Rinse Buurma werd geboren op een appelboomgaard en verhuisde voor de muziek en het surfen naar Den Haag. Daar richtte hij met zanger Pintos de band Piñata op en tourde door binnen- en buitenland. Als een van de oprichters van Piñata heeft Rinse Buurma ieder Haags en Schevenings podium wel gezien. Daarnaast is de trompettist/toetsenist hard aan het werk met zijn zeefdrukkerij, geeft hij surfles en is hij een van de breinen achter Tumbleweed (samen met huis- en bandgenoot Ravian). De adoptie-Scheveninger nodigde ons bij hem thuis uit. Wij dachten dat dit de ideale gelegenheid zou zijn om een Oh Ja Joh?! met de klassiek geschoolde muzikant te houden.

Naam
Rinse Anton Buurma

Geboortedatum en -plaats
'De Olmenhorst' 3 oktober 1988 in Lisserbroek, dat ligt tussen Leiden en Haarlem in.

Broers/zussen
Ik heb drie oudere broers: Jorrit, Wieger en Tim.

Huisdieren
Jazeker, Toad de poes. Ik heb haar gevonden tijdens een surftripje in Frankrijk, ze was toen vier weken oud. Ze slet nu een beetje rond bij mij en Ravian thuis.

Sport
Ik surf heel veel, verder doe ik nog wel eens aan skateboarden. Ik geef ook surfles, dat doe ik gewoon hier in Scheveningen maar het liefst surf ik zelf zo veel mogelijk in het buitenland.

Beste gewoonte
Ik ben heel perfectionistisch, dat uit zich in vrijwel alles wat ik doe. Het enige nadeel is dat dingen dan niet zo snel af zijn. Ik zet een hoop dingen heel snel op, maar eer ik tevreden ben, duurt dat nog lang. Daarnaast vind ik vaak ook andere dingen die ik leuk vind om te doen, waardoor ik meestal met meerdere dingen tegelijkertijd bezig ben. Ik heb het daardoor vaak best druk. Ik shape surfboards bij  'Appletree', de surfboardfabriek van mijn broers in Rijswijk. Verder ben ik surfleraar, heb ik een zeefdrukkerij werk ik als geluidtechnicus in het Humanity House en heb ik twee bands.

Slechtste gewoonte
Omdat ik niet snel tevreden ben duurt het vaak heel lang voor ik iets af maak. Het "puntjes op de i" zetten neemt bij mij veel meer tijd in beslag dan nodig zou zijn. Ik heb daardoor ook vaak te veel ‘halve projecten’ in de ijskast staan.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik doe af en toe iets te debiele dingen. Zo sprong ik ooit op F.A.S.T. met een cape door een raam, een zweefduik naar beneden. Ik heb er niet perse spijt van en ik schaam me er ook niet echt voor, het is immers gewoon gelukt.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik probeer zo veel mogelijk zelf te doen, dus ik laat ook niet zo veel bezorgen. Als ik het zelf kan doen doe ik het ook zelf eigenlijk.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Koffie! Ik sta meestal te laat op moet dan direct naar mijn werk, daarom sla ik helaas vaak het ontbijt over.

Favoriete plek in Den Haag
Dat was natuurlijk F.A.S.T., maar nu dat weg is zeg ik maar Scheveningen an sich. Jorplace en de Maatschappij bijvoorbeeld. Na het verdwijnen van het surfdorp is alles een beetje verspreid. Tot voor kort zat ik in ‘Het Pakhuis’ bij Hartbeach om de hoek, dat was ook een verzamelplaats voor verschillende creatievelingen, maar dat wordt nu ook weer opgekocht dus moeten we weer een nieuwe plek zoeken. Ik ben nu met mijn zeefdrukkerij verhuisd naar een oud schoolgebouw, maar een vaste plek is eigenlijk niet echt te vinden.

Rinse Buurma

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Het feit dat er veel goeie creatieve ideeen niet ondersteund worden door de gemeente. Ik merk dat vaak de mensen met de leukste ideeen en initiatieven zelf niet vragen om ondersteuning. Ze doen dit vanuit een passie en overtuiging. Ik zou graag zien dat de gemeente meer kijkt naar wie er echt lekker bezig is en gewaardeerd wordt door de gemeenschap, in plaats van wie het mooist geschreven plannetje in dient.

Stamkroeg
Jorplace, Maatschappij en Paardcafé.

Beste Haagse initiatief
TrashUrehunt; mijn goede vriend Ralph heeft zijn leven gewijd aan het schoner maken van de Nederlandse stranden. Hij weet dit met zoveel enthousiasme over te brengen aan zowel kinderen als volwassenen. Ik loop soms met de kids van surfschool 'Aloha' met hem mee en dan verzamelen we alles dat niet in de natuur thuis hoort. Afval is de treasure, en wij de piraten. Ik schrik er elke keer weer van hoeveel zooi we vinden, maar het geeft enorm veel voldoening om er iets aan te kunnen doen.

Haagse band van het moment
Ik vind Playground Zer0 heel cool, mede omdat zij ook produceren. Verder vind ik Son Mieux vet. Ohja! Altin Gün vind ik heel leuk, maar dat is niet Haags, haha.

Overschat in de Haagse scene?
Ik denk dat er in Den Haag niet heel veel overschat wordt, althans niet in de scene waar ik in verkeer. Je krijgt min of meer de waardering die je verdient. Het is ook iets Haags vind ik, die nuchterheid.

Onderschat in de Haagse scene?
Om die zelfde reden wordt er denk ik ook niet veel onderschat, althans door de bewoners van Den Haag dan. F.A.S.T. was geniaal, de gemeente onderschatte dat helaas. Mooi braak liggend terreintje jongens, lekker bezig.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Soms is het gewoon klaar, ik denk als een band niet uit elkaar mag gaan wordt het er toch niet beter op. Gelukkig ontstaan er uit elke gestopte band meestal weer drie nieuwe, allemaal met de ervaring van de vorige band. Een prima ontwikkeling lijkt mij.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Met mijn kat Toad, dan kan ik goed naar mijzelf kijken en snap ik misschien wat ik nou allemaal aan het doen ben. 

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Als ik iets nog niet helemaal heb uitgedacht en er staat een deadline. Ergens vind ik het stiekem ook wel prettig trouwens, dan heb ik minder tijd perfectionistisch te zijn. Ik moet dan een goede keuze maken.

Beste nummer aller tijden?
‘Diamonds On The Soles Of Her Shoes’ van Paul Simon, het hele album Graceland is geweldig.

Waar luister je de laatste dagen naar?
Graceland haha, die heb ik ook op de platenspeler liggen nu. Verder Altin Gün maar die hebben niet zo veel online staan.

Wat is je grootste guilty pleasure?Ik hou wel van catchy nummers, maar ik weet niet of dat perse een guilty pleasure is. Het gaat mij vaak meer om hoe de track geproduceerd is. Ik schrijf zelf ook graag mooie liedjes. Ik had ook een album van Frans Bauer kunnen schrijven, verschil is alleen dat ik er meestal een lekkere reggae scank of een harde hip hop beat onder zet.

Rinse Buurma

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Ik weet het niet meer precies. Ik heb heel vroeger Live At Panama van Relax gekregen van mijn broer. Daardoor ben ik wel in de live-hiphop geraakt. De eerste cd die ik zelf kocht was Gorillaz van de gelijknamige band, die plaat met ‘Clint Eastwood’ en het autootje op de hoes.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Niemand hoeft echt te zwijgen, als ik iets kut vind luister ik er zelf niet naar maar je hoeft niet te zwijgen denk ik zo.

Bron van inspiratie
Ik haal mijn inspiratie met name uit goeie vibes en met leuke mensen zijn. Ik hoef niet met de beste muzikanten te zijn, ik probeer de magie van het moment te vangen en zo snel mogelijk op te nemen zodat het nooit verloren gaat. 

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Zeker, ik denk dat ik altijd wel in Scheveningen blijf wonen. Het lijkt me wel vet om iets te hebben in een ver land waar ik muziek maken en surfen kan combineren, maar dan wil ik altijd wel terug kunnen. Ik zat een tijdje terug op Bali, daar dacht ik echt te kunnen blijven. Maar dat zou te makkelijk zijn. Ik denk dat Nederland, hoe klein de kans ook is, de poort is naar de rest van de wereld.

Vraag van Leonie Bos: Waar zou je geen spijt van willen hebben op je sterfbed?
Dat ik dingen niet heb gedaan. Ik wil alles gedaan hebben en geen “wat als?” momenten kennen.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Als je uit een vliegtuig springt en je parachute gaat niet open, welke drop in welk nummer zou je dan willen horen?