“Het is de jubileumeditie. Het Embassy Festival is van een heel schattig klein dingetje echt uitgegroeid naar een serieus groot festival met medewerking van heel veel ambassades.” Carly vertelt trots over ‘haar’ festival. Nou ja, het is niet alleen haar festival. “Arthur heeft ooit het festival bedacht en is mijn klankbord. We zitten ook allebei in het programmateam, dus we doen echt wel heel veel samen.” Arthur: “maar Carly heeft wel de contacten met alle ambassades.” Dat is zeker geen taak die onderschat moet worden, want dit jaar werken er 51 ambassades mee aan het festival. ”Dat gaat op verschillende manieren. De ene ambassade schuift een leuke act naar voren, de andere ambassade staat op de international market dus dat is heel verschillend.”
Het is donderdagochtend. Arthur Pronk en Carly Dutton maken zich op om met het team naar Lowlands te gaan, maar niet voordat ze uitgebreid de tijd nemen om te vertellen over het Embassy Festival. Dit jaar vindt dit feest van mondiale allure voor de vijfde keer plaats, en wel op vrijdag 1 en zaterdag 2 september. En als je na de internationale markt en acts van over de hele wereld jouw portie cultuur nog niet hebt gehad, gaat het Embassy Festival naadloos over in het Haags Uit Festival, maar daar gaat het vandaag niet over.
Voor degenen die nog nooit naar het Embassy Festival geweest zijn, geeft Carly een korte uitleg van wat er allemaal te doen is. “We hebben een internationale markt die verspreid is over het hele festivalterrein. Daar staan tentjes en kunnen ambassades zich op een leuke manier laten zien. Dat doen ze door eten, drinken of workshops, eigenlijk kunnen ze van alles doen.” Daarnaast is er een aantal podia, waaronder de creatieve arena. Daar geldt het motto ‘anything goes.’ “We weten niet altijd precies wat we kunnen verwachten, maar het is altijd een hele mooie verrassing.” Arthur pakt zijn telefoon erbij om wat filmpjes te laten zien. “In het verleden hebben we wel eens een dame uit China gehad die pipa speelt en in China miljoenen cd’s heeft verkocht. Zij zou komen met een aantal danseressen. Dan zoek je eerst op wat een pipa nou eigenlijk is. Dat is een soort Chinese luit die al meer dan tweeduizend jaar bestaat. Vervolgens barst er een extraverte show los op het podium met opzwepende dansmuziek en zes Chinese danseressen die in Delfts blauwe jurkjes wild aan het shaken zijn. Je bedenkt het vantevoren niet. En vorig jaar hadden we een Rwandese krijgsdans. Dan loop je van het klassieke podium waar een sopraan uit Polen stond naar het hiphop-optreden van Akua Naru en dan kom je terloops deze dans tegen. Het is wel een festival van verwondering.”
Een klassiek podium dus. Zoals de naam al insinueert valt daar klassieke muziek te beluisteren, evenals meer traditionele muziek. Tenslotte is er nog een ‘contemporary stage’ waar pop en algemeen gezegd de meer hedendaagse muziek worden geprogrammeerd. Ook hierbij is het de samenwerking met de ambassades die de programmering bijzonder maakt. Carly: “Neem bijvoorbeeld HemelBesem uit Zuid Afrika. Ik had er nog nooit van gehoord, maar in Zuid-Afrika is hij helemaal happening. Daar waren wij uit onszelf misschien niet zo snel opgekomen maar dan wordt hij vanuit de ambassades en hun achterban voorgedragen. Dat is zeker kenmerkend voor dit festival.”
Hoewel ze het hele programma heel leuk vindt, wil Carly ook zeker de Ierse Brian Deady aanraden. “Misschien ben ik bevooroordeeld omdat ik zelf half Iers ben. We ontdekten hem via Spotify. We hoorden een mooi nummer en dachten ‘die willen we hebben.’ Toen zei de Ierse ambassade ‘dat is mooi’ en zo is dat geregeld.”
Op welke doelgroep richt het Embassy Festival zich? Carly: “Eigenlijk is het bedoeld voor iedereen die interesse heeft in internationale cultuur. Het is een festival voor de mensen in en rondom Den Haag, maar je merkt ook dat mensen uit het hele land hierheen komen omdat bijvoorbeeld een band uit hun land hier speelt. Het is ook voor jong en oud, er is een kids compound dus kinderen kunnen lekker spelen.” Arthur vult aan met wat cijfers: “Een derde van de Hagenezen heeft zijn of haar wieg buiten Nederland staan. Je hebt hier ambassades, veel internationale bedrijven en internationale studenten. Dit is een festival dat in Den Haag hoort, met een enorme doelgroep.”
Dit jaar is voor het eerst de vrijdag aan het Embassy Festival toegevoegd. Op deze dag is de kick off van het festival met een volwaardig programma op het podium op het Lange Voorhout voor Diligentia. De uitgebreide internationale markt volgt daags erna op zaterdag 2 september. Op vrijdag 1 september begint overigens ook het UIT Festival Den Haag. We zouden het er niet over hebben, maar aangezien het ook wordt georganiseerd door Arthur en consorten komt het toch ter sprake. “Het UIT Festival is van 1 t/m 3 september. Op de vrijdag gaat het los in de cultuurankers, een aantal culturele instellingen door de hele stad, en op 2 en 3 september op het Lange Voorhout en wederom in allerlei culturele instellingen. Eigenlijk draagt op 2 september om 20:00 het Embassy Festival het stokje over aan het UIT Festival. Dan speelt Jeangu Macrooy die goed past op beide festivals, dus dan hopen we dat het publiek van het Embassy Festival gezellig gaat kijken bij het Uitfestival en dat je een mooie crossover hebt tussen de twee.”
Carly en Arthur zijn trots op het Embassy Festival. Voordat ze naar Biddinghuizen vertrekken is er nog tijd voor een overpeinzing. “De wereld komt in Den Haag al samen doordat al die ambassades hier zijn. Ze staan alleen achter grote hekken in zwaar beveiligde, vaak sjieke panden, dus die wereld is wel een beetje verstopt. Door te gaan samenwerken met de ambassades en ze op een van de mooiste locaties van Den Haag, het Lange Voorhout, samen te brengen laat je de wereld echt zien. Dat was eigenlijk de eerste insteek toen we begonnen. Door met de ambassades te bouwen aan het programma realiseer je echt een authentiek wereldfestival. Het is echt een bijzonder festival. Je moet het echt een keer meegemaakt hebben. Verwondering, dat is wat het festival wel samenvat. Een culturele wereldreis.”