Kern Koppen staan op de Club 3voor12 Den Haag XXL (#50). Het gaat een bijzondere show worden, en dat is niet alleen omdat het om de vijftigste editie gaat. De heren stonden eerder op de tweede en de achttiende editie van de clubavond. Die eerste keer was tijdens het prille begin van de act en de tweede keer was de act halverwege de vierluik van de ‘Vier Seizoenen’. Tijdens vijftigste editieblikken de twee (Guus & Frank van der Steen) terug. Hoog tijd om bij polshoogte te nemen met Frank

We vallen gelijk met de deur in huis, wie zijn er nu volwaardig lid van Kern Koppen? "Op dit moment zijn het alleen Guus en Ik (Frank)". Tom Giles heeft onlangs besloten om te stoppen met de groep. Kern Koppen heeft verschillende bezettingen gehad waar Frank en Guus aan de basis stonden. Nu is dat nog meer van toepassing. Afhankelijk van de fase waarin Kern Koppen zit, wordt ingevuld wat belangrijk is voor de act. Frank heeft het doorgaans over een project, hiermee wordt bedoeld een album of fase waar de heren zich voor inzetten.

Als we het hebben over de toekomstige plannen van Kern Koppen dan verklapt dat hij en Frank samen bezig zijn met het opzetten van een theatershow. Frank noemt het ‘Cabaret op rijm’. “Ik begeleid de verhalen van Guus. Deze anekdotes en verhalen uit zijn jeugd zijn aangedikt, zodat het wat grappiger en aangrijpender overkomt. Voor de show is er muziek geschreven die speciaal voor de show bedoeld is.” De show wordt bewust niet bestempeld als spoken word omdat die twee woorden toch andere associaties met zich meebrengen. “Dit voelt meer aan als een boek.”

Kern Koppen @ Paard van Troje

De muziek van Kern Koppen komt heel dynamische tot stand. “Tegenwoordig is het dat Frank iets maakt op Ableton en dan hoort Guus iets wat hem interesseert en dat werken de rappers dan uit. Het is wat losser dan voorheen. Tijdens de vier EP’s was het Tom Giles die met een blauwdruk kwam. Muziek maken is voor Frank niet een jeugddroom of voorbedacht pad geweest. “Op mijn zestiende ben ik begonnen op een computer met raps maken. Dat ging over dingen die me toen interesseerde. Dat vond ik gewoon leuk.” Door de feedback van zijn omgeving is Frank langzaam steeds meer met muziek bezig geweest. Het werd positief ontvangen, waardoor iemand dan zei: “Ik kan wel een showtje voor jullie regelen ”. “Dat optreden en muziek maken vond ik zo leuk en verassend dat ik muzikant ben geworden.”

Maar hoe betrokken is Kern Koppen bij de Haagse muziekscene? “Met Kern Koppen is er altijd een band geweest met de Haagse muziekscene.” De rapper ziet de scene vooral als een motivatie voor zijn eigen projecten. Maar één act bleek een directe inspiratie geweest: Pop Up Animal Kids. “Daardoor is de act met Tijmen van Wageningen gaan zitten om aan het geluid van Kern Koppen te werken.” Op de vraag of er ook Haagse acts zijn die Kern Koppen gewoon heel goed vinden worden een aantal acts genoemd: onder andere Son Mieux, Filosofische Stilte en AAPNOOTMIES. Maar eigenlijk wil Van der Steen de Haagse muziekscene niet te kort doen.

Kern Koppen @ Club 3voor12 Den Haag

Hij vervolgt: 'Mensen die een etiket op ons plakken vinden het makkelijk te geloven dat we bijvoorbeeld Opgezwolle heel kicken vinden. Een Mr. Polska of Ronnie Flex vind ik ook erg kicken. Binnen de rapwereld hebben mensen heel erg de neiging om te denken dat iedereen in een bepaald stramien zit. En dat alles wat erbuiten valt niet geloofd wordt of niet gaaf is.” Het komt voor Frank neer op het feit of een act een eigen identiteit heeft. “Bij mij zijn de criteria heel anders. Een eigen identiteit is dat je elkaar juist niet na kan doen. Dat je de kracht hebt om jezelf te manifesteren als identiteit.”

Voor de clubshow op zaterdag 9 september in de Kleine Zaal van Paard zijn Guus en Frank volop bezig met voorbereidingen: “Ik ben op dit moment bezig om uit te vinden (door middel van Ableton) om Tom te zijn in de band, zonder hem na te doen.” Guus en Frank zullen met zijn tweeën optreden en het zal vooral in het teken staan van het oude werk. Zelfs het werk dat voor Één is gemaakt. Via Facebook doet de act een oproep aan de fans: "Wat willen jullie horen?" 

 

 

Kern Koppen speelt op Club 3voor12 Den Haag #50 (de XXL editie) de grote jubileum editie op zaterdag 9 september met The Hazzah, Forever Saturday, Pyke en meer, . Op de avond zie je het nieuwste Haagse talent, gevestigde Haagse namen en natuurlijk een aantal Haagse verrassingen. Zaterdag 9 september. Save the date.