Op het moment dat we langs het Paard gaan om met programmeurs Eva von der Assen en Conchitta Bottse het komende seizoen door te spreken, is het gebouw nog ingepakt. “Er wordt van alles gedaan. We gebruiken de zomerstop om het hele pand op te knappen.” In de foyer zien we de gloednieuwe bewegwijzering. Nooit meer verdwalen op weg van de Kleine Zaal naar de toiletten. We gaan zitten en hebben het over het nieuwe seizoen, Russische hardbass, urban en het Paard van Stal-festival.

Urban

“Er is vanuit de beleidsmakers gezien wel behoefte aan dat de urban scene in Den Haag wat meer op de kaart wordt gezet,” legt Conchitta uit op de vraag wat haar rol binnen het Paard is. “Ze zeggen dan ‘het is er wel maar het is niet echt zichtbaar’, en de mensen die erin zitten weten niet waar ze moeten aankloppen. Aan mij de taak om dat in kaart te brengen.”

Als eerste is het zaak dat alle losse organisaties die zich bezighouden met urban culture zich verenigen. Dat doen ze onder de naam GUAP (general urban arts platform). “We organiseren een keer in de twee maanden de GUAP-night in het Paardcafe. Verder hadden we hier laatst een urban netwerkbijeenkomst voor alle opkomende urban artiesten in Den Haag om informatie te verzamelen.” “Daar kwamen megaveel mensen op af,” vult Eva aan.

Paard van Stal

Dus qua urban zitten we goed voor het komende seizoen. Check..Dat seizoen begint op 31 augustus met het Paard van Stal-festival. Voor de duidelijkheid: toegang is gratis, maar je moet je op de site registreren voor een gratis kaartje, “zodat wij weten hoeveel mensen er komen.”

“Het is nu de derde keer dat we een seizoensopening organiseren,” vertelt Eva. "Het is een cadeautje voor de vaste bezoekers, een gratis festival met allemaal toffe bands waarvan wij vinden dat je ze echt moet zien.” Het festival is ook een manier voor de programmeurs – Eva, Conchitta en Henk Koolen die er vandaag niet bij is – om te laten zien wat zij vinden dat goed is.

“We boeken zoveel bandjes waarvan we de zekerheid moeten hebben dat het uitverkoopt, dat het genoeg geld opbrengt, maar met zo’n festival maakt dat niet uit. Hier zetten we dingen neer waarvan we denken ‘dit vinden wij leuk’. Daarnaast is het een voorproefje voor wat de bezoeker volgend seizoen kan verwachten. Dat wil je zo divers mogelijk doen en je geen zorgen maken over of het wel uitverkoopt. Dan doen Guus Meeuwis en De Dijk wel, en daardoor kunnen we dit soort dingen doen.”

Eva is in ieder geval blij met de Mauskovic Dance Band en Eut. “Die gasten van de Mauskovic Dance Band hebben zelf een genre uitgevonden dat iets van afrodiscofunkgekkigheid heet. Het is gewoon heel tropisch en heel gezellig en je moet wel dansen.” Ook kijkt ze uit naar Wwwater. “Dat is een Belgisch bandje, een onwijs coole chick die meezingt met beats. Zij heeft zo’n geweldige stem. Het is niet in een hokje te plaatsen.”

Henk of Hink

Over eigen smaak gesproken: we zagen op Facebook het Hink-festival voorbij komen, waar de favoriete acts van Henk Koolen acte de presence zullen geven. Hoe zit dat? “Elke zichzelf respecterende band is in oktober of november op tour, het is echt niet normaal. We hebben denk ik elke dag wel iets, meerdere dingen zelfs, en er was een avond uitgevallen op 1 december. Henk zat met veel aanbod en het niet weg kunnen zetten en hij dacht ‘waarom niet gewoon alle toffe bands die op tour zijn bundelen op een avond.’ Dan heb je voor minder geld meer bands. Het festival wordt heel goed ontvangen.” De naam Henk-festival vond Henk iets te confronterend, dus het festival gaat uiteindelijk het Hink-festival heten. Tot nu toe zijn bands als Great Lake Swimmers en Cocaine Piss bevestigd.

We kijken verder door het programma voor de komende tijd. De Jeugd van Tegenwoordig komt weer terug, Franz Ferdinand, Macy Gray, Leela James; mooie namen. Eva: “En ook nog alle usual suspects. Hoewel, Doe Maar is nog wel apart, maar verder Rico en Sticks, Kim Jansen, Douwe Bob, Wende, Blaudzun. En buiten die allemaal hebben we ook wel een paar dingen staan die ons onderscheiden van andere poppodia.” De vraag stelt zichzelf: wat onderscheidt het Paard van andere poppodia? “Een heel groot ding van onze programmering is te vergelijken met andere poppodia, maar door successen die we daarmee halen kunnen we ook favoriete bandjes boeken en daarmee drukken we onze stempel, want dan ga je toch kijken naar wat je zelf zou willen zien en daarin zijn toch de persoonlijke smaken van ons drie belangrijk.”

Russische hardbass

Wat het Paard ook uniek maakt, is de prijsvraag waarbij het publiek evenementen kan pitchen die vervolgens daadwerkelijk gehouden worden. Dat gebeurde vorig jaar voor het eerst. “Het was een probeerseltje omdat dance heel goed gaat. Alles groeit een beetje naar de Grote Zaal waar nu dingen staan als Vunzige Deuntjes, Fiesta Macumba, 40up en meer. We misten eigenlijk een beetje de creativiteit en de kleine feestjes en we merkten dat die feestjes in de Kleine Zaal aan het afnemen waren. Toen dachten we ‘ik ben heel benieuwd wat Den Haag voor ideeën heeft’.” Er werd een prijsvraag uitgeschreven en er kwamen een hoop creatieve ideeën binnen. Uiteindelijk zijn er drie winnaars uitgekomen.

De eerste prijs werd gewonnen door iemand die graag een Russian Hardbass-feest wilde geven, want dat is heel populair. “We riepen hem uit tot winnaar, kondigden een feestje in de Kleine Zaal aan en het liep helemaal uit de hand, er stonden mensen uit heel Nederland. We hebben het uiteindelijk in twee zalen gedaan. Er waren hier 1500 man en er stonden er nog 500 voor de deur. Er stond een rij tot Bleijenberg, het was echt bizar. Dus dat hopen we dit jaar weer te krijgen. Die winnaar geeft binnenkort zijn derde feest in het Paard en dat gaat heel goed. Hij kan nu ook mee verdienen.” Een groot succes dus. Andere winnaars waren Mama Afrika en een project met de kunstacademie.

De prijsvraag is nog niet gesloten, maar volgens Conchitta hoeft het ook daarna niet op te houden. “Mensen zeggen wel eens ‘ik heb een goed idee, maar het Paard werkt alleen met grote partijen’, maar wij zijn altijd op zoek naar nieuwe dingen.” Dus als je een goed idee hebt, ook al loopt er geen wedstrijd: voel je vrij om contact op te nemen. Eva: “Wij zijn altijd heel benieuwd wat de stad wil. Je mag altijd een mail sturen met jouw idee en dan gaan we kijken of het kan. Er zijn zoveel mogelijkheden.”

Clubhopping

“We moeten het ook nog even over Clubhopping hebben,” zegt Eva op de valreep. Clubhopping vindt plaats op 1 september en dient ter promotie van het Haagse nachtleven. “Men zegt al jarenlang dat het op zijn gat ligt, maar het gaat hartstikke goed.” Clubhopping is bedoeld voor Hagenezen die niet zo vaak op andere plekken komen, nieuwe studenten of mensen van buiten de stad die Den Haag willen leren kennen. “Het is een avond waarop alle clubs die meedoen gratis entree hebben, die gooien de club open. Er wordt vervoer georganiseerd zodat je de hele nacht van Scheveningen naar de Binckhorst naar de stad kunt blijven rijden en je kan dus echt van club naar club hoppen.”

“Je kunt op de Facebook van Clubhopping kijken en daar staat een hele rij aan clubs die meedoet, van de Karavaan en The Shore tot de PIP en dingen op het Plein en het Paard.” Conchitta: “Het leukste wordt nog met die treintjes die ook op de boulevard rijden heen en weer rijden. Ik kijk daar het meeste naar uit.”

Nu we je toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar redactietalent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom. 

Enorme muzieksnob? De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl