Na het Paasdiner en de zoektocht naar eieren kon je zondagavond 16 april terecht bij Paard. Niemand minder dan Racoon stond die avond klaar om een uitverkochte zaal toe te zingen tijdens eerste paasdag.

De verlegen Schotse singer songwriter Daniel Dochterty probeert bij aanvang de mensen in de zaal al voor zich te winnen door zich in het Nederlands voor te stellen.  Het gitaarspel van de jongeman is net zo indrukwekkend als zijn stem. Daniel gebruikt de gitaar ook als slaginstrument en tokkelt op de hals. Hier en daar wordt er zelfs al een telefoon gepakt om het optreden vast te leggen. Vast om deze ontdekking verder te kunnen verspreiden. Samen met een loopstation en gitaar weet de sympathieke Schot het publiek aardig voor zich te winnen.

Het publiek kan daarna niet wachten tot de hoofdact het podium betreedt. Ook de mannen van Racoon kunnen niet wachten om te spelen en nog geen 20 minuten na het voorprogramma loopt Racoon het podium op om ‘A bottle of waiting whisky’ te spelen. Een rustige start van deze zondagavond. Zanger Bart van der Weide stelt het publiek al snel gerust na het eerste nieuwe nummer. ‘Als ik naar een optreden ga en er wordt alleen maar nieuw materiaal gespeeld, vind ik dat ook kut. Met allemaal nieuwe liedjes staan jullie alleen maar aan de bar.’ Daarom worden nieuwe nummers van de onlangs gereleasete EP ‘Look Ahead’ goed afgewisseld met oud materiaal, en wordt meteen ‘Brick by brick’ ingezet.

Het nieuwe nummer ‘Tears for diamonds’ gaat over een man die alles is kwijt geraakt en daar mag je best een traantje voor laten. Maar niet te veel, ‘want aan jankerds, daar heeft niemand wat aan’,  aldus de Zeeuwse nuchterheid van Bart. De emotionele sfeer wordt nog even doorgezet als Bart verteld hoe het nummer ‘Don’t give up the fight’ is ontstaan. Dit nummer heeft Racoon geschreven voor een vriend die zijn zoontje Jayden verloor aan neuroblastoomkanker, een ziekte waar niet veel geld voor ingezameld wordt. Daarom gaan al de opbrengsten van dit nummer naar Stichting Jayden en wordt er tijdens het optreden ook gecollecteerd.

Wanneer de aandacht van het publiek een tikkeltje verslapt tijdens het nieuwe ‘The Man Who Lost His Pride’ wordt het tijd voor een paar ‘ouwetjes’. Zo blijven bij ‘Oceaan’ alleen Bart en gitarist Dennis Huige op het podium staan voor een kleine akoestische set. Het publiek zingt luidkeels mee en in deze setting wordt ook ‘Love you more’ gespeeld. Tijdens dit nummer gaan alle lichten uit in de grote zaal en vraagt Bart om de zaklamp van de telefoon te schijnen op je onvoorwaardelijke liefde. Het publiek moet hierbij even op gang komen maar gaandeweg lijkt het toch alsof veel mensen de liefde op deze eerste paasdag hebben gevonden.

De magie van de band zit in de sfeer die ze neerzetten. Een avond Racoon voelt net alsof je naar  vijf van jouw maten aan het kijken bent die in de lokale kroeg speciaal voor jou spelen. Zo sluit  je de eerste paasdag, zelfs als je in een uitverkocht Paard staat, af met vrienden.