De eerste namen van Sniester 2017 zijn bekend gemaakt. We zien Haagse namen (whoohoo!), namen waar al de nodige buzz omheen hangt, voor ons totaal onbekende namen en de Amsterdamse rapper Donnie. Eigenlijk is dat, behalve Donnie dan, niet anders dan voorgaande edities. Maar er verandert ook wat. Zo moeten bezoekers dit jaar voor het eerst een kaartje kopen (voorheen was het festival gratis) en ook zijn er weer nieuwe locaties. Er valt dus een hoop te vertellen, en aan wie beter dan mister Sniester himself, Marco Bijsterbosch, om tekst en uitleg te geven.

Een stap naar volwassenheid

“Het Popdistrict krijgt de komende vier jaar minder subsidie vanuit het Kunstenplan,” legt Marco uit als wij vragen waarom we dit jaar een kaartje moeten kopen. “Het ziet er naar uit dat we het de komende vier jaar met de helft minder geld moeten doen. Maar met Sniester heb ik de wil, en Sniester heeft de potentie, om te groeien. Dat brengt extra kosten met zich mee. Voor de komende editie doen er weer vier tot zes nieuwe locaties mee. Daar moeten acts geprogrammeerd worden, er moet extra techniek naar binnen gerold worden, techneuten, een beetje licht erbij, hospitality wordt groter, en dat kost allemaal geld. Om verder te kunnen, moeten we het publiek om een kleine bijdrage vragen. Dat is wat mij betreft heel schappelijk gebleven; 10 euro voor een dagkaartje en 15 euro voor twee dagen. Daar kan je 80 acts van zien op veertien locaties, dus dat is echt heel goedkoop.”

Voor de duidelijkheid: Marco garandeert ons dat alle andere festivals op de Grote Markt gewoon gratis blijven. “We realiseren ons wel dat het wel echt een grote stap is, zowel voor Sniester als voor de Grote Markt in het algemeen. We gaan vanuit een traditie van 15 jaar gratis festivals naar voor het eerst betaald op de Grote Markt, maar het is niet anders. Ik kan er niet meer van maken. Ik denk wel dat het een belangrijke stap is, want ik denk dat je als festival serieuzer wordt genomen als je een ticket moet kopen. Gratis is toch ontzettend vrijblijvend. Ik denk dat het een goede stap is naar volwassenheid.”


 

 


 ⇊  ⇊

Haagse namen en een volle UNO

Is dit het begin van het einde? Is dit een opmaat naar kaarten die niet meer te betalen zijn? Marco stelt ons gerust. “De hele opzet van Sniester is altijd geweest: geen grote namen, geen lange rijen, geen dranghekken. Ik wil niet concurreren met een bevrijdingsfestival of een Parkpop of Lowlands, Ik wil niet in dezelfde vijver moeten vissen als duizenden andere festivals in Nederland. Ik zit er liever juist een beetje onder. Dat betekent ook dat we in de toekomst ook die grote namen niet zullen boeken, en dus ook dat de toegangsprijzen niet enorm omhoog zullen gaan.” 

Op dat moment wordt de lijst met namen binnengebracht. De eerste twintig dan, want er komen er nog veel meer. Om met de Haagse namen te beginnen: “Son Mieux staat er. Wat ik daar heel leuk aan vind is dat ze twee jaar geleden als vers bandje in de Uno stonden.

Er kon niemand meer bij, zelfs ik niet. Er stonden twee agents buiten, iemand van Friendly Fire en iemand van Radar, en die konden ook niet naar binnen. Nu zijn we twee jaar verder en vind ik dat het ontzettend goed gaat met die band. Ik ben echt trots dat die gasten uit Den Haag komen en dat ze van die catchy, mooie popnummers maken. Je kan bijna geen aflevering van 3 op reis meer kijken zonder dat je Son Mieux hoort. Fijn dat ze terug zijn.”

 

 

 

 

 

 ⇊ ⇊

Nog meer namen, Donnie en bamischijven

Een snelle blik op de lijst leert ons dat we nog meer namen kennen. “Ik ben altijd aan het vissen, van wat heb ik wel gehad, wat heb ik niet gehad, en welke Haagse band die op Sniester past ben ik vergeten?” Tot zijn grote schrik ontdekte Marco dat hij Cooper was vergeten. “Ze hebben nog nooit op Sniester gestaan, maar hun punkrock attitude vind ik heel goed op Sniester passen. Dus die hebben we ook geboekt voor deze editie.”

“Natuurlijk is er Mamihlapinatapai. Die heb ik eigenlijk meteen geboekt toen Sniester vorig jaar was afgelopen. Ze stonden anderhalf jaar geleden voor de Bijenkorf buiten te spelen. Mijn vrouw fietste langs met mijn kinderen, en die bleven staan. Ze vonden het zo leuk dat ze een kaartje vroegen en aan mij gaven. ‘Dat is leuk, dat moet je checken.’ Dus ik heb ze voor de Ruiter geboekt en dat werd zo’n feestje dat ik ze daarna veel vaker heb geboekt. Echt een leuke, nieuwe Haagse band."

