Every Kid Knows-gitarist Dylan Rippon is geobsedeerd door poolexpedities, behaalde ooit een diploma geneeskunde en heeft zelfs musicalmuziek geschreven. Dat deze Haagse Brit vol anekdotes niet mocht ontbreken aan ons Oh Ja Joh?! archief, moge duidelijk zijn. Tijd voor een ondervraging tot op de bodem te midden van het gebruis van de Grote Markt.

Naam
Dylan Anthony Rippon

Geboortedatum en -plaats
4 oktober 1972. Ben ik daarmee de oudste persoon die ooit een Ohjajoh!? heeft gehad?

Ik ben geboren in Carlisle, een stadje in Engeland vlakbij de Schotse grens. Die plek zie ik het wel echt als mijn thuis, denk ik. Gedurende mijn jeugd heb ik nooit ergens langer dan twee jaar gewoond en dat wist je identiteit toch een beetje uit. Mijn 'volwassen leven' heb ik voor het grootste deel in Londen doorgebracht.

Broers/zussen
Twee jongere zussen, Rebecca en Bernadette, en een jongere broer, James.

Huisdieren
Ik heb een hond die Shackleton heet. Hij is vernoemd naar een Britse ontdekkingsreiziger die heeft geprobeerd om Antartica per boot te bereiken. Om de een of andere reden heb ik een obsessie met literatuur over de poolregio’s en verhalen over de pioniers van expedities daar. Toevallig hoorde mijn buurman me ooit mijn hond roepen en herkende hij de naam. Even later kwam hij me een fles whiskey brengen, omdat dat is wat ze onder een van de verlaten hutten van de Shackleton op de zuidpool hebben gevonden. Het schijnt dat whiskey vroeger heel anders smaakte, trouwens.

Sport
Ik doe aan hardlopen en zwemmen. Dat ben je ook wel een beetje verplicht als je ouder wordt. Wat ik ook graag doe is ‘scrambling,’ een soort van boulderen. Elk jaar ga ik met mijn vrienden op vakantie naar Schotland om dat te doen.

Beste eigenschap
Op professioneel vlak is dat denk ik dat ik een goede opstelling heb tegenover het schrijven van muziek. Ik blijf niet wachten op een dosis inspiratie, maar begin er gewoon mee. Mensen wachten veel te vaak tot er een wonder gebeurt, dan kan het schrijven van een album wel tien jaar duren.

Muzikanten zouden muziek moeten schrijven zoals een kind speelt: een kind vraagt zich niet bij alles wat het doet af of het goed of slecht – of in de mode - is. Het máákt gewoon dingen. Je moet jezelf een beetje dwingen zo’n zelfde kinderlijke aanpak te hebben. Later keer je wel weer terug naar het proces om je werk te verfijnen, maar pas nadat je jezelf die vrijheid hebt gegeven.

Slechtste eigenschap
Ik ben heel slecht in multitasken. Als ik met een project bezig ben, wil ik niet eens meer aan andere dingen denken.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Vergissingen horen bij het leven. Ik heb zoveel dingen in m’n leven fout gedaan. Oké, als ik één ding moet noemen is het dit: mijn manager in Londen had ooit een afspraak voor me geregeld met een grote internationale songwriter. We zouden samen aan nummers werken. Alleen had ik besloten om de avond ervoor uit te gaan en ben ik – zoals men dat doet in hun twintigerjaren – onwijs dronken geworden. De volgende ochtend moest ik volop overgeven en heb ik geprobeerd mijn manager te overtuigen de afspraak af te zeggen.

Daar schaam ik me wel voor: ik was dan wel niet zijn grootste fan, maar het was gewoon een shitty ding om te doen. Uiteindelijk hebben we wel afgesproken en volgens mij hebben we zelfs nog wel een paar goede nummers gemaakt.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Boeken. De meeste over poolexpedities, maar ook bijzondere boeken. Zo heb ik een verzameling hele oude edities van boeken over onderwerpen die ik tof vind. Oh, en ik verzamel Rolling Stone magazines. Ik heb de eerste tweehonderd exemplaren thuis liggen.

Het boek dat ik het meeste cadeau heb gedaan is denk ik 'Forward through the rearview mirro'r van Marshall McLuhan. Toen ik zijn werk voor het eerst las, was dat als een 'Weg naar Damascus-moment:' hij legt de media uit op een manier waarop ik het nog nooit gehoord heb.

Ik vind het trouwens tragisch dat bands wordt gezegd dat social media de enige manier zijn om een publiek te bereiken. Het is een leugen die artiesten onder enorme druk zet. Als een band daar teveel aandacht aan besteedt, doet ze niet genoeg met de muziek zelf.

We zijn door social media het soort ‘gezamenlijke publiek’ verloren dat er vroeger was. Dat maakt het moeilijker om succesvol te worden. Je releaset je werk in de ether, maar krijgt geen goede feedback. Bovendien luistert men nu meer naar losse nummers in plaats van hele albums, waardoor het lastiger is geworden een carrière uit muziek op te bouwen. Ik noem het de ‘McDonaldisatie’ van muziek: men maakt simpele nummers die makkelijk verkopen, zoals burgers. Om iets te maken met meer smaak, dát is moeilijk. Daar moet je hard voor werken.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Eerst denk ik “fuck” en daarna zet ik het alarm uit. Mijn vrouw wordt heel vroeg wakker. Daarna maak ik ontbijt voor mijn kinderen en breng ik ze naar school. Oh, en ik luister naar Radio4 in de ochtend.

'Te vaak maakt men simpele nummers die makkelijk verkopen, als hamburgers.'

Favoriete plek in Den Haag
Ik vind het ijs- en koffiecafeetje bij de Grote Kerk in de buurt leuk, Florencia. Het is denk ik een van de meest culturele plekken in Den Haag. Het voelt wat meer kosmopolitisch en internationaal.

