De volle maan staat al aan de hemel als er in het centrum van Den Haag, in de kelder van een tapijtwinkel sissend een pilsje wordt opengetrokken. Het klinkt als het begin van een spannend boek, al blijkt al snel dat het Haagse Magic Moon zich allang door de eerste hoofdstukken heeft geworsteld. De rockband is één van de acts die 18 maart het Paardcafé op z’n kop zal zetten tijdens de 49e editie van Club 3voor12 Den Haag. Tussen alle voorbereidingen door mocht 3voor12 even langskomen voor een praatje over psychiatrische opera’s, ambities en zetjes in de rug.

De band heeft ervaring met spelen in oefenruimtes met een rock ‘n roll karakter. Gitarist Robbert vertelt: “Hiervoor hebben we een jaar in mijn oude huis geoefend. Ik woonde anti-kraak in een voormalig psychiatrisch ziekenhuis. Helaas werd het later gesloopt, maar onze sound is er wel een beetje door beïnvloed. Niet om zweverig te doen, maar de sfeer op de plek waar de gesloten afdeling was, was toch wel een beetje creepy. Er is daar ook wel eens een operavoorstelling georganiseerd. De acteurs speelden psychiatrische patiënten, en net zoals vroeger kon het publiek een kaartje kopen om ‘de gekken’ te bekijken. Daar zijn we wel een beetje door geïnspireerd, denk ik.”

“Ons eerste nummer, ‘Walking’, gaat bijvoorbeeld over een patiënt die verliefd is geworden op zijn zuster,” valt Wouter hem bij. “Uiteindelijk blijkt zij alleen een illusie te zijn geweest. Ja, natuurlijk zingen we ook over vrouwen. Het zijn niet echt liefdesliedjes, meer liedjes waarin we afgeven op bepaalde situaties. On nieuwste nog naamloze nummer gaat bijvoorbeeld over de fase die we nu als band meemaken. We willen allemaal de wereld in met onze muziek en dat verlangen naar die muzikale reis is onze nieuwste inspiratie.”

Member?

-Wouter Pols | bas & vocals, 
-Robbert de Jongh | gitaar & vocals, 
-Timo van de Ven | orgel & backing vocals, 
-Stijn Speksnijder | drums

Aan ambitie ontbreekt het Magic Moon dus duidelijk niet. “Binnenkort willen we eens over de grens gaan kijken, Duitsland of Engeland bijvoorbeeld. Dat is wel iets waar we allemaal naartoe werken. Het fijne is dat we allemaal met dezelfde passie spelen en hierdoor ook geregeld repeteren. Waar we wel eens zouden willen optreden? Paradiso en Lowlands, of wat verder van huis, een festival op een Australisch strand of zo.”

De rockband draait inmiddels een klein jaartje mee in de Haagse muziekscene. Drummer Stijn: “Ik begon te jammen met Robbert en de tweede of derde keer kwam Wouter erbij. Timo hebben we later van het internet geplukt. Facebook bedoel ik dan trouwens, niet Lexa. In mei kregen we een belletje van het Paardcafé en dat is wel een goed zetje in de rug geweest. Aanvankelijk wisten we nog niet of we er klaar voor waren om op te treden, maar op een gegeven moment moet je het natuurlijk gewoon gaan doen. Overigens was er het weekend ervoor ineens een plekje vrij op het podium bij de Rollende Keukens in Amsterdam. Heel impulsief is dat toen ons eerste optreden geworden: 3 meter hoog, op een veel te klein podium bovenop een food truck.”

De band is vastbesloten te blijven creëren. “Het begint altijd een beetje te kriebelen als we repetities hebben en we proberen onze nummers voor een optreden te perfectioneren. Eigenlijk willen we dan de keer erna lekker gaan jammen en nieuwe nummers gaan schrijven. We zitten namelijk constant vol ideeën.” Inspiratie wordt gehaald uit rockbands uit de jaren ’60 en ’70, maar ook hedendaagse bands als Tame Impala. “Uiteindelijk kom je toch weer terug op de muziek waarmee je bent opgegroeid.

We proberen onverwachtse wendingen in onze nummers te stoppen, zodat je niet na 30 seconden het hele nummer al gehoord hebt. Bij sommige muziek werkt dat natuurlijk prima, maar wij proberen die afwisseling er juist in te houden. Dat geldt ook voor onze optredens, trouwens. De sfeer in het Paardcafé vorig jaar was supergoed, en de zaal stond al snel vol met mensen. Dit weekend hopen we het dus  allemaal dunnetjes over te mogen doen!”

Magic Moon speelt op zaterdag 18 maart op Club 3voor12 Den Haag.

Club 3voor12 Den Haag
Magic Moon, My Girlfriend & Lukewarm Ocean
21:00 – 0:30 – Paardcafé
Gratis Entree

Inspiratiebronnen

-The Doors
-Pink Floyd
-Led Zeppelin
-Sleepy Sun
-Dead Weather
-Last Shadow Puppets / Arctic Monkeys
-Tame Impala
-Hidden Charms