Het mag dan wel lijken alsof Den Haags heiligste poptempel PAARD de afgelopen maanden op een lang zomerreces is geweest, achter de schermen is er hard gewerkt. Zo ook door Eva von der Assen, die al sinds jaar en dag, samen met collega Henk Koolen, verantwoordelijk is voor het programma van Het Paard. Of is het nu PAARD? 3VOOR12 Den Haag ging het voor je checken en we vroegen Eva gelijk naar wat hoogtepunten voor het aankomende seizoen.

“Ja, we heten nu PAARD, met hoofdletters. Héél schokkend,” lacht Eva. “Het is een beetje een opfrissing van het imago. Natuurlijk gaat het wel goed met PAARD, maar er was gewoon een nieuw, jonger jasje nodig. Bovendien hing dat ‘Van Troje’ er toch altijd maar een beetje bij.”

Een frisse start van het muziekseizoen dus, dat op 1 september wordt ingeluid met het Paard van Stal Festival. “We zijn in de zomer twee maanden dicht vanwege de moordende concurrentie van het strand- en festivalseizoen. Je kan in die maanden soms echt zo’n ‘tumbleweed’ door het centrum zien waaien. Het is dan natuurlijk ook superleuk om weer met een knal open te gaan in september met een gratis festival. Zo kunnen we iets teruggeven aan het Haagse publiek.

Eva von der Assen

Met Paard van Stal geven we een voorproefje op de artiesten en genres die we dit najaar op de agenda hebben staan. We boeken ook vooral bandjes die we zelf heel leuk vinden. Zelf kijk ik bijvoorbeeld erg uit naar Palmbomen II, dat is een van mijn persoonlijke favorieten. Wel proberen we met het programmeren zoveel mogelijk doelgroepen aan te spreken: voor elke Hagenees wat wils!”

Dit geldt dus ook voor de jonge Haagse rapliefhebber, die in Den Haag soms nog erg naar zijn plekje moet zoeken. Probeert het jonge, vernieuwde PAARD nu ook deze groep voor zich te winnen met artiesten als Boef op de line-up? “We hebben veel evenementen voor jongeren in de nacht en die lopen ook goed, maar we zouden willen dat zij ook vaker naar concerten gaan komen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor studenten die met twee hogescholen en een dependance van de Universiteit Leiden goed vertegenwoordigd zijn. Een avond als Paard van Stal, waarop we het hele spectrum aan muziek en evenementen willen tentoonstellen, wordt dan extra belangrijk.”

Met het opgaan van State-X New Forms in Rewire is er een flink gat achtergelaten in de experimentele programmering van PAARD. Dit is echter geen reden voor kopzorgen, garandeert Eva ons. “Met het opdoeken van State-X is Mondriaan Jazz ontstaan, een experimenteel jazzfestival in oktober. Dat moet een beetje die experimentele leegte opvangen.

Palmbomen II

En wat staat er verder nog op de planning? “Ik kijk erg uit naar de komst van Vunzige Deuntjes en de terugkeer van Kiss all Hipsters. Ook ben ik erg benieuwd naar Dr. Lektroluv.” De komst van technokelder Het Magazijn vormt volgens Eva geen bedreiging voor de elektronische programmering in ‘haar’ poptempel, eerder een versterking voor het uitgaansgebied. “Er wordt daar house geprogrammeerd voor een kleiner publiek. Toegegeven, mensen dansen liever in een kelder of op een dakterras dan in een poppodium. Het uitgaansleven in Den Haag is doorontwikkeld en dat is ook goed. Als er dan ruimte is voor ons om iets te doen op het gebied van house en techno, dan doen we dat maar al te graag. De kracht van het PAARD zit dan vooral in de grotere feesten en artiesten.”

Ook heeft het PAARD de afgelopen jaren veel grote bands mogen verwelkomen, zoals The Dandy WarholsEditors en Wolfmother. “Die acts worden ons meestal aangeboden. We zijn natuurlijk altijd op zoek naar dat soort kansen, maar vaak is het ook gewoon een kwestie van geluk hebben. Als ik alles zou mogen boeken, zou Radiohead bovenaan mijn lijstje staan. Lekker drie dagen achter elkaar, dat is de ultieme droom.”

Echter, als programmeur weet je naast de grote namen ook de kleine, opkomende acts te waarderen. “Het komende seizoen moet je in elk geval Black Honey, Klangstof en Jack and the Weatherman in de gaten houden. Dat zijn bands die nu nog in de kleine zaal staan, maar nog heel groot kunnen worden. Dit geldt overigens ook voor J. Bernhardt, het soloproject van een van de zangers van Balthazar. Hij maakt R&B met elektronische invloeden en hij heeft een hele vette stem.”

Naast het imago en de naam is ook het Paardcafé flink op de schop gegaan voor het nieuwe seizoen. Het vernieuwde Paardcafé, met meer plek voor publiek en een nieuw podium, biedt nu ook meer kansen voor de kleinere en lokale bands. “De heropening van het Paardcafé valt samen met het weekend waarin Paard van Stal plaatsvindt, dus er komt gelijk een grote kick-off met afterparty.” Ook de Haagse muziek komt het komende seizoen weer volop in de aandacht. “Er komen een hoop leuke bands en acts uit Den Haag. Dat is wel iets waar we trots op mogen zijn. En we hebben niet zo’n arrogant publiek, dat vind ik een goede eigenschap van Den Haag.”

Black Honey

PAARD van Stal Festival 
Leeftijd: tot 22:00 16+ na 22:00 18+
Met: Hausmagger | Amber Arcades | Palmbomen II | The Dubbeez | Boef | Jaskelis| Twice Upon A Time | JEANS | Nana Adjoa | Pip Blom | BrandWerk