De Haagse artiest Nigel Mambi is al een poosje aan de slag als muzikant. Gewapend met een goede stem en goede ideeën is de jongeling niet bang om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Of hij nou met band, DJ of in zijn eentje speelt, Mambi maakt altijd indruk. Nu zijn nieuwe EP 'Lone Ranger', uit is, vonden wij het tijd om even met de muzikant te zitten.

"Deze EP is mijn eerste serieuze werk eigenlijk. Ik heb hiervoor wat meer met live-invloeden en rocksounds gewerkt, of eigenlijk: muziek gemaakt met een band. Dit is de eerste keer dat ik met elektronische beats aan het werk ben gegaan." We zitten met de vocalist bij de Boterwaag. Achter de rode zonnebril schuilen lachende ogen, en Nigel heeft zijn haar in perfecte cornrows gevlochten. Zijn skateboard heeft hij naast zich neergezet. "Ik was er vroeger altijd op tegen om met een DJ op te treden, dat is zo simpel. Totdat ik deze EP ging maken, toen kwam ik weer wat meer terug bij mijzelf, ik vond mezelf weer een beetje terug."

"Het verbaast je soms, je denkt dat je het allemaal weet en dan kom je weer achter nieuwe twists in je muziek." De muzikant stond een tijdje geleden met een grote band op het Zeeheldenfestival en eerder kwam hij bij het, inmiddels gestopte, radioprogramma Stork On Air met enkel bongo's langs om zichzelf te begeleiden. De overstap naar een Childish Gambino-achtige sound lijkt dus vrij groot. "Nu zou ik nog steeds op die manieren kunnen optreden, maar het idee van beats achter de hand hebben is altijd fijn," aldus Mambi.

Inspireren

Nigel laat weten dat hij graag een boodschap verwerkt in zijn teksten. Als vocalist is het volgens hem even belangrijk om goed te zingen als om je songs ergens over te laten gaan. "Het is mijn doel om te inspireren," antwoordt Nigel op de vraag of hij een artiest wil zijn die de mensen uitlegt hoe er gedacht zou moeten worden en wat de waarheid is. "Daarnaast wil ik de mensen vertellen hoe ik over bepaalde dingen denk. Ik weet dat dit niet iedereen zal aanspreken en dat er ook mensen zullen zijn die het niets vinden. Maar er zijn ook mensen die door dezelfde dingen als ik heengaan of zijn gegaan, die mensen probeer ik te bereiken."

Volgens de vocalist is het de taak van een artiest om te vertellen waar de bevolking niet over spreekt. "The revolution will not be televised! Als je naar het nieuws kijkt worden er veel dingen niet uitgesproken. Er heerst een bepaalde censuur." Nigel vertelt ons dat er tegenwoordig veel onbegrip is door slechte inlichtingen. "Als onderdrukte mensen opkomen voor hun rechten wordt dit vaak slecht begrepen. Een deel van de bevolking komt daar dan weer tegen in opstand omdat ze de achterliggende gedachte niet begrijpen, ze zijn niet goed ingelicht."

 Wel vindt de artiest dat mensen hun eigen mening mogen hebben: "Ik heb niet iets van: 'Als je het niet met me eens bent kun je de pot op.' Maar ik leg wel uit wat ik heb geleerd toen ik op mijzelf aangewezen was. Ik ben daardoor gegroeid. Geleerd van de boosheid, het verdriet en de tegenslagen. Daar heb ik lering uit getrokken."

