Ze zijn nog jong; de gasten van Forever Saturday, toch heeft de band al flink aan hun muzikale loopbaan getimmerd. Zo stonden de punkers in het voorprogramma van Marky Ramone in 013, tekenden ze bij boekingsbureau Agents After All en staan ze op 9 september op de vijftigste editie van Club 3voor12 Den Haag. Zanger/gitarist Dylan en gitarist/zanger Anthony zaten met ons om het te hebben over de transities die de band heeft doorgemaakt, over punk en over de aankomende EP (de komende vrijdag wordt uitgebracht in de Zwarte Ruiter).

De band begint de band bij Ready to Play, nog onder de naam ‘The Hague Idiots’. Die naam hebben de heren een flinke poos gevoerd. Toch wordt er na een aantal jaar gekozen voor een nieuwe naam waarmee de band serieuzer genomen moet worden en verder zou kunnen komen. “De oorspronkelijke naam was meer uit noodzaak ontstaan. We waren net bij elkaar en hadden nog geen naam dus hebben wij die maar snel bedacht. Toen Kasper, de bassist, later met Forever Saturday kwam was de keuze snel gemaakt en maakten wij de switch.” vertelt Anthony.  

De naam is niet de enige verandering die de band in de laatste weken heeft doorgemaakt, ook is drummer Jens opgestapt en is zijn plek op de drumkruk overgenomen door Sekou. “Jens had er op een gegeven moment geen zin meer in.” zegt Dylan. “Dus is hij er uit gestapt. Toen hebben wij best lang moeten zoeken naar een nieuwe drummer, wat op zichzelf niet makkelijk was.” Ook waren de optredens die gepland stonden in de periode nadat de oude drummer er de brui aan gaf een issue. “We hebben een aantal gigs akoestisch gedaan maar dat kwam ons op een gegeven moment de neus uit. Op een gegeven moment wisten wij ook niet of we door moesten gaan met de band. Maar achteraf ben ik heel blij, je moet die downs hebben om grote highs te behalen.” aldus Anthony.

The Hague Idiots @ Paardcafé, Haagse Pop Week 2013

The Hazzah @ Sniester

In het begin is het misschien nog wennen voor de jongens om met een nieuwe drummer te spelen maar al vrij snel is het alsof het de normaalste zaak van de wereld is, dat Sekoe op de potten en pannen slaat. Dylan vertelt ons: “Sekou heeft een enorme inhaalslag gemaakt. Met Jens hadden we vijf jaar podiumervaring, we wisten precies wat hij kon en hoe hij reageerde op situaties, bij Sekou hadden we dat aan het begin nog niet. Maar al vrij snel heeft hij zich bewezen en nu lijkt het helemaal niet alsof hij net er bij zit.”

Dat de noodzaak er was om een nieuwe drummer te vinden blijkt wel uit de stroom gebeurtenissen die de laatste tijd plaatsvindt. Zo heeft de band sinds kort een manager en werken ze samen met de boekers van Agents After All. Ook zijn ze geselecteerd voor de Popronde en komt op vrijdag 7 juli de eerste EP genaamd ‘We Ain’t Comin’ Home Tonight’ uit. “Het gaat nu heel lekker, en alles lijkt nu op zijn plek te vallen.” zegt Anthony.

De band is altijd erg beïnvloed geweest door pop-punk uit de jaren ’90. Met name op het podium heeft Anthony veel weg van Billie-Joe Armstrong van Green Day getuige zijn bewegingen en de Gibson Les Paul Junior die hij – net als Billie-Joe – heel laag heeft hangen. Ook muzikaal hangt het allemaal van vrolijke, uptempo powerchordprogressies aan elkaar. De laatste tijd lijkt er echter ook een verandering in de aankleding te zitten. De t-shirts zijn ingeruild voor overhemden en in alles wat de jongens uitstralen lijken ze volwassener te zijn geworden. “Wat muziek betreft zijn we nog wel echt punk, maar we proberen wat meer andere stijlen er in te betrekken.” vertelt Anthony. “We zijn nu begonnen met andere stijlen te waarderen, zo luisteren we nu ook veel naar acts als The Beatles, Jimi Hendrix en de Beach Boys. Soms hebben we wel eens van ‘What the fuck, hoe hebben we dit zo lang links hebben laten liggen.’”

Ook wat betreft hun kijk op punkmuziek heeft de band een andere blik gekregen. “Vaak wordt punk geassocieerd met hanenkammen en veiligheidsspelden, om het maar even zo te stellen. Maar bijvoorbeeld de Beatles waren ook punk. Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band bijvoorbeeld, de ballen die je moet hebben om al je oude werk overboord te gooien en met een totaal nieuwe plaat te komen. Dat is ook punk.” zegt Anthony. “Al helemaal als je op die nieuwe plaat allemaal bizarre oosterse instrumenten gaat gebruiken.” vult Dylan aan.

Wat nieuwe muziek betreft heeft de band al veel plannen. “We komen vrijdag 7 juli dan met onze eerste EP, die op geel vinyl uitkomt. Dat  is voor ons wel echt een mijlpaal. We hebben in de basementstudio opgenomen en vervolgens hebben we het in Nederland en in Amerika laten masteren.” aldus Anthony. “Het opnameproces was erg rommelig eigenlijk. Op een gegeven moment kwamen we in de problemen met geld en tijd en hebben we een tijdje alles gepauzeerd. En een paar maanden later zijn we vervolgens weer verder gegaan.” weidt Dylan uit. “Er staan vijf nummers op de EP. Drie hebben we al ooit uitgebracht met een videoclip er bij, de andere twee zijn nieuw.” gaat Dylan verder. “Zo kunnen de mensen onze muziek ook buiten YouTube checken. Binnenkort willen we ook een album uitbrengen. Ook daarom nemen brengen we nu die EP uit, als een soort voorproefje.”

Forever Saturday

Aan dromen ontbreekt het de jongens niet, een album, grote shows, leven van de muziek, uit alles blijkt dat ze er al heel erg mee bezig zijn. “Onze aller grootste droom is om in Japan te spelen. Zo groot zelfs dat we er een nummer over hebben geschreven. We kijken vaak liveshows van Green Day in Japan terug en dat is zo gaaf om te zien.” zegt Dylan. “Maar ook het op eigen kracht uitverkopen van  grote zalen is een droom. Oh ja! Lowlands! Dat willen we ook. Als we op Lowlands of Pinkpop komen laten we allemaal het bandlogo tatoeëren.” vult Anthony enthousiast aan.

Al met al hebben de heren grootse plannen en een goede basis om een eind te komen. Maar eerst wachten de EP release en de Club 3voor12-show. “Kom allemaal kijken, het wordt echt een feestje. Het is nog gratis ook.” zeggen de jongens.  

 

Forever Saturday speelt op Club 3voor12 Den Haag #50 (de XXL editie), de grote jubileum editie op zaterdag 9 september. Op de avond zie je het nieuwste Haagse talent, gevestigde Haagse namen en natuurlijk een aantal Haagse verrassingen. Zaterdag 9 september. Save the date.