Kies een willekeurig Haags festival uit en hij en zijn band The Stangs hebben er gespeeld. Pieter van der Velden maakt koffie, maar speelt vooral heel veel gitaar. Net terug uit Londen, om te spelen in de Abbey Road Studios, valt de drukbezette jongen nu al weer in bij Niko. Met nog een aantal Popronde shows voor de boeg, wordt het hoog tijd de praatgrage gitarist uit te nodigen voor een Oh Ja Joh?!

Naam
Pieter van der Velden

Geboortedatum en -plaats
20 maart 1995 in Den Haag

Broers/zussen
Ik heb een oudere zus, Malouk, zij is 25 jaar oud.

Huisdieren
Die heb ik niet. Ik heb vroeger wel veel goudvissen gehad. Mijn hele familie is allergisch voor alles met haar, dus een hond zat er niet in. Mijn huisgenoot heeft wel twee katten maar daar heb ik helemaal niks mee.

Sport
Hoewel ik het leuk vind, ben ik over het algemeen heel slecht in sport. Ik heb vroeger wel veel aan sport gedaan zoals atletiek en vechtsporten. Nu zit ik veel in de sportschool. 

Beste gewoonte
Ik ben altijd eerlijk tegen mensen en ik sta altijd erg achter mijn eigen mening. Als ik het ergens niet mee eens ben, zeg ik dat gewoon en ga ik een confrontatie niet uit de weg.

Slechtste gewoonte
Ik heb geen agenda. Ik doe best wel veel en ben altijd heel erg druk. Daardoor vergeet ik dingen of kom ik te laat. Een andere slechte gewoonte is dat ik vaak door mensen heen praat. Mijn band kan zich daar af en toe heel erg aan irriteren, vooral Lasse, dus ik wil hierbij ook mijn excuses aanbieden.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik heb in Tsjechië, toen ik al best wel op leeftijd was, varken gegeten in een restaurant. Daarna moesten we teruglopen naar de camping, maar die route was best lang. Ik voelde m’n maag zich helemaal omdraaien, dus ik begon naar het badhuis te rennen in de hoop dat ik het zou halen. Het ging eigenlijk helemaal goed, totdat ik het badhuis zag. Op dat moment stortte alles in mijn broek. Toen heb ik nog een uur op de wc zitten huilen omdat ik me zo erg schaamde.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Ik laat liever niks bezorgen. Mijn huisgenoot kan heel goed koken, dus als ik iets laat bezorgen is het altijd minder lekker dan wat mijn huisgenoot kan koken. Als we dan wel iets laten bezorgen, is het sushi van de sushimeisjes. 

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Douchen. Ik ben niet zo iemand die een lang ochtendritueel heeft, meestal spring ik direct onder de douche, poets ik mijn tanden en ga ik de deur uit. 

Favoriete plek in Den Haag
Coffee Company Korte Poten, daar werk ik, maak ik huiswerk en kan ik gratis koffie drinken. Café De Oude Mol is ook een hele toffe plek, alleen daar kom ik eigenlijk te weinig. Daar wil ik nog aan toevoegen dat ik het Sorghvliet park ook onwijs mooi vind.

"Toen heb ik nog een uur op de wc zitten huilen."

Pieter van der Velden

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik zou allereerst graag willen dat Den Haag meer openstaat voor meer genres. Ik heb het idee dat iedereen hier erg gefocust is op bandjes. Van mij mag er bijvoorbeeld veel meer aandacht zijn voor hiphop. Dat is er veel te weinig in Den Haag, terwijl dat op dit moment veel relevanter is dan sommige andere muziek. Ten tweede wil ik dat Den Haag meer openstaat voor acts die niet uit Den Haag komen. Er komen veel te weinig bands uit andere steden spelen terwijl er heel veel gave bands zijn in Nederland.

Stamkroeg
De Grote Markt. Ik woon daar letterlijk naast dus dit is de makkelijkste plek voor mij om te komen en hier zitten altijd al mijn vrienden.

Beste Haagse initiatief
Ik vind Sniester een heel tof initiatief met veel verschillende acts en genres uit zowel het binnen- als buitenland. Ook Het Magazijn vind ik erg tof. Er is een grote vraag naar meer uitgaansgelegenheden voor elektronische muziek en zij vullen dat gat op.

Haagse band van het moment
Mag ik er twee zeggen? Op het moment vind ik Niko de beste band. Alle teksten zijn enorm oprecht en zeker als je de band wat beter kent, merk je dat alles uit het hart komt. Een band waarvan ik denk dat zij binnenkort de Haagse band van het moment gaan zijn, is APA. Die gasten hebben al een tijdje niet gespeeld maar het zijn stuk voor stuk super toffe muzikanten.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Buiten Den Haag spelen. Heel veel bands zien in Den Haag spelen als een succes, terwijl het echte leven pas begint als je veel buiten Den Haag mag spelen. Wat ik elke Haagse band zou aanraden is het zoeken van een boeker buiten Den Haag. Dit zorgt ervoor dat je je er bewust van wordt dat, als je een naam wil maken in de muziek, je niet alleen in Den Haag moet spelen.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
De hele Pop-Up Animal Kids en The Womb-crew. Vroeger waren ze een grote inspiratie voor mij. Ik weet nog dat ik veertien was en ik voor het eerst Pop-Up Animal Kids zag. Ze speelden het nummer Woof en ik dacht: “Holy shit, dit is wat ik ook wil doen.”

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Het lijkt me interessant om te zien hoe iemand denkt die extreem gelovig is, omdat ik dat zelf totaal niet ben. Ik ben erg benieuwd naar waar deze overtuiging vandaan komt en of dit te vergelijken is met een atheïstische overtuiging.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Sinds deze zomer heb ik oorsuizen en daar kan ik af en toe wakker van liggen. Gelukkig wordt het nu steeds minder.

Beste nummer aller tijden?
Muzikaal gezien is het Strawberry Fields Forever van The Beatles omdat het nummer fantastisch in elkaar zit. Emotioneel gezien is het Don’t Think Twice, It’s Alright van Bob Dylan omdat ik er veel herinneringen aan heb en het me doet denken aan mensen die veel voor me betekenen.

"Ik dacht: "Holy shit, dat is wat ik ook wil doen.""

Wat is je grootste guilty pleasure?
Problem van Ariana Grande. Bij elk huisfeestje waar ik net iets te veel gedronken heb, zet ik dat nummer standaard op.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
Een verzamel-CD van Doe Maar. Ik was tien en alle nummers gingen over seks. Mijn ouders vonden dat niet zo leuk maar ik zong altijd alles mee.

Waar luister je de laatste paar dagen naar?
De laatste plaat van The War On Drugs. Die band doet dynamisch en productioneel gezien zo veel dingen goed die ik zelf ook goed zou willen doen. Zijn gitaarsound is een van de beste gitaarsounds die ik de afgelopen tijd heb gehoord.

Welke band mag voor altijd zwijgen?
Het is geen band, maar de rapper Lil Yachty. Ik kan er niet naar luisteren.

Bron van inspiratie
De Haagse bands waar ik vroeger erg naar opkeek zoals All Missing Pieces, Soul Sister Dance Revolution en Pop-Up Animal Kids. Ik wilde heel graag hetzelfde doen en zij zijn altijd een grote inspiratie geweest in mijn groeiproces als muzikant.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik weet niet of ik over tien jaar nog in Den Haag woon, maar ik wil hier wel eindigen. Ik zou graag in Den Haag een gezin willen hebben omdat ik het een hele fijne stad vond om in op te groeien. Anders zou ik een tijdje in Berlijn willen wonen. De sfeer is daar goed en ik heb het idee dat het qua regels voor ondernemerschap veel losser is. Er is veel meer vrijheid in het creëren van dingen, zoals muziek en daar kan Nederland veel van leren.

Vraag van Olax: Hoe zou je 1,5 miljoen euro subsidie verdelen onder de Haagse cultuursector?
Die vraag kun je alleen goed beantwoorden als je weet hoe deze 1,5 miljoen op dit moment wordt besteedt en wat de effectiviteit is van deze verdeling. Is de verdeling op dit moment rendabel en worden er resultaten geboekt die de uitgaven kunnen verantwoorden? Zoals ik hiervoor al zei heb ik helaas geen idee hoe deze verdeling is maar als ik gokkend een antwoord zou moeten geven,  zou ik het besteden aan een initiatief waarbij bands in de tussenfase van nog net niet beroemd, maar ook geen beginnend bandje meer, meer mogelijkheden krijgen om zich verder te ontwikkelen. Er is nu een hele goede infrastructuur voor jonge bandjes, zoals het Ready To Play-circuit. Bandjes in de latere fase krijgen  te weinig mogelijkheden om verder te groeien. Daarnaast zou ik graag een beter vestigingsklimaat voor boekers en managementbureaus zien. Die zijn er nu veel te weinig.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Wat vind je van het partijkartel?

 

 

 

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl