Hoe is het toch met? Die vraag gaat bij ons op de redactie vaak rond. Honderden bandjes, singer-songwriters, dj's en andere megatalenten passeren bij ons de revue. Elk jaar zijn er wel een paar van hen die "het gaan maken" of zelfs een bescheiden hitje hebben. Daarna blijft het stil. Zo'n act zit in de studio voor een opvolger, is op spirituele ontdekkingstocht in de Himalaya of vindt het wel mooi geweest. Wij houden de vinger aan de pols!

The Stangs

 Toen wij The Stangs interviewden in aanloop naar de 50e clubavond, een jaar geleden, lieten zij weten bezig te zijn met een nieuwe plaat. Maar naarmate maanden voorbij gingen bleef het angstvallig stil. De sixtiesband trad nog wel een paar keer op en stond zelfs op het 3voor12 Den Haag-podium op Life I Live, maar daar bleef het ook wel bij. Pieter van der Velden, gitarist van de band, geeft tekst en uitleg.

"We hebben een iets langere break genomen na het uitkomen van de vorige plaat (EP Parable, red.), dan van tevoren gedacht," begint de gitarist. "We hadden wel een aantal shows, waaronder ook de Popronde, maar voor de rest hebben wij ons gedeisd gehouden." Volgens de gitarist had de hele band het vooral druk met studies en dergelijke. "Michiel, onze toetsenist, was bezig met een heel zware opleiding aan de Abbey Road Institute, ik schreef mijn scriptie en ook de rest had genoeg aan het hoofd."

Daarnaast wordt ons verteld dat er ook een zekere richting miste bij de band. "We wisten niet waar we precies heenwilden, daardoor hebben wij gezegd dat we even de tijd zouden nemen. We wilden niks forceren."

De ommekeer kwam een tijdje geleden. "We hadden een luistersessie gepland om 'Tranquility Base Hotel & Casino van Arctic Monkeys te beluisteren. Na die sessie barstten ik en Michiel van de inspiratie." Dit wil volgens Pieter niet zeggen dat de volgende muziek van The Stangs op Arctic Monkeys gaat lijken, het diende vooral als eye-opener. "We gaan, in tegenstelling wat we vorig jaar in het interview vertelden, toch weer een conceptuele plaat maken. Tenminste als alles loopt als gepland. Of het een LP of EP wordt is alleen nog de vraag."

James Burki

Anderhalf jaar geleden kwam de eerste single van James Burki uit: 'Brother, We're Here To Dance'. Het was een pakkend nummer met een professioneel ogende clip, dus we waren benieuwd naar de tweede single. Die kwam alleen nooit. We zagen zijn band een enkele keer voorbijkomen, we kwamen James nog wel eens tegen op het podium bij Vrou.Ka, en natuurlijk maakte hij deel uit van The Navigators, die onlangs hun afscheidsoptreden gaven. Maar hoe gaat het met zijn soloproject?

Als we James bellen, vertelt hij dat de reacties op 'Brother, We're Here To Dance' heel positief waren. "Ik werd er enthousiast van en wilde gelijk nog een single uitbrengen omdat ik het momentum vast wilde houden." Hij ging de studio in om 'Youngbloods' op te nemen, maar toen gebeurde er iets. "In dezelfde sessie waarin ik het nummer opnam, had ik een ander nummer geschreven waarvan ik dacht 'dit is zoveel beter dan Youngbloods' Toen kwam ik in een flow terecht waarin ik steeds maar betere nummers bleef schrijven en steeds interessantere producties ging doen."

Burki merkte op dat zijn nieuwe nummers zoveel beter waren dan wat hij direct na zijn eerste single uit wilde brengen, dat hij het zonde zou vinden om die oude nummers uit te brengen. 

Nu weten we toevallig dat Burki op het moment dat we hem belden aan het opnemen was. Betekent dat dat er binnenkort wel wat uitkomt? "Ik ga nog niks beloven qua releasedatum, wel snel, maar er komen singles en een ep aan." Daarnaast zal de band tegen die tijd vaker gaan optreden. "Nu ligt de focus op de plaat afmaken en dat is dichterbij dan je zou denken, maar ik durf nog niks te beloven." Wij wachten vol spanning af.

 

The Limiters

Dat The Black Veins niet meer bestaan wisten we al. Dat de bandleden een nieuwe band zijn gestart onder de naam The Limiters ook, maar na eerste single 'Short Term Memory' verloren we het trio uit het oog. Gelukkig is drummer Benjamin Lampe bereid om ons op onze plek te zetten. "We zijn heel actief op Instagram. Daar kan je ons dagelijks volgen." Natuurlijk zijn we dat meteen gaan doen, maar we willen toch weten hoe het gaat."

"We hebben een liedje uitgebracht en dat is best aardig gegaan. Het is opgepikt door blogs enzo, dus dat is leuk. We zijn nu veel aan het schrijven en er komt binnenkort weer een liedje aan." Dat wachten we dan maar af. Maar wat als we The Limiters een keer live willen zien?

"We hebben gespeeld op Night Out in Scheveningen, bij The Fat Mermaid. En binnenkort spelen we op 200 By The Sea. Daar gaan we veel nieuwe liedjes spelen, het is tenslotte een nieuwe band." Of er nog nummers van The Black Veins voorbij gaan komen weet Benjamin nog niet. 