'Momma'

De laatste track van de EP is getiteld 'Momma'. Zoals te verwachten is gaat dit nummer over Mambi's moeder. Vogens Nigel is het nummer meer dan slechts een bedankje richting de vrouw die hem baarde. "Ik ging vrij vroeg uit huis bij mijn moeder en was snel op mijzelf aangewezen," begint Nigel. "Ik werd naar Curaçao gestuurd in een cruciale fase in mijn leven, de fase waarin moeder en kind het beste kunnen bonden. Ondanks alles wat je ouders voor je doen, maken zij ook fouten. Maar later moest ik haar steeds meer gaan erkennen als moeder en niet slechts als de persoon die mij heeft neergezet."  Het nummer schetst het gevoel dat Nigel zijn moeder toch dankbaar is voor alles, ondanks de moeilijke start die de twee gehad hebben. "In het nummer heb ik het over dat ik nog maar een jonge gozer ben en nog lang niet alles weet," begint Mambi. "Mijn vader was er ook niet, dus ik heb bepaalde dingen nooit geleerd zoals sommige andere jongens dat wel leerden van hun pa. Je moeder kan je dat simpelweg niet leren. Doordat ik vrij snel zelfstandig moest zijn, heb ik heel veel geleerd waardoor ik nu ben wie ik ben. Dit had zo moeten zijn."

Overtuiging

Een andere duidelijke invloed op de persoon Nigel Mambi is zijn geloof. Wie op zijn sociale media-kanalen kijkt ziet altijd een aantal posts langskomen waarin religie en geschiedenis een rol spelen. Een zekere nieuwsgierigheid naar deze, enigszins ongebruikelijke, overtuiging leidde ertoe dat wij ook hiernaar vroegen. "Het is niet echt een religie die ik volg," vertelt Nigel. "Je hoort mensen weleens vertellen dat alle religies dezelfde oorsprong hebben, ik geloof in die oorsprong. Dat is de basis." In principe klinkt dit begrijpelijk, maar dan begint Nigel uit te diepen. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar het Jodendom, dat is een van de oudste religies en wordt helemaal verkeerd begrepen." Voordat de rapper iets al te controversiëels zegt, licht hij deze uitspraak toe. "Vroeger, toen de verhalen waar het Jodendom over gaan plaatsvonden, waren alle mensen zwart. Het feit dat er nu witte Joden zijn, klopt dus eigenlijk niet met de oorsprong. Israël, in de zin van Het Beloofde Land, is een verkeerd begrepen iets. Het echte Beloofde Land is het huidige Amerika, alleen dat is door misverstanden verkeerd ontwikkeld."

"Ook kan het zijn dat je posts over slavernij en dergelijke hebt zien langskomen. Hier kan ik ook veel over vertellen," zegt de Mambi. "Ik ben bijvoorbeeld niet haatdragend, naar niemand. Ik loop niet over straat zeggend: 'Ik haat witte mensen!' Nee, integendeel. Ik ben eerder boos op mijn eigen mensen." Hoe Nigel dat bedoelt legt hij direct daarna uit. "Wat mijn visie wat betreft de slavernij is, is dat het onze eigen schuld was." Wow! Gaat Nigel daar nou full Kanye? "Laat ik het uitleggen," zegt Nigel. "Een donker persoon die kwaad is vanwege de slavernij is ongeleerd. Je moet weten wie je bent, waar je vandaan komt. Vroeger hadden wij in Amerika alles: rijkdom, vrijheid, geluk, etcetera. Maar omdat wij tegen de orde die ons door de God waar ik in geloof is opgelegd zijn ingegaan heeft hij ons gestraft."

Nigel legt ons uit dat als er meerdere bronnen worden geraadpleegd er duidelijkheid wordt verschaft over de waarheid zoals hij die ziet. "Vanuit Europa, wat vroeger een dorre en onherbergzame plek was, kwamen mensen naar het beloofde land, Amerika, om op zoek te gaan naar levensmiddelen en manieren om te overleven," aldus de muzikant. "Een aantal families werd gestuurd, en God stond dat toe, en begon de oorspronkelijke inwoners te domineren, zodoende is de slavernij ontstaan." Na dit betoog legt Nigel nog even uit wat hij nu allemaal bedoelde met dit verhaal: “Ik ben op zoek gegaan naar mezelf en naar mijn roots. Ik ben blij dat ik nu weet wat de waarheid is voor mij en waar ik vandaan kom. Dat helpt mij met mijn muziek en eigenlijk met alles wat ik doe.”

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl