White Lies sluit verkiezingsdag op krachtige wijze af White Lies sluit verkiezingsdag op krachtige wijze af

Band zet zijn ongenaakbare live-reputatie voort in Paard van Troje

, Tekst: Michelle Verhoeven | Foto’s: Jan Louis van den oever

Op 15 maart, de dag waarop alle Nederlanders hun stem mochten geven, stond White Lies in het Paard van Troje met de verrassende support act Anteros. De Engelse postpunkband brak in 2009 door met hun debuutalbum ‘To Lose My Life’. Na dit succesvolle debuut wist White Lies het niveau vast te houden met ‘Ritual’ (2011) en ‘Big TV’ (2013). Ook het vorig jaar uitgebrachte album ‘Friends’ staat weer vol met heerlijke postpunk vibes, catchy synth lijntjes en songs die aangenaam nagalmen. Eind vorig jaar deed de band nog Paradiso en Doornroosje aan, maar gezien de uitverkochte zaal vanavond hadden de fans zeker nog geen genoeg van White Lies. In de zomer keert de band alweer terug om te spelen op Pinkpop.

De leden van Anteros openen de avond met vrolijke dreampop. Qua geluid past deze band goed in een rijtje met Blondie en The Cardigans. De band heeft als missie om mensen te laten dansen en dat kom zeker naar voren in hun muziek. Aanstekelijke melodieën en dansbare beats zorgen ervoor dat niemand stilstaat als Anteros speelt. Terwijl hun eerste EP pas eind april wordt gereleased, heeft de band onder andere al op Glastonbury en Reading gestaan en timmeren ze hard aan de weg om een flinke fanbase op te bouwen.

Ondanks dat de leden van Anteros nog vrij jong zijn, laat de band zien dat ze al bakken aan podiumervaring op zak hebben. De hele band gaat flink los op de vrolijke uptempo nummers. Het plezier spat ervan af. Zangeres Laura Hayden gebruikt het hele podium en weet emoties te benadrukken met haar bewegingen. Dat de band er vanavond weer nieuwe fans bij heeft blijkt wanneer de hele zaal enthousiast met Hayden meeklapt. Aan het eind van het laatste nummer verlaat de frontvrouw het podium en sluiten drummer, gitarist en bassist het optreden vol overgave af. Het energieke optreden van Anteros is zeker een goede keus geweest om  de zaal mee op te warmen.

Anteros @ Paard van Troje

Terwijl in het land de stemmen worden geteld, betreedt White Lies het podium en wordt de band ontvangen met een euforisch geschreeuw uit het publiek. Het trio wordt deze avond ondersteund door Tommy Bowen op het keyboard. Leadzanger Harry McVeigh zwaait enthousiast naar het publiek waarna al snel het openingsnummer ‘Take It Out On Me’ wordt ingezet, eveneens de opener op hun laatste album. Vervolgens wordt het publiek getrakteerd op een paar oude hits zoals ‘Farewell to the Fairground’ en ‘Death’ waarop de menigte volledig losgaat. Jammer genoeg lijkt frontman McVeigh tijdens de eerste paar nummers niet alle uithalen en hoge noten te halen. Gelukkig herpakt de zanger zich snel: vanaf ‘Price Of Love’ laat de zanger zijn vocale kundigheid zien en gaan alle noten hem vlekkeloos af. Het publiek wordt vanavond getrakteerd op een vrij unieke setlist. Zo wordt onder andere het nummer ‘Swing’ gespeeld, dat de band voor het laatst een aantal weken geleden speelde. Ook spelen ze ‘Don’t Fall’, een nummer dat ze maar één keer eerder live hebben gedaan, toevallig ook in Nederland. Verder wordt de set voornamelijk aangevuld met nummers van hun eerste en laatste album. Dat de andere twee cd’s achterwege blijven lijkt het publiek niet te storen.

White Lies @ Paard van Troje

White Lies @ Paard van Troje

De performance van White Lies staat in sterk contrast met hun voorprogramma. Er gebeurt weinig op het podium. Vooral bassist Charles Cave staat er het hele optreden erg stijfjes bij en lijkt zich vooral te concentreren op zijn spel waardoor het lijkt alsof hij geen plezier heeft in het optreden. De Engelse band vertrouwt puur en enkel op hun muziek; op een simplistische lichtstellage na is het podium leeg.

Voordat het laatste nummer voor de toegift wordt ingezet, uit McVeigh zijn dankbaarheid naar de fans. De band laat aan het publiek weten hoe blij ze zijn dat de hele zaal uitverkocht is. Omdat er een aantal jaar zat tussen hun vorige album en het huidige wisten ze niet wat ze konden verwachten, maar aan loyaliteit is er geen gebrek in het publiek. De afsluiter en tevens het hoogtepunt van de avond is toch wel de fenomenale song ‘Bigger Than Us’ waarvan het bombastische refrein door de hele zaal wordt meegezongen.

White Lies @ Paard van Troje

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag