Waarom is Rewire uniek?
“Het is een combinatie van facetten die de uniciteit van het festival bepaalt. Buiten alle projecten die je niet vaak op de radio hoort of elders ziet, spannen wij ons in om context te bieden. We presenteren concerten binnen een bepaalde focus of contextprogramma en bieden daar ook een talks-programma bij. Daarnaast hebben we nu ook het aantal schrijvers uitgebreid die in het programmaboekje essays schrijven over de thema’s die we uitlichten. Dat biedt het publiek toch weer een andere kijk op ontwikkelingen.
We kijken ook naar wat de artiesten van nu bezighoudt. Wat inspireert hen? Wat zijn thema’s die hen bezighouden en wat is het verband met andere sociaal-culturele ontwikkelingen? Maar het vertrekpunt blijft altijd de muziek.
Waarom komen mensen van over de hele wereld naar Rewire?
“Vorig jaar waren er bezoekers uit meer dan 35 landen, dat zal dit jaar weer hoger zijn. We zien veel mensen uit Amerika, maar ook uit heel Europa. Hoe dat komt? Er zijn niet veel festivals als dit in Europa. Je ziet hier heel veel premières, heel veel nieuw werk. Een derde van het programma is altijd nieuw. Dat wil zeggen: niet eerder uitgevoerd in Nederland of Europa. Ook de samenstelling van het programma is vrij uniek, dat zie je niet op veel plekken. Zo’n Stranger Things project hebben wij bijvoorbeeld naar Europa gehaald. We hebben contact gezocht met AB in Brussel en gevraagd of ze mee willen doen. De Barbican in Londen haakte aan en dan heb je iets heel unieks in Nederland staan waar mensen voor reizen. En het geldt niet alleen voor dat optreden, maar ook voor twintig andere.”