Naast een energiecentrale in Leiden bevindt zich het hoofdkwartier van de Haagse band Lukewarm Ocean (zaterdag 18 maart op Club 3voor12 Den Haag in het Paardcafé). Het gebouw dat vroeger dienst deed als pompstation voor brandweerwagens ademt nu rock n’ roll. De muren zijn volgehangen met vlaggen en posters van grootheden als David Bowie, Alex Turner en Kurt Cobain, op de vloer liggen allemaal Perzische tapijten.

“Vroeger werkte ik bij een ontruimingsbedrijf, dan moesten we huizen leeghalen en toen heb ik al die dingen meegenomen,” vertelt Charlie ons, hij is de drummer van het drietal dat voor de rest bestaat uit zijn broer Thijs die bas speelt en gitarist Mike. “Onze vader werkt in het gebouw hiernaast en zodoende kunnen we hier repeteren. Thijs en ik hebben ook eigenlijk altijd in deze regio gewoond maar we zijn altijd erg met Den Haag verbonden geweest, onze vader kwam uit Duindorp. We hebben ook veel meer met Den Haag op muzikaal gebied, hier in Leiden heb je geen reet,” gaat hij verder.

“Vroeger zaten Charlie en ik in een andere band genaamd: ‘Loose and Colorful’, naar een quote van John Mayer. Maar daarmee hebben we maar één keer opgetreden. Toen gingen Charlie en ik daarna via muzikantenbank op zoek naar nieuwe mensen en ontmoetten we Mike,” vertelt Thijs over het ontstaan van de band. “Ik was toen met Dylan, een vriend van mij, op zoek naar een band. Maar de chemie met hem was minder dus hebben we hem er uiteindelijk uitgegooid," voegt Mike toe. Het is volgens hem totaal niet moeilijk om met twee broers in een band te zitten. “Als je lang genoeg met die twee omgaat word je net zo debiel, dus dat is alleen maar goed voor de sfeer in de band.” “Mike is ook een soort ‘bijna-broer’ voor ons, we kennen hem nu al een jaar of vijf en we delen alles samen.” Vult Thijs aan.

Als viertal speelde de band onder dezelfde naam maar de muziek was heel anders. “De invloeden kwamen destijds uit bands als Pink Floyd en Radiohead, daar was Dylan veel mee bezig. Nu is onze muziek veel minder spacy ofzo," aldus Mike. “We moesten onszelf als band wel opnieuw uit gaan vinden, we hadden allemaal nummers als viertal en om opnieuw te gaan schrijven met zijn drieën is dan even omschakelen. Maar uiteindelijk was het doorgaan als trio het beste idee dat we hebben gehad," gaat hij verder. “Het heeft de nummers ook alleen maar ten goede gedaan. We konden in die tijd geen korte liedjes schrijven, alles duurde minstens vijf minuten. En sommige van die nummers hadden totaal geen samenhang, dat je soms echt dacht van: Wat ben ik aan het doen?” zegt Thijs.

Tegenwoordig halen de heren hun inspiratie meer uit bands als Queens Of The Stone Age, Nirvana en de Foo Fighters, maar dat is volgens hun niet echt vreemd: “elke muziekliefhebber tussen de 20 en de 50 is fan van die acts. Het heeft zo’n grote stempel op het muzieklandschap achtergelaten. Het was de tijd van achter in de auto met je discman naar de Peppers en Nirvana luisteren en dat de track elke keer afsloeg als je over een hobbel reed. Er zijn tegenwoordig geen bands meer die die invloed hebben… Misschien de Arctic Monkeys, maar die eigenlijk ook niet,” aldus Mike. “Je moet tegenwoordig in de rockmuziek niet meer naar bezoekersaantallen en bereik van de muziek gaan kijken. De acts die nu de zalen uitverkopen en het succes hebben dat deze bands hadden ga ik niet eens bij naam noemen, maar ze staan op Pinkpop. In de rockmuziek gaat het nu gewoon om het gevoel en het spelen zelf,” gaat Thijs verder. “Ik moest laatst ook denken aan een quote van Ty Segal” zegt Mike. “Daar zei hij iets in de trant van dat de muziek van de jaren 60 tot 2000  allemaal episch was en tegenwoordig is het allemaal wat gemaakter en computergestuurd en dat is gewoon minder episch.”

"Dat je soms echt dacht van: Wat ben ik aan het doen?"

 

 

Onlangs kwam er een EP van het trio uit genaamd: ‘Electrical Arguments’. De kortspeler telt vijf nummers en een intro en is ook beschikbaar op Spotify. “We hebben hier alles opgenomen” zegt Charlie, “en dat met een vrij minimale bezetting wat materiaal betreft. Alles werd gewoon hier live ingespeeld en de vocalen hebben we dan later nog ergens anders gedaan.” “We namen het allemaal in een dag op, de dag voor Lowlands. Halverwege het opnameproces moesten we zelfs nog tenten gaan halen” zegt Thijs, “we werken ook het beste in een kort tijdsbestek, als je weinig tijd hebt om dingen uit te stellen,” gaat hij verder. “We hebben die EP opgenomen met Moreno Hogervorst en Daan Duurland, het beste opnameduo van Nederland wat ons betreft. Ze zijn minder druk dan wij, minder snel dan wij maar ze werken teringhard en wat ze afleveren is top,” vertelt Charlie als het over de opnames gaat.  “En er komt als het goed is ook nog een videoclip aan, die moet voor de zomer uitkomen,” vult Mike aan.

Naar het optreden op club 3voor12 Den Haag kijken de heren al een tijdje uit. “We spelen best vaak in het Paardcafé en dat vinden wij ook gewoon leuk, we zijn een soort huisband geworden daar. Met Lennaert als vaste geluidsman, haha,” zegt Charlie. “Maar zonder gekheid, het Paardcafé is top en we spelen er graag. Het publiek kan een stevige show verwachten zoals we altijd doen,” vervolgt hij. “Een show mag nóóit het zelfde zijn,” valt Mike hem in de rede. “De energie is altijd dezelfde en we proberen echt een vette gig te spelen maar het moet altijd verschillen van andere shows, anders is het voor mij gefaald," licht hij toe. “We proberen gewoon altijd de ruimte tussen band en publiek te doen verdwijnen, in het Paardcafé staat iedereen natuurlijk al dichtbij maar het gaat ons echt om de saamhorigheid.” 

Lukewarm Ocean speelt op zaterdag 18 maart op Club 3voor12 Den Haag.

Club 3voor12 Den Haag
Magic Moon, My Girlfriend & Lukewarm Ocean
21:00 – 0:30 – Paardcafé
Gratis Entree

“Een show mag nóóit het zelfde zijn,”