Twee jaar geleden verhuisde Crossing Border van de Koninklijke Schouwburg naar het gebied rond het Paard en de Grote Markt. Twee jaar bleek genoeg, want dit jaar zal Crossing Border zich rond het Spui afspelen. Daarnaast komt er een extra festivaldag bij.

Intieme sfeer

“Ik vond eigenlijk dat het literatuurprogramma niet zo goed tot zijn recht kwam,” legt festivaldirecteur Michel Behre uit. We hebben het over hoe hij het festival de afgelopen twee jaar heeft ervaren. “Crossing Border doet het altijd goed als er een bepaalde setting is waar een intieme sfeer ontstaat en ik vond dat moeilijk te bereiken als je zoveel locaties gebruikt.”

Een gevolg van de vele locaties - van de Zwarte Ruiter tot het Paard en van de Lutherse Kerk tot het Koorenhuis - was dat er geen centrale plek was. “In het Nationale Theater hadden we wel zo’n centrale plek waar iedereen bij elkaar kwam.” Met een boekenwinkel, een bar en veel mensen droeg dat bij aan de ‘Crossing Border sfeer’. “Zeker met de literatuur moet je een bepaalde sfeer creëren en die proberen vast te houden bij mensen, anders wordt het snel onrustig. Dat was vorig jaar het geval. Ik vond het voor de muziek een hele goede plek, maar ik vond de combinatie met literatuur niet zo geslaagd.”

Theater aan het Spui

Dus dit jaar verhuist Crossing Border naar Theater aan het Spui. “We gebruiken de grote zaal, de kleine zaal en de foyer als podium en we zetten een tent voor de deur waar de bar enzo inkomt. Op die manier is het allemaal wat compacter waardoor je ook wat meer concentratie kan opbrengen.” Overigens zullen de Nieuwe Kerk en de Bibliotheek ook een dag meedoen met het festival.

Naast de wens voor een compactere locatie is er nog een reden waarom Crossing Border verhuist. “We zijn een samenwerking aangegaan met het Nationale Theater (de samenwerking tussen Het Nationale Toneel, NTjong, de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui, red.). Zij wilden graag met ons samenwerken, dus dat paste mooi bij elkaar. Ik wilde sowieso verhuizen, en door die samenwerking is het Theater aan het Spui geworden.”

Drie hoofddagen

En alsof de verhuizing nog niet genoeg is, verandert er nog meer. “We hebben dit jaar drie hoofddagen in plaats van twee, dus het programma is wat meer verdeeld over de dagen.” Het aantal muzikale acts blijft namelijk grotendeels gelijk. Wel komt de nadruk iets meer te liggen op literatuur. “We vonden dat een betere balans op deze locatie. Misschien doen we volgend jaar weer twee keer zoveel muziek. Het is altijd weer zoeken naar een goede balans tussen die twee.”

De muziekliefhebber hoeft zich hierdoor geen zorgen te maken. “Je kan nog steeds hele gave muziekacts zien. We proberen gewoon echt gave dingen te boeken zodat je in ieder geval iets van kwaliteit ziet, of iets bijzonders of origineels.” Nog liever ziet Michel dat mensen voor het totale programma komen. “Dat is de doelgroep waar ik op mik. Ik vind het leuk als er een avontuurlijk publiek komt dat denkt ‘ik kom voor de literatuur maar ga eens naar een muziekact kijken’, of andersom, een publiek dat zich wil laten verrassen. En ik denk dat je dan een programma moet neerzetten dat dat aanmoedigt.”

Crossing Border vindt dit jaar plaats van 29 oktober t/m 4 november, waarbij 1 t/m 3 november de hoofddagen zijn. Op deze dagen zal 3voor12 Den Haag aanwezig zijn om live verslag uit te brengen.