Vroeger was hij frontman van Crystal Water, nu is hij voornamelijk bezig met zijn solocarrière: Pyke. Deze jonge singer-songwriter heeft al een aantal grote optredens op zijn palmares bijgeschreven. Zo stond hij onder andere op Sniester en speelde hij op het afscheid van Chuck Deeley. Verder pendelt de liedjessmid vaak tussen Den Haag en Amsterdam, waar hij nu woonachtig is. Het leek ons dus hoog tijd om hem te onderwerpen aan de Oh Ja Joh!?

Naam
Pijke Sylvester de Grood

Geboortedatum en -plaats
31 juli 1995 in Nijmegen

Broers/zussen
Ik heb één broer, zijn naam is Micor en hij is nu 23 jaar

Huisdieren
Bij mijn ouders thuis heb ik twee katten genaamd Memphis en Pip en een vis die Elvis heet. Dat is oorspronkelijk mijn vis maar ik ben gestopt met voor hem zorgen dus heeft mijn vader de zorg op zich genomen, een erg zielig verhaal.

Sport
Ik squash tegenwoordig erg veel met wat vrienden. We zijn semi-goed. Het is een heel fijne sport, constant chill. Ik heb ook getennist maar squash is leuker.

Beste gewoonte
Ik kan dingen uit meerdere perspectieven bekijken. Zo kan ik meningen van anderen vaak ook wat relativeren. Ik vind dat een heel prettige gewoonte om te hebben.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
De actie waar ik mij echt het meest voor schaam houd ik lekker voor mezelf, haha. Maar ik heb nog wel een andere actie waar ik me kapot om schaam. Ik speelde een paar jaar geleden met Crystal Water op het Zeeheldenfestival. We hadden van Ready to Play een kwartiertje tijd gekregen voor onze set maar toen we net begonnen brak mijn snaar. Geen ramp want ik had een back-up gitaar bij mij maar die had ik zo lang niet gecheckt dat ik er achter kwam dat daar ook een snaar van kapot was. Toen schaamde ik mij enorm richting mijn bandleden en het publiek, al helemaal omdat het zeker een half uur geduurd heeft voor we weer konden beginnen.

Wat laat je het liefst bezorgen?
Het liefst laat ik dingen van Thomann (muziekwinkel red.) bezorgen. Ik vind het wel leuk om een pakketje te krijgen.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Ik heb niet echt een ritueel ofzo. Wat ik wel altijd doe, is dat ik een eitje of drie in de pan gooi, iedere ochtend. En dan zet ik een muziekje op, elke ochtend hetzelfde maar ik zou het geen ritueel noemen.

Favoriete plek in Den Haag
Ik denk dat dat het Magazijn is. Niet de club maar de locatie waar ik altijd oefende met Crystal Water, bij het Esperantoplein. Elke keer dat ik er langs fiets krijg ik een nostalgisch gevoel. Ik heb heel goede herinneringen aan die tijd en aan alle leuke dingen die we toen deden. Nu ik daar niet meer kom, denk ik dat de Indigo een goede tweede is.

"Wat ik wel altijd doe, is dat ik een eitje of drie in de pan gooi, iedere ochtend. "

Pijke de Grood

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Het gebeurt op zich al wel maar volgens mij kan er nog meer samengewerkt worden. Niet persé een bandje vormen met andere muzikanten, maar elkaar iets meer helpen. Het kan volgens mij nooit genoeg gebeuren: samen de krachten bundelen en elkaar een handje toesteken.

Stamkroeg
Ik heb niet echt een stamkroeg. Als ik echt zou moeten kiezen denk ik dat Café de Bieb een goede optie is. Vroeger was het een heel normaal café maar nu is het allemaal wat gezelliger geworden. Ik heb daarom ook mijn EP hier gereleased, ik zette voor mijzelf de fijnste plekken van Den Haag op een rijtje en daar kwam de Bieb dus uit.

Beste Haagse initiatief
Ik denk dat festivals als Life I Live en Sniester echt heel leuke initiatieven zijn. Ik weet niet hoe ze het doen maar er staan altijd artiesten die ik heel leuk vind, en dat op tien minuten fietsen van mijn huis. Verder vind ik dat wat Mink Records aan het doen is met releases en jazzavonden erg cool is. Dat kan nog best iets groots worden. En Ready to Play vind ik ook nog altijd heel tof, het is het ideale opstapje voor de beginnend muzikant.

Haagse band van het moment
Je kan er niet omheen dat Son Mieux heel lekker aan het gaan is. Het zijn goede songs en lekkere muziek. Camiel is echt goed bezig, ook hoe hij zichzelf profileert op het podium; poppy tunes maar wel heel eigen.

Onderschat in de Haagse scene?
Ik denk dat het onderschat wordt hoeveel je als muzikant buiten Den Haag zou kunnen doen. Veel acts blijven binnen de stad maar vergeten dat je buiten Den Haag of zelfs buiten de landsgrenzen dingen zou kunnen opzetten. We zouden ook bandjes uit andere steden uit kunnen nodigen en daarmee uitwisselingen doen. Als je bijvoorbeeld acts uit Amsterdam en Utrecht uit zou nodigen voor een uitwisseling dan heb je drie optredens in verschillende steden, en omdat iedereen zijn eigen fanbase heeft, krijg je daar hoe dan ook publiek op af.

Welke Haagse band had nooit uit elkaar mogen gaan?
Ik vond Neighbour Neighbour altijd heel vet, ook toen het nog So What was. Maar aan de andere kant zijn er toen ze uit elkaar gingen heel coole projecten uitgekomen zoals: Avi On Fire en Every Kid Knows, dus eigenlijk dragen ze nog steeds iets bij aan de muziekwereld, maar ikzelf had het nog wat vaker hebben willen zien.

Met wie zou je een dag willen ruilen?
Ik zou wel een dagje willen ruilen met The Weeknd. Ik vind hem sowieso wel vet maar het lijkt me helemaal tof om een keer zo’n show in een vol stadion mee te maken. Ook het maken van zo’n clip lijkt me tof; een slowmotionclip met allemaal schaars geklede chicks er naast en een ontploffende auto, dat je daar gewoon het budget voor hebt, haha.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen?
Ik ben eigenlijk best een goede slaper. De nachten dat ik echt wakker heb gelegen kwamen meestal door een mug die bij mijn oor vloog, dat is echt fucking kut. Soms besef ik ook wel terwijl ik in bed lig dat het leven eindig is, dat kan mij ook wakker houden. Dus eigenlijk varieert het van kleine dingen tot hele existentiële vraagstukken.

Beste nummer aller tijden?
Dit is natuurlijk heel subjectief, er is geen goed antwoord op. Maar wat ík het beste nummer ooit vind, is Casimir Pulaski Day van Sufjan Stevens, dat is op elk vlak heel sterk. De akkoorden zijn best eenvoudig maar blijven toch vermaken, zijn stem is heel mooi en de tekst is heel goed want elke keer dat je luistert ontdek je iets nieuws wat je ook nog eens zelf kan interpreteren zoals je wil. Het is ook een van de weinige covers die ik speel.

De beste liedjes volgens Pijke de Grood

Wat is je grootste guilty pleasure?
Wat muziek betreft had ik wel guilty pleasures maar ik vind dat eigenlijk niet meer guilty. Vroeger schaamde ik mij best een beetje omdat ik The Weeknd en Miguel goed vond maar onderhand is het zo dat ik er gewoon helemaal voor sta. Eerst was het altijd van: “Ik vind The Weeknd vet, maar…” terwijl ik nu is het meer van: “Ik vind The Weeknd vet, en…” En niet muziekgerelateerd denk ik dat een kapsalon falafel wel een beetje guilty is. Ik ben sinds kort vegetarisch maar ik wil de kapsalon niet missen.

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg?
De eerste en enige vinylplaat die ik kocht was Lost In A Dream van The War
On Drugs. Dat betekende toen ik het kocht zo veel voor me, en ook het artwork was zo vet dat ik het maar kocht. Het staat nu ook als enige plaat op mijn kamer. Van mijn vriendin heb ik ook ooit een Beatlesplaat gekregen waar ik heel dankbaar voor ben. Maar ik heb ook geen platenspeler dus ik heb niet echt veel platen. Als ik ze koop is het echt voor het artwork of om een act te sponsoren

Waar luister je de laatste tijd naar.
Ik luister de laatste tijd veel naar Frank Oceans nieuwe album ‘Blonde’, dat vind ik echt fucking vet. En de Vlaamse singer-songwriter Tamino is ook heel erg aan te raden. Zijn single ‘Habibi’ is echt heel goed. Ik was bij zijn EP release in de Melkweg en toen kon je echt zien dat hij heel groot gaat worden.

Welke band moet voor altijd zwijgen?
Ik heb me vroeger muzikaal echt geërgerd aan de band Hooked. We kwamen ze met Crystal Water vaak tegen op dezelfde evenementen en ik had gewoon niks met die muziek. Het waren verder echt prima knullen maar de muziek was niet mijn ding.

Pijke de Grood

Bron van inspiratie
Als je kijkt naar mijn songwriting is het meestal de periode na een heftige gebeurtenis in mijn leven. De heftige periode zelf blokkeert mijn  schrijven meestal maar daarna komen er meestal wel liedjes uit. Maar het werkt alleen als het daarna weer goed met mij gaat. Verder vind ik andere muziek ook meestal een bron van inspiratie. Bijvoorbeeld Kendrick Lamar is van invloed, al lijkt het natuurlijk totaal niet op wat ik doe, maar het verkondigen van een boodschap waar anderen zich dan in zouden kunnen plaatsen, inspireert mij erg.

Vraag van Wesley Bohemen: Wat was je favoriete act op Sniester?
Ik mag natuurlijk niet mijzelf zeggen, haha. Nee zonder gekheid, ik heb twee dingen gezien die ik echt heel vet vond. Allereerst vond ik Niko cool, een van de vetste Haagse acts van nu. Verder vond ik Jo Goes Hunting echt enorm vet, dat ligt mij ook heel erg. Dus Niko voor Haagse begrippen en Jo Goes Hunting omdat het gewoon heel goed is.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Een soort tegenhanger van de vraag waar men zich het meest voor schaamt. “Wat is het gelukkigste moment dat je hebt ervaren in je leven?”