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
In Engeland kun je eten in de pub en zou je er de hele dag kunnen doorbrengen. Dat mis ik hier. En ik mis de echt goede restaurants – niet om zeikerig over te komen, hoor. Ik vind het verder heerlijk om in Den Haag te wonen.

Stamkroeg
Ik heb niet echt een stamkroeg, denk ik. Wel vind ik Bleyenberg een hele fijne tent.

Beste Haagse initiatief
Sniester Festival. Er hangt een hele goede sfeer en er komen goede bands. Het is wat meer ‘edgy’ dan andere festivals in Den Haag. Dit soort evenementen vind ik sowieso tof, omdat ze lokale bands het gevoel geven dat ze gesupport worden.

Haagse band van het moment
Behalve Every Kid Knows? Ik vind het nieuwe project van Nik van den Berg heel leuk, Niko. Het brengt een glimlach op mijn gezicht, en daar is niets mis mee. Bovendien is het een aardige gast. Zijn hart zit op de juiste plek.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Ook Niko.

Overschat in de Haagse muziekscene
Bands die in het Engels zingen. Ze maken het zo zoveel moeilijker voor zichzelf. Het werkt gewoon niet. En dat ligt echt niet alleen aan het accent, het gaat er ook om dat ze vaak dingen zingen die ze niet zo bedoelen. Het is een beetje als gitaarspelen met handschoenen aan: een onnodige barrière.

De meeste nummers hoef je toch niet te kunnen verstaan om het te kunnen begrijpen. Neem nou Lil Kleine met ‘Drank & drugs’. Dat nummer is meer dan 30 miljoen keer beluisterd en dat alleen al bewijst mijn punt.

Als jonge band in Nederland heb je een betere kans om dat ‘spelende’ waar ik het eerder over had te bereiken met Nederlandse nummers. De connectie die we met popmuziek hebben, ligt toch niet altijd bij de tekst, het gaat ook om een stuk authenticiteit. Mensen hebben een radar voor dingen die niet authentiek zijn.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
WOOT. De jongens hadden een goede vibe voordat ze terechtkwamen bij dat label van Caro Emerald. Alles is ze toen een beetje naar het hoofd gestegen, zoals vaker gebeurt bij jonge bands. WOOT probeerde helemaal voor dé pop-hit te gaan, maar het is moeilijk voor de charts te schrijven. Zeker als die zo shit zijn- het is moeilijk zo shit te zijn.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Jimi Hendrix, op welke willekeurige dag. Behalve de dag waarop hij dood ging. Hij had zo’n gave dat het al bizar zou voelen om je vingers op het instrument te leggen.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Mijn kinderen (9 en 11, red.). Ik maak me vaak zorgen over hun toekomst. Ouderschap is lastig: je vraagt je constant af of je het wel goed doet en hoe je ze kunt voorbereiden op alle heisa van het leven. Ik kan het voor mezelf al nauwelijks uitvogelen.

Beste nummer aller tijden?
‘Kennedy’ door The Wedding Present. Het is een Britse band uit de jaren tachtig met een hele unieke sound.

Wat is je grootste guilty pleasure?
Thee en koekjes. Als ik dat op zou moeten geven zou dat echt het einde van alles zijn. Elk jaar heb ik het voornemen om te stoppen met drinken, maar om te stoppen met tea and biscuits? Dat is loslaten van het laatste stukje beschaving op aarde.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste die plaat die ik ooit kocht was ‘Around The World In A Day’ van Prince. Ik was toen een jaar of tien. Maar als ik heel eerlijk ben, kocht ik op dezelfde dag ook een album van Toto. Dat is natuurlijk minder cool.

Waar luister je de laatste paar dagen naar?
Archangel van Burial. Echt een episch nummer. Ik luister er veel naar tijdens het hardlopen.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Hier geloof ik niet in. Die bands maken nog steeds muziek, weet je. Ik realiseer me hoe moeilijk het voor ze is: muziek is iets persoonlijks en je legt je ziel ermee op tafel. Waarom zou je iemand dan ooit zeggen te zwijgen? Ik vind dat nergens op slaan. Iedereen moet juist méér muziek gaan maken, zelfs Coldplay. Het leven is al moeilijk genoeg, toch? Wees dan niet ook nog eens negatief over creativiteit.

Bron van inspiratie
Mensen in het algemeen en het leven. Oh, en ouder worden. Je krijgt dan toch een beetje wijsheid mee.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Misschien, maar ik hoop eigenlijk van niet. De carrière van m’n vrouw is heel belangrijk voor me, dat is waarom we hier zijn komen wonen. Toen ik mijn vrouw ontmoette werkte ze bij het ICTY aan de zaak Milosevic. Toen die voorbij was, wilde ik terug verhuizen naar Londen. Daar kregen we de kinderen. Toen mijn vrouw hier een baan bij het ICC kreeg aangeboden, zijn we toch maar teruggegaan. Het gekke is dat ik na Londen pas verliefd ben geworden op de stad. Het is hier veel meer relaxt. Ik hoef echt niet meer terug.

Vraag van Tom de Bruijn: Wordt Trump in 2020 herkozen?
Nee, natuurlijk niet. Ik zie hem als een tragedie voor de VS: verschrikkelijk en vernederend. En ik zeg dit niet over veel mensen, maar ik wens hem echt het aller- allerslechtste. Ik hoop dat er iets gebeurt waardoor hij zijn vak niet meer kan uitoefenen.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Zouden social media vernietigd moeten worden?

'Het gekke is dat ik na mijn tijd in Londen pas verliefd ben geworden op Den Haag.'

Dylan Rippon