“The Hazzah is geen punctuele band” vertelt zanger/bassist Edo Storm terwijl we wachten op gitaristen Sten en Pepijn. Samen met drummer Robbie bestellen we alvast een biertje en praten we erover dat er de laatste tijd zóveel is gebeurd met het luidruchtige kwartet dat het de vraag is waar we moeten beginnen. Een korte opsomming: The Hazzah heeft een platencontract bij Mink Records in de wacht gesleept, kan worden geboekt via Friendly Fire, heeft een nieuwe EP genaamd XEX, is geselecteerd voor de Popronde en, misschien wel het belangrijkste, speelt op zaterdag 9 september op de 50e editie van Club 3voor12 Den Haag. Ondertussen schuiven de gitaristen aan, dus we kunnen beginnen.

De vorige keer dat The Hazzah Club 3voor12 Den Haag aandeed, is iets meer dan een jaar geleden. “Het was voor ons best een grote show. We hebben daar echt naartoe gewerkt, zo van ‘dit moet wel echt fucking goed worden.’ Het was één van de eerste shows in de nieuwe formatie en het ging best lekker. Het lijkt zo lang geleden maar dat valt best wel mee. Het is gewoon heel snel gegaan.” Inderdaad. De vraag is: hoe is dat zo gekomen?

“Hard werken, heel veel muziek maken, gezien worden en met de juiste mensen in contact komen,” aldus Edo. Eigenlijk is alles wat The Hazzah het afgelopen jaar bereikt heeft terug te herleiden tot dat motto. Bijvoorbeeld het platencontract bij Mink Records: “Wij kenden Marieke (McKenna, eigenaar Mink Records, red.) al langer. Marieke had aan de hand van onze eerste single ‘New Fuzz/I Will Wait For You’ al eens interesse getoond in toekomstig werk. De vriend van Marieke heeft de nieuwe EP gemixt en die kwam natuurlijk ook bij haar terecht. Ze was enthousiast en wilde het wel uitbrengen.” Of het toetreden tot de stal van Friendly Fire. “Friendly Fire heeft ons via de Popronde gevonden. Pien (Feith, boeker bij Friendly Fire, red.) zit in de selectiecommissie. Ze vond het er leuk uit zien en vooral goed klinken dus heeft ze ons benaderd. Ze kwam al snel kijken bij een optreden en nu is het rond.” Kortom: het gaat goed met The Hazzah en daar zijn ze dankbaar voor. “We mogen niet klagen.”

The Hazzah @ Club 3voor12 Den Haag

The Hazzah @ Sniester

Het laatste muzikale wapenfeit van Edo, Sten, Pepijn en Robbie is de EP ‘XEX.’ De eerste single en tevens titeltrack bestaat uit nog geen twee minuten beukende garagerock. Vorige single ‘New fuzz’ knalde ook al lekker. Dat wil niet zeggen dat de band het surfgeluid waar ze ook bekend om staan achter zich hebben gelaten. “Het ligt eraan wanneer je ons treft. De ene keer zijn we meer met de rustige nummers bezig en dan weer veel met de hardere nummers. Het zijn gewoon twee liefdes en ik denk dat zowel het softere als het hardere blijft evolueren zodat je weer andere kanten van ons gaat zien. We proberen geen keuze te maken tussen het zijn van een harde garageband of een softe surfband. We vinden het allebei leuk en willen het allebei spelen.”

Waar de vorige single was opgenomen door Henk Koorn heeft The Hazzah het heft nu in eigen handen genomen. “De hele EP is in de oefenruimte opgenomen. We hebben al onze gear bijeen geschraapt, hier en daar wat geleend en zijn gewoon gaan opnemen. Het was chill om zelf op te nemen want zo heb je alle vrijheid. Er is minder druk om te presteren omdat je toch met maten bent. Als het vandaag niet af is, kan je morgen weer verder. Of de dag daarna.” Om ‘XEX’ af te maken, schakelde The Hazzah wel wat hulptroepen in. “De EP is door Michiel Mutsaerts gemixt. Hij heeft de nummers wat meer vormgegeven en een stuk beter laten klinken. Daarna hebben we het nog laten masteren door Tammo Kersbergen.”

Inmiddels speelt het surfende viertal meer buiten Den Haag dan in de stad. “Op een gegeven moment heeft Den Haag je ook wel een beetje gezien. Dan heeft het geen zin om eindeloos elke maand hier te blijven spelen.” Gelukkig komt de band nog wel terug voor de jubileumeditie van Club 3voor12 Den Haag, maar met een druk najaar voor de boeg gaan de heren eerst even op vakantie. “Club 3voor12 is voor nu de eerste show die gepland staat voor na de zomer. We kunnen niet beloven dat dat zo blijft, dus schrijf dat er vooral niet bij. Ik denk dat er een hoop vrienden en ouders zijn. Het wordt een leuke Haagse avond.”

Daarna wacht de Popronde met hopelijk veel optredens door het hele land. En na de Popronde? “We gaan kijken hoe ver we kunnen komen. We zijn wel gewoon vrienden en doen het uiteindelijk voor de lol, maar de kansen die we krijgen pakken we aan. We willen gewoon veel spelen en leuke dingen meemaken.”

Na het interview duikt The Hazzah weer de oefenruimte in. De laatste vraag is dan ook wat de heren vanavond gaan doen tijdens hun repetitie. Wat blijkt: The Hazzah speelt de volgende dag op een bruiloft in Duitsland en er moeten nog wat covers ingestudeerd worden. Er ontstaat een hevige discussie over welke covers dat gaan worden. Desgevraagd blijkt de band geen ambities te hebben om een bruiloftsband te worden, maar er wordt lachend gemeld dat er voor het juiste bedrag altijd valt te praten. Eén ding is duidelijk: The Hazzah heeft er nog steeds lol in.

 The Hazzah speelt op Club 3voor12 Den Haag #50 (de XXL editie) samen met Pyke, Yasmine, een geheime act, Kern Koppen, The Stangs en Forever Saturday. Zaterdag 9 september. 

The Hazzah @ The LIFE I LIVE 2017

The Hazzah @ Crossing Border 2016