Met hun maskers, plat Haagse teksten en een ‘alles moet kapot-mentaliteit’ gaan Bernd Gansebev en Prins Clit in Paanham al een tijdje het hele land door. Doorgaans is het interviewen van De Kraaien een hele kluif; er worden constant grappen gemaakt en als interviewer mag je hopen dat je er met enige waardigheid uit kan komen. Met de komst van de nieuwe EP Rok&Rol Safari hebben De Kraaien het over een andere boeg gegooid. Dus vindt 3voor12 Den Haag dat het tijd is om ook het interviewen eens anders te doen. Afspraak; een serieuzer interview, met kritische vragen en met eerlijke antwoorden. Voor één keer geen masker op.

We spraken het duo na hun show op het Boekids Festival in het Paard van Troje alwaar ze een optreden gaven voor een veel jonger publiek dan dat ze gewend zijn.

Zo heren, om maar meteen met de deur in huis te vallen: zijn jullie de act en de maskers inmiddels niet een beetje zat?
Bernd: “Nee, ik vind het wel prettig eigenlijk. Ik vind dat je als je op het podium staat ook visueel iets moet brengen en bij ons werkt dat ook. Je merkt wel dat sommige mensen kritisch zijn als ze het voor het eerst zien, dat ze zitten van ‘what the fuck’ is dit, maar dat de muziek dat dan vervolgens weer ontkracht. En voor de mensen die het wel gaaf vinden, gaat het nog verder omdat we met de muziek dan ook vol gas gaan. Daarbij komt dat het ook prettig is dat ik als het is afgelopen mijn masker af kan zetten en kan opgaan in de massa.”
Paanham: “Het hoort ook gewoon bij de Kraaien, die mystiek. We zijn daar ook de enigen in dus waarom zou je het overboord gooien? Het zou toch gek zijn als ik morgen in mijn spijkerbroek op het podium zou gaan staan?”

De maskers hebben wel als gevolg dat jullie niet herkend worden, hadden jullie niet iets meer erkenning gewild als je niet op de bühne staat?
Bernd: “Nee, helemaal niet.”
Paanham: “Ik vind het juist fantastisch. Dat je naast je leven als Kraai ook andere dingen kunt doen.”
Bernd: “Ooit kwam Gers Pardoel naar ons toe en die vond het waanzinnig. Hij vertelde dat hij niet naar de Efteling toe kan gaan omdat hij daar belaagd wordt door mensen. Als ik op straat zou lopen en de hele tijd ‘Hey, ik vind je lekker!’ naar mijn hoofd zou krijgen, zou ik ook helemaal gek worden. De erkenning is wel een compliment voor wat je doet maar daar gaat het uiteindelijk niet om, het is geen zelfverheerlijking.”

De Kraaien

In hoeverre zijn jullie Kraaienkarakters en jullie eigen persoon naar elkaar toe gegroeid?
Bernd: “Helemaal niet, ik merk juist dat ik achter de schermen rustiger ben geworden. Vroeger was ik backstage altijd een ongeleid projectiel terwijl ik nu veel meer merk dat ik die energie veel meer bewaar voor op het podium en het er daar uit gooi. Het is niet echt meer ‘Seks, drugs en rock n’ roll’.”
Paanham:  “Nou…”
Bernd: “Hahaha, oke de laatste tijd is het wel een beetje bont geweest maar dat heeft weer andere redenen. Over het algemeen kan ik me goed beheersen.”

Begonnen jullie als een gimmick om vervolgens een serieuze popgroep te worden, of was er vanaf het begin een plan om zo groot te worden?Paanham: “We waren gewoon een paar vrienden die samen wat muziek maakten. Dat kreeg dan bijna per ongeluk vorm en we werden steeds vaker gevraagd voor optredens. Op een gegeven moment werd ‘Ik Vind Je Lekker’ een hit en begon het nog grotere vormen aan te nemen. Maar het is nooit geweest dat we voor onszelf dachten: ‘Nu gaan we een commerciële act met maskers bedenken die goed aanslaat en waarmee we het land gaan veroveren.’”
Bernd: “Het was echt voor de fun, een beetje lachen met je maten.”
Paanham: “Je maakt toch geen muziek om bekend te worden, en als je dat wel zou doen houdt dat toch niet lang stand. Je doet het omdat je het gevoelsmatig moet doen.”

Waarom hebben jullie ‘Ik Vind Je Lekker’ alleen als single uitgebracht en niet op een plaat gezet?
Paanham: “Dat had vooral te maken met de platenmaatschappij. We hadden een deal voor twee singles, dat werden er uiteindelijk drie, namelijk: ‘Ik Vind Je Lekker’, ‘Pechvogel’ en ‘Gepijpzeik’, maar daarna zijn we uit elkaar gegaan. We hadden een deal met Universal maar het was uiteindelijk van beide kanten niet wat we ervan verwachtten.”

Jullie hebben de hitstatus van die tracks ook niet meer geëvenaard, waar ligt dat aan?
Paanham: “Ik vind dit wel een rare vraag. En ik denk dat als je hem aan Michael Jackson stelt, hij er ook geen antwoord op heeft. Je weet nooit waarom iets een hit wordt, het ligt aan zo veel verschillende factoren. En als iemand het toch weet, mag die het vertellen, dan schrijven we iedere maand een hit.”


Jullie hebben op de nieuwe EP een totaal nieuwe sound gekregen. Van een hiphop-act is het nu veel meer rock geworden. Vanwaar deze verandering?
Paanham: “Je wilt altijd vernieuwen. Je gaat niet twee keer dezelfde plaat opnemen. Daarbij komt dat ik altijd gitaar heb gespeeld en Bernd heeft in rockbandjes gezongen. We hebben dan ook veel meer een rockachtergrond dan een hiphopachtergrond.
Bernd: “Ik heb vroeger nog wel wat hiphop geluisterd maar op een gegeven moment ging ik veel meer richting Iron Maiden, The Police en Van Halen dus die verandering lag wel voor de hand.”
Paanham: “Het samenwerken met een liveband zoals we tijdens de Goud-tour deden is ook een grote inspiratiebron geweest voor deze EP. We vonden het heel vet als er gitaar- of drumsolo’s gespeeld werden Daaruit is het ook een beetje ontstaan en dat werken we met de nieuwe tour nu verder uit.”
Bernd: “Die liveband heeft zoveel extra drive gegeven aan de act. Als je Sem Rock Vier op het podium ziet, is dat echt zo’n ander persoon dan normaal. Hij is knettergek op het podium gaat er een knop om bij hem en moet je je dochters verstoppen.”
Paanham: “En je oma ook, haha.”

Jullie zijn onlangs bevestigd als act op de Zwarte Cross. Ooit heeft Bernd in een interview verteld dat Lowlands nog op jullie lijstje staat. In hoeverre denken jullie dat dit gaat gebeuren?
Bernd: “Je wilt uiteindelijk gewoon overal staan en ik denk dat de act op Lowlands ook heel goed zou kunnen werken. Er is ooit contact geweest maar toen vonden ze ons te commercieel en niet echt passen. Nu denk ik dat we omdat het een andere vibe heeft en we veel meer kanten laten zien wel zou moeten passen. Daarmee geven we ook aan dat we geen gimmick of carnavalsact zijn.”
Paanham: “Uiteindelijk wil iedereen wel op Lowlands staan.”

Jullie waren op een gegeven moment een soort van stamgasten bij 3fm; het glazen huis werd bezocht, jullie kwamen bij Giel en jullie werden gedraaid. Dat lijkt nu over, hoe komt dat?
Paanham: “Nou ja, 3fm ging op een gegeven moment niet zo lekker meer dus vonden wij het geen goed platform voor onze baanbrekende sessies, hahaha. Nee, zonder gekheid. DJ’s vinden je even leuk en daarna vinden ze iemand anders leuk. En los van Giel vonden ze ons daar überhaupt niet echt leuk. ‘Ik Vind Je Lekker’ is wel gedraaid in de vrije keuzeruimte van die DJ’s maar het heeft nooit in de playlist gestaan.”
Bernd: “Je merkt sowieso dat de muziek op de radio steeds meer uit dezelfde hoek komt en als je zelf niet in die hoek zit is het nu veel moeilijker.”

Wat is het absolute dieptepunt geweest in het bestaan van de Kraaien?
Paanham: “Dat was toen Neurbert El Halt weg ging. Daar gaan we verder niet teveel over zeggen want het is wel een homie van ons. We lopen niet de deur bij elkaar plat maar het zou nergens voor nodig zijn om hem nu af te branden, al helemaal niet omdat hij niks terug kan zeggen in een dergelijk interview. Er zijn natuurlijk dingen gebeurd maar ik kan daar niks over zeggen als hij zich niet kan verweren.”

En het absolute hoogtepunt?
Paanham: “Het hoogtepunt was voor mij de Goud-tour. Dat was zó kicken, elke show was vet en het ging overal los.”
Bernd: “Dat komt dan ook omdat mensen echt een kaartje kopen voor jouw show. Daarvoor hadden we alleen nog maar festivals gedaan en kwamen de mensen niet persé voor ons. Nu wel. Dat is heel dankbaar.”

Zijn jullie niet bang om als een ‘One Trick Pony’ te worden gezien?
Paanham: “Nee. Die associatie met die hits die blijft natuurlijk altijd maar aan de andere kant zijn het wel die liedjes die er voor gezorgd hebben dat we het hele land door kunnen touren. Plus dat ik het nog steeds heel kicken liedjes vind."

En als je dan door het land gaat, maakt het voor jullie dan nog uit of je in een uitverkochte grote zaal staat of in een kroeg voor een twintigtal mensen?
Bernd: “Dat maakt echt geen reet uit, we gaan altijd vol gas.”
Paanham: “Iedere setting heeft zijn eigen charme. Een kleine venue hebben we vaak genoeg gehad, laatst nog met de release van ‘Rok&Rol Safari’ in de Zwarte Ruiter. Maar als het klein is kan je veel meer gekke dingen doen.”
Bernd: “Bij een kleine show kan je je ook echt álles permitteren. Als het groot is moet alles kloppen en op tijd klaar zijn terwijl je bij een kleine show veel meer met de instelling van: ‘alles kan kapot en fuck them all’ te werk kan gaan.”

En maakt het dan nog uit of je in Den Haag staat of ergens anders in Nederland?
Bernd: “Nee, mensen willen gewoon keten. In Den Haag en met name bij ADO eigent het publiek zich je erg snel toe, maar voor ons maakt het niks uit waar we staan.”
Paanham: “Dat neemt niet weg dat die shows bij ADO echt heel vet zijn altijd!”

Wat gaat de toekomst nog brengen?
Paanham: “We hebben voor het volgende jaar een tour staan en daarna zien we wel wat we gaan doen. We hebben nog wat rocktracks liggen die we misschien uit gaan brengen in dezelfde stijl als de nieuwe EP, maar dat is nog niet zeker.”

En wanneer is het voor jullie over en hangen jullie de maskers aan de wilgen?
Paanham: “Ook wat dat betreft hebben we geen plannen. We hebben niet iets van we gaan nog drie jaar door en dan is het over. We maken al zo lang muziek, veel langer dan dat de Kraaien bestaan, en ik zie het niet snel gebeuren dat we daarmee ophouden.”
Bernd: “Het maakt ons ook niet uit of mensen er op zitten te wachten. We vinden het te gek als mensen naar een show komen maar als ze niet komen is dat geen probleem. Het gaat er gewoon om dat je de drang hebt die muziek te maken en of mensen daar nou op zitten te wachten maakt niks uit. Zolang je muziek wil maken moet je dat gewoon doen. Dus we zijn nog lang niet klaar, wat mij betreft.”