Muziek is overal en geeft kleur aan het leven. Muziek beïnvloedt. Bedrijven, dienstverleners, kunstenaars en therapeuten zien muziek dan ook als (hulp)middel en gebruiken muziek als ondersteunend element in de verkoop, productie, sfeer of therapie. Het effect is zichtbaar in allerlei branches. In hun wachtkamers, op hun werk- en winkelvloer en in het atelier. 3voor12 Den Haag gaat op zoek naar (Haagse) muziek in de stad. Deze keer zijn we op bezoek bij kunstenaar en beeldhouwer Marianne Den Otter in Scheveningen.

Mutsengedoe

Marianne is ruim dertig jaar kunstenares en beeldhoudster en is gevestigd in Scheveningen. Ze werkt in diverse soorten steen en haar beelden kenmerken zich door in steen gevangen herkenbare universele gevoelens. De vormen zijn soms vloeiend rond maar ook gestileerd. Thema’s als geboorte en dood, liefde en eenzaamheid en innerlijke kracht worden veel gebruikt. Tien jaar geleden begon ze schilderijen te maken die bijna 3D-achtig zijn. Beeldhouwwerkjes als schilderijen met spullen die ze verzamelt tijdens strandjutten of uit het afval. Muziek is een grote inspiratiebron voor haar werken. Marianne: “ Ik zeg altijd ‘kunstenaar’ en ‘ beeldhouwer’ in plaats van ‘kunstenares’ en ‘beeldhouwster’ anders lijkt het zo’n mutsengedoe.”

We bezoeken haar in haar studio in de galerie van KopS – een vereniging van kunstenaars – aan de Keizerstraat op Scheveningen. Omringt door haar kunstwerken, warmte en vrolijke energie. De steenstof en chemische verflucht houden haar zichtbaar jong. Marianne:” Mijn leeftijd is een groot geheim."

Portret van Marianne door Anneloes Groot

‘Leuk’ gescheiden

Buiten haar kunstenaarschap organiseert Marianne workshops en multiculturele evenementen waarmee verbinding wordt gelegd tussen diverse culturen en bevolkingsgroepen en biedt zij met haar evenementen een podium aan jonge kunstenaars, muzikanten en ondernemers. De zaken gaan goed. Alle verdiensten van de workshops, evenementen en twintig procent van de verkoop van haar kunstwerken gaan in haar Stichting Art On Tour Art & Events. Marianne knipoogt: “Ik kan het mij veroorloven, ik ben ‘leuk’ gescheiden. Het is een voorrecht dat ik dit kan doen.”

Colourfull Life

(H) Art on tour

De stichting zet zich in voor kwetsbare groepen in de samenleving. De stichting schonk onder meer muziekinstrumenten, lesmaterialen aan scholen in Gambia en Mozambique en doneerde aan zieke kinderen en de Stichting het Vergeten Kind.

Marianne: “Er komt altijd wel een project op mijn pad waaraan ik rechtstreeks de donaties doe. Laatst verkocht ik een schilderij aan een dame die kinderen ondersteunt die op de vuilnisbelten van Zuid Amerika leven. Dan geef ik het aangekochte bedrag terug op de rekening van die stichting.”

Marianne den Otter

Verbeeldingskracht

Haar aandacht en liefde gaat vooral uit naar kinderen. Haar verleden heeft haar geleerd en er toe aangespoord dat kinderen liefde moeten voelen, al is het maar voor even. Toen haar eigen kinderen uit huis waren hebben zij en haar ex-man twee pleegdochters in huis genomen.

Marianne: “Ik heb een Iraanse man ontmoet die ik help kleren te verzamelen voor vluchtelingen. Ik ga niet buiten Europa mijn projecten bezoeken maar zou nog wel naar Lesbos willen om daar workshops aan kinderen te geven. Als je in zo’n vreselijke uitzichtloze situatie zit is het zo fijn als je je verbeeldingskracht kunt gebruiken en je kunt uiten via kunst en muziek dat geeft zo veel plezier en vreugde. Ik heb aan de Haagse muzikante Eline van Esch en haar dochter muziekinstrumenten mee gegeven naar het vluchtelingenkamp in Lesbos.”

 

Deep within the corners of my mind

Colourful Life

Muziek is een grote inspiratiebron voor Marianne. Gaandeweg het werken aan een kunstwerk ontstaat er een titel van een song die het kunstwerk ook gaat dragen. In een groot, expressief schilderij ‘hoor’ je ‘The Great Gig in the Sky’ van Pink Floyd en bij ‘Fields of Gold’ ‘zie’ je zoals Sting het bedoelt. Het beeldhouwwerk van een zwangere vrouw heeft de titel ‘Waiting for a Miracle’ van Lenard Cohen.

Marianne: “Dan ben ik bezig en vind ik dit past eigenlijk heel goed bij dat nummer, ik verbeeld het anders dan de tekst precies zegt maar zo voelt het en zie ik het dan en geef het op mijn manier vorm. Op sommige werken staat ook een regel uit de tekst. ”

“Deep within the corners of my mind” van Melody Gardot inspireerde haar tot het schilderij van een vrouw met allemaal vakjes in haar hoofd waar al die gedachten inzitten. Marianne: “Ik bezoek veel concerten en draai heel veel muziek ook als ik werk. Afhankelijk hoe ik werk rock, klassiek of wereldmuziek. Ik ben dol op wereldmuziek!”

Er bestaat een prettige samenwerking met Alexander Serban van de Stichting Popagenda Scheveningen. Hij organiseert allerlei optredens van Haagse en Scheveningse muzikanten vooral in Scheveningen. Als er een opening is van een expositie van een van de kunstenaars van het kunstenaarscollectief KopS dan regelt Alexander de muzikale omlijsting zoals: Splendid, Lesley Warendorf en Quiet Colours.

Marianne: “Ik ben ook een enorme fan van Bas Paardekooper. Hij heeft een prachtige blues- stem en speelt eigen nummers. Hij heeft twee songs die mij altijd enorm emotioneren: ‘Her Silent Cries’ en ‘Broken heart for sale’. ‘Her silent cries’ heeft mij geïnspireerd tot een beeld. Als hij ergens optreedt ga ik meteen. “

De kunstenaar werkt nu aan een expressief en fleurig schilderij waar tijdens ons gesprek plots een kloddertje fris blauw aan toegevoegd diende te worden. Het draagt de naam ‘Colourful Life’ en is een soort zelfportret: het kleurrijke en enerverende leven van de kunstenaar zelf.

Haar werk vind je in de galerie KopS en op de website www.artontour.nl
Op 8 december tijdens de Scheveningen Light Walk is Marianne zelf, als levend kunstwerk te bewonderen.

Nu we toch de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl