houden. “Tuurlijk maakt iedereen muziek voor zichzelf, maar als je op het podium staat doe je het ook voor het publiek. Anders kan je ook je hele leven in je studio blijven zitten en platen maken tot je dood,” begint de zanger. “Het eerste nummer dat ik schreef: ‘Feels’, bijvoorbeeld. Dat is een heel persoonlijk nummer over mijn moeder, maar de reacties die ik erop krijg van mensen uit het publiek en hoe zij het interpreteren geeft een geheel nieuwe lading aan die song. Tijdens een show is zo’n nummer niet alleen meer van mij, maar van iedereen die daar is.”

Tijdens de EP-release op de Haagse Popnach in 2016 was Camiel zichtbaar geëmotioneerd van de liefde die hij van zijn thuisstad kreeg. De wederzijdse liefde voor de stad is iets dat bij elke show van Son Mieux wel blijkt. “In Den Haag spelen is een van de engste dingen die er is. Hier is alles begonnen, en ik weet dat de zaal straks voor één derde volstaat met bekenden. Maar als die specifieke aandacht en intimiteit weer ontstaat, die eigenlijk altijd in Den Haag ontstaat, en het aan de andere kant een fucking feestje wordt, dan is de avond voor mij geslaagd. Dat is waar ik op hoop.”

 • April 2015 - Son Mieux wordt opgericht
  Voorprogrammatour bij Splendid
 • Mei 2015 - Single 'Feels' komt uit
 • Augustus 2015 - Camiel stapt uit Soul Sister Dance Revolution
 • Oktober 2015 - Serious Talent op 3FM
  Haagse Popprijs voor aanstormend talent
 • Maart 2016 - Single 'Even' komt uit, 3FM Megahit
 • April 2016 - Tour met The Brahms en HAEVN
 • Oktober 2016 - EP Vice Versa komt uit.
 • Maart 2017 - 'Easy' wordt gebruikt in reclame ING
 • November 2017 - Voorprogramma Di-Rect in AFAS Live
 • Juli 2018 - 'Everyday' 3FM Megahit
 • December 2018 - 'Everyday' is Haagse Song van het Jaar
 • Februari 2019 - Debuutalbum Faire de Son Mieux komt uit

De perfecte mix

Nu, aangekomen in het heden, rest ons nog een tweetal vragen. Mist Camiel de eerste dagen niet, de dagen dat de zanger in zijn eentje, met enkel een akoestische gitaar, zijn shows deed? Zeker nu Son Mieux een steeds groter collectief lijkt te worden. “Ik mis het niet, maar ik vind de intimiteit van kleine shows wel heerlijk. Vandaar dat we ook een kleine show hebben aangekondigd een week voor de release. Die show doe ik wel met de volledige band, maar het is de bedoeling dat het een intiem optreden wordt,” aldus de zanger. “De liedjes zijn allemaal op akoestische gitaar geschreven en in die vorm hoor je de oorspronkelijke song, dus dat gaat wel bijzonder worden. Maar ik ben aan de andere kant fucking blij dat ik straks met vijf van mijn beste vrienden op dat podium sta.”

Tot slot willen wij weten of Camiel eindelijk de perfecte mix tussen innerlijke rust die hij zocht in Indonesië, en spanning zodat hij niet in een writers-block belandt, heeft gevonden. “Ik denk dat dat dit jaar voor het eerst op zijn plek aan het vallen is,” begint Camiel. “Aan het begin van het jaar liep mijn relatie stuk, en hoe stom dat ook klinkt, dat is een goed iets geweest. Terugkijkend op afgelopen jaar is het een jaar geweest waar ik mij enorm heb uitgelaten en flink door het geluid ben gegaan, maar ook genoeg tijd voor mijzelf heb kunnen nemen.” Van een stagnatie in het schrijven is in elk geval geen sprake, want er wordt alweer hard gewerkt aan nieuw materiaal. “Toen de master van de plaat binnenkwam ben ik eigenlijk weer gelijk gaan schrijven. Gek genoeg lijkt waar ik nu mee bezig ben, thematisch en muzikaal, meer op het ‘eerste’ Son Mieux,” zegt Camiel. “Ik weet niet of ik al op dat punt ben hoor, maar ik ben wel verder dan dat ik was. Ik denk ook dat het belangrijk is om als kunstenaar nooit tevreden te zijn met waar je op persoonlijk gebied bent. Je moet altijd op zoek gaan naar delen van jezelf die je niet goed kent, of waar je bang voor bent. Stiekem geniet ik ook van die imperfecties.”    

"Ik denk dat dit jaar voor het eerst alles een beetje op zijn plek valt..."