Het is de eerste echte lentedag van 2017. De Grote Markt zit vol met mensen die van de zon genieten. De middag is net begonnen, dus er is geen reden om geen biertje te bestellen. Als deze al lang en breed op zijn, komt de man met het dienblad nog even langs om de identiteitsbewijzen van de drie heren van My Girlfriend te checken. Beter laat dan nooit. Op dat moment hebben we het net gehad over de band, de catwalk, schaken en natuurlijk de 49e editie van Club 3voor12 Den Haag waar My Girlfriend het publiek op onnavolgbare wijze zal opwarmen.

Gijs Schouten (zang en basgitaar) vertelt: “Het hele idee was dat ik naast Seed of Ayawaska iets catchiers en minder experimenteels wilde doen. Ik kende Pim (Buitenhek, drums en zang) van de middelbare waar we samen speelden op bandjesavonden en ik dacht dat hij van alle drummers die ik ken de beste zou zijn om dit mee te doen. Toen we eenmaal hadden afgesproken, was Twan (van der Togt, keys en zang) bij mij en hij besloot mee te gaan. Dat vonden wij prima, dus we gingen gewoon lekker jammen.” Pim: “het klonk meteen superlekker”

Op de Facebookpagina van de band staat dat ze ‘synth-driven garage rock’ spelen. Daar staat de band nog steeds achter. Gijs: “toen we begonnen zei ik tegen iedereen dat we punky pop speelden. Nadat we het lieten horen zei iedereen zei dat het vet was, maar geen punkpop. Ok, dan niet, dus dan noemen we het maar garagerock maar dan wat poppier, met meer synth en zonder gitaar.” Inderdaad. Zonder gitaar. In Seed of Ayawaska speelt Gijs gitaar, maar in My Girlfriend kiest hij ervoor om de basgitaar ter hand te nemen. “Het helpt ons om anders te klinken dan de gemiddelde garagerock band. Met gitaar weet je dat zulke bands negen van de tien keer hetzelfde klinken, maar zonder klinkt het sowieso heel anders.”
 

⇊ ⇊ ⇊

My Girlfriend (en Mabel)

Speciaal voor Club 3voor12 Den Haag, of misschien is het puur toeval, brengt My Girlfriend een paar dagen voor het optreden hun eerste single uit. Gijs: “Voor de single hebben we echt alles zelf gedaan. We hebben in Pims slaapkamer microfoons voor een drumstel gezet met mij en mijn basgitaar ervoor. We hebben een soort scherm van karton gebouwd zodat de zang niet al te hard in de microfoons van de drums kwam. Twan kwam bij mij thuis voor de toetsen. We mixen het ook zelf. We leren er veel van en houden zelf alle controle. Ik vind het te gek om zo’n single echt in de hand te hebben.” De titel van het nummer is ‘Long Day’, en de reden waarom dit de single is? “Twan zat altijd maar staat nu, en bij dat nummer springt hij altijd op en neer tijdens het refrein. En het is lekker kort.”

Waar komt de bandnaam eigenlijk vandaan? “Na een tijdje begon het wel zo serieus te worden dat we niet meer konden aankomen met ‘drie jongens in een slaapkamer.’ Toen maakte de vriendin van Gijs de grap dat ze er met een vriendin vandoor zou gaan waarop hij riep ‘my girlfriend is a lesbian!’ Dat klonk meteen als een vette bandnaam.” Uiteindelijk werd de naam ingekort tot My Girlfriend. “Het is niet zo’n moeilijke naam, en het heeft iets puberaals en kinderlijks, en we zijn best puberaal en kinderlijk.”

⇊ ⇊ ⇊

Over de al te lange termijn denken de heren weinig na. “Het gaat nu heel tof en ik hoop dat het als een sneeuwbal door rolt. Dat is tot nu toe hoe het gegaan is. We zijn allemaal druk. We houden rekening met het volgende optreden, maar niet met dat we over een jaar beschikbaar moeten zijn voor bepaalde dingen. Dat houdt het wel fris.” Waarmee de bandleden druk zijn? Nou, bijvoorbeeld met de modellencarrière van Twan. “In februari bleek dat ik was geboekt voor een Gucci-show. Toen ben ik ingevlogen naar Milaan en heb ik daar die show gedaan. Ik studeer daarnaast ook nog, dus af en toe is het een beetje lastig plannen met de band.” En dan hebben we het nog niet eens over zijn carrière als schaakleraar gehad. “Vroeger zat er een glansrijke schaakcarrière in, maar dat is een beetje het slachtoffer geworden van een druk schema.” Pim: “dat is net zoiets als zeggen dat ik een goede voetballer had kunnen worden.”

⇊ ⇊ ⇊

Het gesprek nadert zijn einde. My Girlfriend moet door naar een volgende afspraak. De heren blijken oud genoeg te zijn voor hun reeds opgedronken biertjes, maar net voor we afscheid nemen, komt de aap uit de mouw. Het ware verhaal van My Girlfriend. Gijs: “ik heb het eigenlijk heel goed gepland. Ik ben ooit begonnen met op een piano kloten. Twan woonde toen in Rusland. Ik ben daar naartoe op vakantie geweest en heb hem gedwongen om alle dingen die ik op een piano kon ook te gaan spelen.” Twan vervolgt: “Toen heb ik ‘Life In Technicolor’ geleerd van Coldplay. Dat was het voor het eerste jaar, maar toen ik terugkwam naar Nederland vond ik dat ik er toch maar iets mee moest doen tijdens de middelbare school.” Gijs: “Hij is nu een veel betere pianist dan ik, dus dat heb ik goed geïnvesteerd.” En daar houdt het niet op. “Ik heb Pims bandje ooit nog gecoacht toen ze op een open podium ‘Nobody’s Wife’ van Anouk moesten spelen. Ik creëer de illusie dat dit een band is, maar eigenlijk heb ik een duister kamertje waar ik achter mijn computer plannen schrijf voor werelddominantie door middel van garagepop.”

My Girlfriend speelt op zaterdag 18 maart op Club 3voor12 Den Haag.

Club 3voor12 Den Haag
Magic Moon, My Girlfriend & Lukewarm Ocean
21:00 – 0:30 – Paardcafé
Gratis Entree

My Girlfriend (en Mabel)

My Girlfriend (en Mabel)