Om het even samen te vatten: "we hebben een ep klaarliggen, daar komt binnenkort een nummer van uit. We zijn ook aan het schrijven en in de aankomende tijd zullen we die liedjes ook opnemen en we zullen ook vast weer gaan spelen. We zitten dus zeker niet stil."

Mutt Dog County

De 90's hardrockband Mutt Dog County had toen ze bestonden een gezonde haat/liefde-verhouding met 3voor12 Den Haag. Maar toen de band een klein jaar geleden van de aardbodem verdween, waren zelfs wij een klein beetje verdrietig. Wij wisten, na uren gesteggel, drummer Florian de Vette en zanger Steve Blaine aan de lijn te krijgen.

"De laatste echte gig die we gehad hebben was in Lokaal Vredebreuk, dus dat geeft wel een beeld van hoe lang geleden dat was." De kroeg aan de Papestraat is sinds 23 december 2017 al gesloten, sindsdien heeft Mutt Dog County eigenlijk niet meer gespeeld, wordt ons vertelt. "Onze gitarist Nino de Perlita verhuisde naar Engeland en sindsdien hebben wij eigenlijk niet meer kunnen optreden." 

Een zoektocht naar een nieuwe gitarist liep ook op niets uit waardoor. "Ik heb ook een paar keer gitaar gespeeld," aldus Steve. "Maar dat was niet wat we zochten." Daarnaast vertelt Florian dat bassist Luciano een kindje gekregen heeft en daardoor niet veel tijd meer had voor de band.

"Ik speel nu in Life's Electric, een Rotterdamse band. De rest van de gasten houdt zich vrij rustig," zegt de drummer. "Mutt Dog is niet persé voor altijd voorbij maar vooralsnog zit er niet veel in. Maar als die Brexit nou een beetje doorzet, zal Nino snel weer naar Nederland moeten komen. Dan kunnen we weer verdergaan," sluit De Vette af.

Friends Of The Family

Het tienkoppige folk/feestensemble Friends Of The Family was een tijd een graag geziene gast op menig Haags festival. Zo stond de band op Parkpop en The Life I Live en stonden ze twee keer voor een volle Grote Zaal in het Paard. Daarnaast werden de heren nipt tweede tijdens de allereerste Haagse Song Van Het Jaar-verkiezing. Nu is het al een tijdje stil rondom de band, vandaar dat wij belden met Tijs van de Poll, saxofonist van de band.

"Friends of the Family staat nu in de ijskast, iedereen is nu bezig met zijn eigen projecten waardoor er niet veel tijd over is." Met eigen projecten doelt Tijs op bands als Medicine JetSpreekuurCockney's World Of Elastic Snakes en King Miles, allemaal acts die ontsproten zijn uit de tienmansformatie. "Het is ook best lastig om tien man constant bij elkaar te houden, je moet elkaar wel eens de ruimte geven."

"Ikzelf ben nu heel druk bezig met Popradar waardoor ik ook niet veel tijd meer overhield om muziek te maken. Zo is iedereen bezig met zijn eigen dingen," aldus Tijs. Ook zijn er de laatste keren wat wisselingen in de wacht doorgevoerd binnen de band vertelt Tijs, zo is er meer dan eens van drummer gewisseld en deden er af en aan gastartiesten mee.

"Niets is definitief, maar voorlopig zal er niks gebeuren binnen FOTF. Zoals ik al zei: we hebben allemaal andere dingen waar onze aandacht nu naartoe gaat. Kortom Friends of the Family staat nu even on hold."  

 

Machine Makes Man

Wij vonden 'Drummer' van Machine Makes Man een leuk liedje met een clip die misschien nog wel leuker was. Ruim een jaar later vragen we ons af waar het trio bestaande uit Robin Brock, Nikkie Freeke en Rick Kuyper gebleven is.

"Ik begreep dat het ging om die rubriek van 'zijn ze dood?'" Ehm, of we het zelf zo zouden zeggen weet ik niet, maar we moeten Robin gelijk geven. Om de fans gerust te stellen eerst het goede nieuws: "We zijn er nog." De vraag is alleen: in welke vorm?.

"We zijn na het optreden in het Paardcafe (5 oktober vorig jaar!) de oefenruimte ingegaan om te sleutelen aan de sound, en wat er uiteindelijk uitrolde was dat we in de formatie waarin we bezig waren niet helemaal ons ei kwijt konden. Dus Machine Makes Man bestaat nog, maar de formatie waarin we gespeeld hebben bestaat niet meer."

Dat klinkt cryptisch, dus we vragen meteen hoe de formatie er dan uitziet. "Daar gaan we kneitermysterieus over doen. Wij weten wat er gaat gebeuren, maar dat willen we nog even geheim houden." Het volgende deel van het gesprek bestaat uit allerlei slinkse pogingen om toch wat informatie uit Robin te krijgen, maar zonder succes. Of toch wel? Want naar verluidt zit de drummer in ieder geval nog in de band. Anders zou het toch zonde zijn van dat liedje dat over hem gaat. 

Wat Robin wel kan vertellen is dat de band, in welke formatie dan ook (big band? Misschien een dj erbij?), een hoop nieuwe nummers heeft geschreven en dat de laatste hand wordt gelegd aan een complete liveset. Zodra die er is, zal de renaissance van Machine Makes Man plaatsvinden. Wij wachten af.