Singer-songwriter Pijke de Grood, ofwel Pyke, is al een tijdje heel erg hard bezig in de Haagse contreien. Hij bracht een EP uit, speelde in de grote zaal van zowel het Paard als Paradiso en was te zien op Sniester. Als klap op de vuurpijl opent hij het programma in het Paardcafé tijdens de 50e editie van Club 3voor12 Den Haag op zaterdag 9 september. Ter ere daarvan zaten wij met hem om te praten over zijn werk, hoe dat tot stand komt en wat de toekomst zal brengen. En dat alles onder het genot van een biertje.

“Het gaat wel lekker, het voelt best wel nice hoe alles loopt. Ik voel mij ook goed en dat heeft dan weer invloed op mijn muziek”, vertelt de twintiger. “Sniester is geweest, de EP is uit en als ik deze lijn doorzet, kunnen er nog heel leuke dingen gaan komen.” Ambitie heeft de geboren Nijmegenaar genoeg. Het schrijven van tracks staat nu nog centraal en dat zou moeten resulteren in meer optredens en een nieuwe ervaringen. “Ik hoop op een gegeven moment een act neer te kunnen zetten waarmee ik zowel grote festivals mee kan aandoen als intiemere clubshows kan geven. Het belangrijkste is dat ik uiteindelijk zelf tevreden ben, want dan straal je dat automatisch uit naar anderen.”

Een aantal maanden geleden was Pijke te gast in onze rubriek Oh Ja Joh!? Daarin gaf hij aan dat hij zijn inspiratie met name haalt uit moeilijke periodes in zijn leven. Het schrijfproces komt doorgaans als zo’n periode afgerond is waarna de liedjesschrijver met die ervaringen aan de slag kan. “Het is niet zo dat ik het perse kut gehad moet hebben om een lied te schrijven. Gelukkig niet zelfs, dan was ik een artiest die alleen maar pijn zou lijden, haha.” Wel geeft de zanger aan dat na een moeilijke periode het schrijven voor hem nou eenmaal makkelijker gaat. “Meestal ben je na een lastige tijd ook gewoon weer helemaal chill met jezelf. Dus het is ook de wisselwerking tussen een moeilijke periode en het je weer helemaal goed voelen wat het grootste verschil maakt.” Daarnaast wil Pijke benadrukken dat het niet eens een negatieve periode hoeft te zijn waar hij inspiratie uithaalt. “Het kan ook voortkomen uit verandering of gewoon een tijd met veel gebeurtenissen. Mijn schrijfproces is geen lijdensweg hoor.”

Pyke

Toen Pijke nog frontman was van Crystal Water heeft hij al veel ervaring opgedaan met het schrijven van nummers. Dit was echter in bandvorm waardoor de overstap naar soloartiest zijn perikelen met zich mee heeft gebracht. “In de Crystal Water tijd ontstond een nummer vaak uit een zanglijntje of een gitaarriffje met daaraan een coupletje. Daar van uit gingen we dan verder en bouwden het verder uit tot iets vets of iets niet vets. Nu is dat anders”, legt De Grood uit. “Nu doet de mening van anderen er veel minder toe. Ik schrijf gewoon wat ikzelf vet vind zonder dat ik rekening moet houden met bandleden of wie dan ook. Als ik morgen ineens zin heb om soul te maken dan kan dat gewoon. Geen zorgen trouwens, daar heb ik geen zin in.”

Die vrijheid kan ook als beperkend ervaren worden, want door de overdaad aan keuzes en invloeden die Pijke in zijn muziek zou kunnen verwerken staat de eigenheid van de tracks op het spel. “Ik ervaar het niet echt als beperkend maar het is wel lastiger om te omschrijven wat voor muziek ik maak. Singer-songwriter is te algemeen want iedereen die liedjes schrijft en ten gehore brengt is in feite al een singer-songwriter. Dus wat dat betreft is het lastig uitleggen. Er zijn zo veel dingen die ik in mijn muziek zou willen verwerken dat een label niet echt van toepassing zou zijn.” De onzekerheid probeert Pijke zo veel mogelijk uit te buiten; hij kan nu nog altijd veranderen van richting en experimenteren met verschillende sounds en invalshoeken.

Pijke zelf beschrijft zijn muziek als een mengelmoes van genres: luisterliedjes met invloeden uit britpop, psychedelica en R&B. “Je zou het misschien wel kunnen vergelijken met Ed Sheeran in zekere zin, maar ik hou niet echt van Eds muziek dus eigenlijk vind ik dat niet echt opgaan. Ook hoor ik wel eens de naam Bon Iver langskomen, maar daar is het dan soms veel te poppy voor”, aldus de liedjessmid.

Eén ding dat wel zeker is, is dat Pijkes muziek in zekere zin representeert waar zijn muzikale roots liggen. Zo is de Grood al jaren erg fan van de broertjes Gallagher en wat zij met Oasis gedaan hebben, waren ten tijde van Crystal Water de Arctic Monkeys en Tame Impala grote invloeden en zijn tegenwoordig de wat slickere zangers als The Weeknd en Miguel artiesten waar hij zijn inspiratie uit haalt.

Dit alles komt bij elkaar in zijn muziek en vormt zich tot een smeltkroes van op het oog erg verschillende invloeden. Pijke legt de keuze als volgt uit: “Met name bij mijn laatste nummers probeer ik wat dansbaarder voor de dag te komen. Dat komt omdat ik zo veel dingen hoor die ik in mijn muziek wil verwerken. Dat probeer ik dan op een zo authentiek mogelijke manier te doen.” The Weeknd lijkt op het eerste gezicht een wat vreemde eend in de bijt, met name omdat het geen gitaarbandje is, maar ook omdat de songopbouw en de boodschap van de nummers nog wel eens verschilt van de andere invloeden die genoemd zijn. “De R&B probeer ik bijvoorbeeld zo veel mogelijk tot uiting te laten komen in het vocale aspect; ik probeer niet alleen mijn stem als instrument te gebruiken maar ook wat meer ‘kunstjes’ te doen in de vorm van adlips en het gebruik van mijn kopstem. Uiteindelijk komt het er op neer dat ik zo logisch mogelijke keuzes wil maken binnen de muziek die ik graag luister.”

Pijke ten tijde van Crystal Water

Pratend over zijn eerste EP laat de zanger merken dat hij niet meer de affiniteit met die tracks heeft als voorheen. “Die nummers zijn in een tijdsspanne van drie jaar geschreven en ze staan niet meer helemaal voor de persoon die ik nu ben. Ik speel ze ook minder”, weidt Pijke uit. Hij laat merken dat hij het liefst alle registers open trekt en zo veel mogelijk zou willen experimenteren met muziekstijlen. Dit is te vergelijken met hoe David Bowie van jongeling met een gitaar via glamrock, funk, soul, disco en hardrock uitkwam tot een van de meest veelzijdige en gewaardeerde artiesten van de afgelopen 100 jaar. “Ik ga het liefst zo veel mogelijk verschillende dingen doen, met een overkoepelende eigenheid om het geen chaos te laten worden. Nu zou ik bijvoorbeeld voor mijn aankomende EP een elektronische omlijsting willen toevoegen, maar dat kan daarna ook weer anders zijn. Ik ken sowieso niet echt mensen die mij met de elektronische kant zouden kunnen helpen, dus mocht er iemand zijn hoor ik dat graag. Zolang ik maar geen overgeproduceerd massaproduct word zonder eigenheid trouwens. Ik wil altijd betrokken blijven in het productieproces.”

De veelzijdigheid van nummers maakt volgens de liedschrijver een set ook interessanter. Door luchtige, vrolijke tracks af te wisselen met duisterder werk kan je de sfeer in een zaal enorm beïnvloeden, en dat is precies wat Pijke wil.

Uiteindelijk zou de Grood het liefst zo veel mogelijk mensen willen bereiken, zowel binnen als buiten de landsgrenzen. “Het liefst heb ik dat mensen mijn muziek leuk gaan vinden. Als dat binnen Nederland blijft vind ik dat al een hele eer, maar als ik mag dromen zou ik ook daarbuiten mensen willen raken.” Aan ambitie ontbreekt het dus niet. “Het punt is dat ik nu bij vrijwel elk optreden iemand in het publiek al een tijd ken. Dat vind ik enerzijds heel prettig maar anderzijds zou een zaal vol vreemden er voor zorgen dat ik alleen maar beoordeeld wordt op mijn muziek, iets dat uiteindelijk meer zou moeten wegen dan enkel sympathie.”

Wel is de zanger er zich van bewust dat hij daar niet perse invloed op uit kan oefenen. Hij weet goed dat het uiteindelijk een kwestie van hard werken is. “De droom zou moeten zijn dat je iets doet dat je zelf heel leuk vindt. In mijn geval is dat muziek maken, en vooralsnog lukt dat aardig. Hoever dit alles gaat komen kan ik niet met zekerheid zeggen maar dat neemt niet weg dat ik durf te dromen.”

Met het oog op de clubavond is Pijke erg nuchter. “Ik zal uiteindelijk de lijn van nu door willen zetten, maar ik ga ook mijn best doen er iets speciaals van te maken. Misschien heb ik een heel productieve periode deze zomer en zet ik een set neer met nieuwe nummers, of iets anders. Uiteindelijk hoop ik dat er mensen komen kijken en het leuk vinden”, waarna de zanger ook nog toevoegt: “En ze moeten eigenlijk ook bij The Stangs gaan kijken, want als ze mijn muziek leuk vinden zal dat ze ook wel bekoren.”

 

 

 

Pyke speelt op Club 3voor12 Den Haag #50 (de XXL editie) de grote jubileum editie op zaterdag 9 september met The Hazzah, Forever Saturday, Kern Koppen, Yasmine en The Stangs. Op de avond zie je het nieuwste Haagse talent, gevestigde Haagse namen, talent van over de stadsgrenzen en natuurlijk een aantal Haagse verrassingen. Zaterdag 9 september. Save the date.