Met verder nog Niko en Monomyth zit het met de Haagse inbreng dus wel goed. En verder? “Ik ben superblij dat Donnie er staat. Hij is een Amsterdamse hiphopper die nu vaak wordt gedraaid op de radio. Hij heeft samengewerkt met de jongens van de Jeugd van Tegenwoordig en is groot fan van Raymond van Barneveld en bamischijven.

Ook is er Jacle Bow uit België, een beetje een Rolling Stones achtige band. Heel vet. Navarone is heel groot aan het worden. Dat viel me op omdat ik ze niet meer voor een zacht prijsje kon krijgen. Ze zijn zelfs zo groot dat ze waarschijnlijk in de grote zaal van het Paard staan. The Jerry Hormone Ego Trip is de zanger van The Apers, een Rotterdamse punkband. Hij is nu sixties nederbeat gaan maken als The Kik, maar dan meer The Kinks. Pip Blom is een gaaf opkomend Nederlands bandje, Jo Goes Hunting timmert flink aan de weg. Canshaker Pi wilde ik drie jaar geleden, twee jaar geleden en vorig jaar al op Sniester hebben. Dat lukte allemaal niet omdat die gasten zo jong waren dat ze eindexamens moesten doen, maar nu hebben we ze eindelijk staan. En uit Australië zijn er, Animal House, pret-punky-pop, en de Graveltones; een beetje White Stripes met zijn tweeën, superhard. Sowieso is de verdeling dit jaar weer van heel erg hard naar heel erg zacht.”

 ⇊ ⇊

Nieuwe locaties (Quantum!) en Sniester junior

Marco weet niet zeker of hij de nieuwe locaties al mag prijsgeven, maar hij doet het toch. Als eerste: de Blauwe Kamer. “Vorig jaar was het in de Hoender en Hop beneden, en nu dus erboven, voor een wat intiemere setting.” De andere nieuwe locaties zijn de Gekke Geit, de Beergarden en de kelder van de Quantum, de nieuwe uitgaansgelegenheid bij de Grote Markt. “Misschien is die dan net open of net niet, maar hoe dan ook doet die kelder mee. Die deal is al gesloten. Het wordt supergaaf.”

Sniester is dit jaar voor het hele gezin. “Zondag hebben we Sniester Junior. Dat is een gratis Sniesterdag alleen voor kinderen. De zandbak is er weer, we laten ze dj-en op het podium en kennismaken met dingen die uitgestorven zijn, dus ze kunnen met een draaitelefoon hun moeder bellen, of een brief typen. Verder zijn we bezig met Haag atletiek om wat workshops uit te zetten en Pierre Wind komt een kinderkookworkshop geven. Dat wordt een grote puinhoop met meel en eieren. Ook Jookje zal er zijn met Jookjes Sniesteratelier. Daar kan je van alles maken zoals Sniesterknuffels, Sniestertelefoonhoesjes, Sniesterzonnebrillen en ga zo maar door.

Valt er voor de bezoeker zonder kaartje, of de argeloze voorbijganger nog wat te beleven in het weekend van Sniester? “Zeker weten. We gaan buiten een iets kleiner podium neerzetten en de bands die ‘s avonds spelen doen daar overdag sessies van een kwartiertje, twintig minuten. Die spelen dan buiten, gratis, en als je denkt ’dat is echt supergaaf’, dan kan je een kaartje kopen. Die sessies worden live uitgezonden door Den Haag FM en Pinguin Radio.” Het is duidelijk: dit jaar hoeft niemand Sniester te missen.

Update 28/3: Nieuwe namen!

Jim Jones and the Righteous Mind,  BRUTUS, BAZZOOKAS, Lucky Fonz III, De Kraaien, The Dawn Brothers, Baptiste W. Hamon, Ron Gallo, David Douglas, Junglebae, The Lucid Dream, Rectum Raiders, Double Veterans, HECK, Deltawerk, Bfake, Altın Gün, Trio Escobar, The Swamp Shakers, La Corneille, The Peptones, most official, The Gwoof, Folk Road Show, Mitch Rivers, The Goon Mat & Lord Benardo,Robbing Banks, The Guru Guru, NEED, Every Kid Knows, Chunks (ex-Taymir), LOLA, Pyke, ELLA, De Kleine Nachtrevue

En reeds bevestigd waren Animal House, BARTEK​,  Canshaker Pi​, Cooper​, Donnie​, GOSTO​, Jacle Bow​, Jo Goes Hunting​, Mamihlapinatapai​, Monomyth, MOOON, NAVARONE​, Niko, OIJ, Pip Blom​,  Son Mieux​ , Simon Keats​, The Graveltones​, The Jerry Hormone Ego Trip​  en Traumahelikopter​