Haagse kunstliefhebbers moeten nog flink wat maandjes wachten tot TodaysArt 2018, maar buiten de landsgrenzen is de organisatie al flink in de weer. Tijdens Elevate 2018, een festival in Graz vol muziek, kunst en politiek dialoog, krijgt een van de podia namelijk een avond lang een verdacht Haags randje.

We plegen een belletje naar Graz in Oostenrijk, waar Olof van Winden en Inken Bornholdt van TodaysArt enthousiast over de samenwerking vertellen. “Ons bezoek aan Elevate is deel van We are Europe, een driejarige samenwerking tussen acht Europese evenementen”, legt Inken uit. “Het is een soort uitwisseling waarbij festivals een deel van het programma bij elkaar samenstellen. We zitten nu in het laatste jaar, en inmiddels zijn we echt tot een soort familie uitgegroeid.”

Zo was TodaysArt in 2017 op Sónar in Barcelona te vinden. “En dit jaar werken we naast Elevate ook mee aan Reworks in Griekenland en Insomnia in Noorwegen. In ruil daarvoor komen dit jaar drie festivals met hun projecten op bezoek bij TodaysArt: Nuits Sonores (Lyon), Elevate (Graz) en c/o pop (Keulen). Heel bijzonder, want zo brengt elk festival een stukje van zijn karakter en perspectief mee naar een ander festival. Wij zijn bijvoorbeeld bekend om ons aanbod aan kunstinstallaties, terwijl Elevate meer gericht is op politiek dialoog en elektronische muziek.”

Lees verder onder de video

Ben Frost @ TodaysArt 2014

"Elk festival brengt een stukje van zijn eigen karakter mee naar een ander festival"

Haags talent

Op de lijst met sprekers in Graz is dit jaar dan ook een Haagse naam te vinden: de kunstenaar Manuel Beltrán. “Het platform dat we hebben gecreëerd is echter niet alleen voor artiesten uit Den Haag bestemd. Het bestaat ook voor het Haagse publiek, dat op ons festival een programma kan bezoeken dat bijvoorbeeld door Sónar is samengesteld. Het brengt dus meer mobiliteit aan kunstprojecten, terwijl het ook de ontwikkeling van lokaal talent ondersteunt”, vertelt Olof.

“Doordat we nieuwe projecten en artiesten samen ontdekken en delen, hebben we meer financiering om grote projecten aan te pakken. Bij We Are Europe zitten enorme festivals als Sónar, maar bijvoorbeeld ook het Noorse Insomnia, dat volledig door vrijwilligers wordt gerund. Zo komt Europese financiering, die normaal alleen naar grotere projecten gaat, ook bij kleinere festivals terecht.”

TodaysArt & Elevate present:

Audiovisueel:
-Ben Frost & MFO
-Fennesz & Lillevan
-Schallfeld Ensemble & Onoxo
-Mia Zabelka & Tina Frank

Panels:
-Peter Harris, Manuel Beltrán, Maxime Faget & Thomas Zeinzinger
-Voina Group, Angela Richter, Natalia Kaliada, Simone Rowat & Manuel Beltrán

Risky business

Een flinke win-winsituatie voor TodaysArt dus, dat als festival nooit de behoefte heeft gehad te gaan ‘settelen’ of heel veel groter te groeien. “Binnen de organisatie zijn wij denk ik nog wel het meest radicaal, in de zin dat we net wat dieper durven te graven en nieuwe combinaties van artiesten of contrasten op te zoeken. Dat is als het ware ons handelsmerk. Veel artiesten komen naar ons toe om te vragen of ze iets nieuws bij TodaysArt kunnen uitproberen. Bij grotere festivals zitten sponsordeals dat vaak in de weg.

Via We Are Europe zijn deze ‘risicovolle projecten’ van TodaysArt ook bij het grotere publiek terechtgekomen. “Toen we Sónar twee jaar geleden bij ons uitnodigden, hebben we een project met Dopplereffekt en Antivj gedaan, Entropy. Het was nog niet helemaal af toen TodaysArt voor de deur stond, dus kondigden we het bij ons nog aan als een try-out. De première vond uiteindelijk plaats op ons podium op Sónar en dat was een enorm succes.”

Fennesz @ Rewire 2013

Olof van Winden

Terug in Graz

In het Oostenrijkse Graz heeft dit lef van TodaysArt voor de nodige inspiratie gezorgd. “Toen ik vorig jaar op bezoek was in Graz om de podia te zien, zijn we met het thema van de panels van dit jaar, Risk/Courage op de proppen gekomen”, vertelt Olof. “TodaysArt heeft wel een flink imago van conflict en risico. Zo hadden we in 2007 een paar verschrikkelijke beelden gemaakt met vliegtuigen die op Haagse gebouwen invlogen. Twee jaar later heeft de antiterreureenheid me gearresteerd op verdenking van opruiing naar aanleiding van wat controversiële posters. Dit hele idee van het tegen de stroom ingaan en het nemen van risico’s wilde Elevate tijdens het festival belichten.”

Naast de panels neemt TodaysArt op Elevate de vrijdagavond op een van de podia voor zijn rekening. Het resultaat is een goedgevuld programma met bekende en (nog) onbekende gezichten van TodaysArt. “Ik ben trots dat we overheidssubsidies krijgen en deze voor dit soort kunst kunnen gebruiken. We hebben inmiddels meer dan twee miljoen mensen bereikt, terwijl we toch vrij underground zijn gebleven.”

TodaysArt and Elevate present vindt vrijdag 2 maart plaats in Graz. 3VOOR12 Den Haag is erbij om verslag te doen. Meer informatie over de geplande evenementen van We Are Europe is hier te vinden.